středa 30. srpna 2023

Vikendové Pobaltí aneb z Kaunasu do Rigy

Na srpen jsem si naplánoval čistě víkendový výlet na Pobaltí. Až do odjezdu jsem nicméně netušil, zda opravdu pojedu. Když se věci kazí tak pořádně a celý víkend mě provázela melancholická lehce depresivní nálada přetavená do žrádelních orgií.


V pátek večer mě čeká odlet z Bratislavy směr Kaunas. Proč? Tato evidentně dotovaná linka má slušné ceny i ve vrcholném létu. Abych se na ni dostal, beru notebook na homeoffice a vyrážím dřív. Stravuji se na Nivách a za zlaté hodinky procházím centrem Bratislavy. Navzdory nízkému očekávání má co nabídnout.

Slovenské pad thai
Slovenské národní divadlo
Zmrzlina ze Special Gelato

Na letišti necelé tři hodiny před odletem zdarma pronikám do Caproni Lounge na svou Mastercard World Elite. Na to, že si řada cestovatelů na tento salónek stěžuje, já si odnáším jen ten nejlepší dojem. 90% času jsem tam zcela sám jako prezidentské lóži, příjemná recepční, co i pomohla připravit panini. Těch je na výběr několikero druhů spolu s extra velkou zásobou v lednici. Z jídla stále k dispozici hrachová polévka, croissanty i ovoce. V nabídce alkoholu nechybí ani tatranský čaj.

Do Kaunasu odlétáme na čas a přilétáme ještě před plánovaným časem příletu. Jak v Bratislavě, tak v Kaunasu se nastupuje po ploše a letadlo je skoro plné. Mně na noční let stačilo sedadlo do uličky, které mi bylo nenáhodně přiděleno. 

V Kaunasu se ocitám po půlnoci (je tu o hodinu víc jak v Bratislavě). To už je doba, kdy tu nefunguje žádná hromadná doprava do města. Proto zůstávám v letištním hotelu na druhé straně parkoviště. Od výstupu z letadla k recepci je to doslova jen 5 minut. 55 euro za noc jakž takž ujde a při vytvoření nezrušitelné rezervace se dá ušetřit pár dalších eur. Pokoj voní novotou a koupelna se vyznačuje extrémní čistotou.


Doprava v Kaunasu
Ráno nasedám na autobus č. 29G směrem do centra. Jízdné se platí u řidiče a stojí 1 € za jízdu. Nejsem si jistý, zda se dá platit kartou. Po Kaunasu jezdí síť autobusů a trolejbusů. Jízdní řády jsou dostupné i v Mapách Google a funguje včetně časů zpoždění.

Kaunas je s 350.000 obyvateli druhé největší město Litvy. Vyznačuje se nádhernými historickými kostely a zbytkem hradu z 14. století. Všechno v centru je pečlivě opraveno a nablýskáno. Centrum protíná dlouhá pěší zóna lemovaná dvojitou alejí stromů.

Kaunaský hrad


Kaunaská katedrála (Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika)

Kaunaská katedrála aneb nějak je tu v každém kostele nějaká svatba.

Typické dřevěné domy

Ceny v Litvě a Lotyšsku
Velkou bolístkou cestování po Litvě a Lotyšsku jsou tamější ceny. Nečekal jsem, že návštěva místních supermarketů bude až tak smutná zkušenost. Přitom jsem čekal příjemný cenový relax. Tyto země mají nižší hospodářskou výkonnost (HDP) jak my, ale přesto je v nich mzdové ohodnocení vyšší. Ceny tomu odpovídají. Jestli návštěva supermarketu bolí, tak to není nic ve srovnání s gastrem. I tvrďáci zocelení Bratislavou tu budou koukat. Kebab za 10 euro není problém, stejně tak oběd v táckárně startující na 8 eurech.

Hesburger je populární brand fastfoodů v Pobaltí a Finsku. Slibuje slevy a slevové kódy ve své aplikaci. Avšak její stažení je limitováno geolockem (aspoň pro Android). Pokud si ji stáhnete i tak, zjistíte, že k zobrazení kupónů je potřeba registrace. Ta je pro každou zemi zvlášť (tj. zvlášť pro Litvu, zvlášť pro Lotyšsko) a chce to jen místní telefonní číslo, na které přijde ověřovací SMSka.

Na večer si zajdu na večeři do restaurace Bernelių užeiga Smuklė s litevskou kuchyní. Dávám si variaci na smažené plněné knedlíky a brusinkovou domácí limonádu. Tahle sranda vychází na nějakých 13 €. 

Přespávám v Mr Jo’s hostel za 44 € na noc. Vybral jsem ho, protože to z něj je 10 minut pomalou chůzí na zdejší autobusák, odkud mě čeká brzy ráno odjezd. Protože je dneska nečekaně horko, potěší i funkční klima zvládající uchladit větší místnost.

V 5:55 lokálního času mě čeká odjezd Flixbusu směr Riga a následně skoro čtyři hodiny jízdy. Inu, někdo si umí užít neděli. Když si vyhledám podrobnosti o dané lince, trochu se bojím. Vyjíždí v 15:00 předchozího dne až z Berlína. Dlouhého zpoždění se bojím zbytečně. Autobus se objevuje kolem šesté.

V Rize se objevuji chvíli po desáté. Okolí autobusového nádraží prochází masivní renovací silnic a je tu vše rozkopané a vyfrézované doslova až na zem. Takže to hodně houpe a nabalují se dlouhé minuty zpoždění. Autobusové nádraží se nachází naproti Centrální tržnici.

Nápis na letišti
Centrální tržnice

Centrální tržnice je svět pro sebe. Nachází se zde spousta stánků rozdělených na sekce. Najdete tu suvenýry, čerstvé maso a ryby, ovoce a zeleninu i pečivo a zákusky. Vyhlášený je zdejší bufet se rybími chlebíčky (pozor: neberou karty). Najdete tu i spoustu pečiva a zákusků a levněji jak v supermarketu. Kromě jiného i pistáciovou baklavu. Avšak specifikem je, že zdejší prodejci obvykle nerozumí anglicky, ale rusky. A ne vždy akceptují karty.

Pozdní snídaně, na kterou jsem se těšil ještě z Litvy

Můj Hansa Hotel se nachází asi 10 minut pěšky východně od tržnice. Vybral jsem ho kvůli jeho strategické blízkosti k zastávce autobusu na letiště. Za normálních okolností by stačilo 5 minut, ale kvůli rekonstrukci ulice a přemístění zastávky to je 10 minut. Zítra budu brát první ranní bus. Ale jako jediné z aktuální série ubytek nemá klimatizaci a tu v této vyhřáté místnosti výrazně postrádám. Co naplat, že se venku ochladilo, když to vedro ne a ne vyvětrat. K tomu místnost postrádá záclony/závěsy a nahrazuje je pro mě nepraktickými vnitřními okenicemi.

Sedmisettisícová Riga je hlavním městem Lotyšska. Dříve bývala hanzovním městem. Je plná typické severské architektury z červených cihel. Najdete v ní řadu památek, mezi jinými Rižskou katedrálu (Rigas Doms) z 13. století, Rižský zámek (Rigas pils) z 14. století nyní sloužící jako sídlo prezidenta nebo Tři bratry. To je skupina tří historických domů z přelomu 15. a 16. století. Název inspirovala podobná skupina budova v Tallinu označovaná jako Tři sestry.


Riga Doms
Tři bratři širokoúhlým objektivem
Cat House

Jednou z turisticky nejvděčnějších památek je Dům Černohlavců (Melngalvju nams). Za 7 € se můžete podívat dovnitř. Pochází z 14. století, ale za druhé světové války byl značně poničen. Nicméně je po velké rekonstrukci z roku 1999. Nazývá se po cechu svobodných kupců s typickou černou pokrývkou hlavy, jimž i sloužil.

V Rize panuje nádherný slunečný den, proto se přesouvám půl hodinu vlakem do ani ne 30 kilometrů vzdálené Jurmaly. Jurmala je proslulé přímořské letovisko oblíbené místními. Jízdenka vyjde na lidových 1,5 € a vlaky jezdí co půl hodiny. Zastávka vhodná pro návštěvu pláže se nazývá Majori, případně Dubulti.

Značně nepohodlné rozložení sedaček 3+3

Najdete zde širokou písečnou pláž i dlouhou pěší promenádu (cca 500 metrů od moře). Nevím, jestli je to tím, že se tu zatáhlo nebo ne, ale zdejší pobřeží na mě dojem neudělalo. Značně udusaný písek místy s pásy šedé barvy, v moři chaluhy a na pláž vyplavované černé kousky čehosi. Za mě vyhrává Balt v okolí Trojměstí.

Riga také leží na pobřeží Baltu, tak se tu najde jantar taky.

Po hodině se vracím zpátky do Rigy. Tam si dávám pozdní oběd v Lido Origo, táckárně v obchodním centru u nádraží. Podávají tu tradiční lotyšskou kuchyni za nízké ceny (aspoň na Lotyšsko). Za můj nášup platím 15 €.

Zákusek není z táckárny, ale z cukrárny kus vedle

Na večer se mi už nikam nechce, tak zůstávám v okolí hotelu. Tam ční k obloze mrakodrap Lotyšské akademie věd, který své sovětské kořeny nezapře. Ještě se dojdu podívat na street art na Turgeņeva 17 a jdu spát. Zítra mě čeká budíček před čtvrtou ranní. Autobus mi jede v 4:45.

Lotyšská akademie věd, než se zatáhlo

Doprava po Rize
Jízdné vyjde na 1,5 eura. Klasický papírový lístek už koupit není možné. Kupuje se buďto v automatech na zastávkách nebo v trafikách Narvessen. Tam jízdné nahrávají na čipovou kartu. Jízdné začíná být aktivní až po přiložení ke čtečce v autobuse. 

Rekonstrukce vozovky

V pondělí nad ránem dojdu na autobusovou zastávku a nastupuji do autobusu č. 22. Jízda na letiště trvá půlhodinu. Zpětně zjišťuji, že by bylo možné využít i o jeden pozdější bus. Na letišti tak jsem 2 1/2 hodiny před odletem. Letiště je v tuto dobu pusté a prázdné. Brána už je však vypsaná.

Brzy ráno mrakodrap akademie věd vypadá jako někde v Gothamu

U odletu Ryanairu v 7:50 do Prahy se jedná o první let dne, proto nastupujeme i odlétáme včas. Avšak už hodně dlouho jsem neviděl tak aktivní, důsledné a nepříjemné agenty Ryanairu jako teď v Rize. Je znát, že člověka z Ruska dostanete, ale Rusko z člověka už nikoliv. Jako z vyprávění o děžurných v Sovětském svazu.

Let je opět skoro plný. V Praze jsme včas něco před devátou ráno. Ráno ale všem cestujícím oslazuje Hřib s jeho hřibovinami. Kvůli stavbě trolejbusové a tramvajové trati na Evropské, vynechává několikero autobusů č. 119 na metro. Panely ukazující odjezdy o tom nevědí a stále předstírají, že autobus jezdí, co tři minuty.

Na kolik to přišlo?
ČD Praha-Bratislava ...  363 Kč
Bratislava - Kaunas ... 22 €
MHD po Kaunasu ... 1 € / jízda
Hotel v Kaunasu u letiště ... 55 €
Hotel v Kaunasu ... 44 €
Flixbus Kaunas - Riga ... 299 Kč
Dům Černohlavců ... 7 €
Hotel v Rize .. 40 €
MHD po Rize ... 1,5 € / jízda
Riga - Praha ... 43 €