pátek 16. listopadu 2018

Zamlžený víkend v Litvě a Lotyšsku

Litva a Lotyšsko byly celkem dlouho v mém cestovatelském hledáčku. Jenže z Prahy byly a ještě pár měsíců budou celkem nedostupné. Proto jsem si před čtvrt rokem narouboval krkolomnou kombinaci víkendového výletu přes Berlín. Všimněte si, že když píšu "víkendový" myslím opravdu víkendový a nikoliv žádný prodloužený víkend konzumující dovolenou ;-)


Lotyšská Riga a náměstí Rātslaukums s nádherným Melngalvju nams

Kvůli tomu a různým dodělávkám se v noci z pátku na sobotu ani pořádně nedostávám do postele a v 2:30 mířím na autobus jedoucí na Florenc. Tam si čtvrt hodinky počkám a v 3:30 se žluťákem se vydávám směr Berlín. Do Berlína dorazím podle plánu chvilku po osmé. Autobus opouštím na zastávce Südkreutz. Tam si skočím do Edeky na nákup a kupuji celodenní jízdenku na MHD za 7,7 € na zóny ABC (letiště Schönefeld leží až v zóně C).

Braniborská brána po ránu

V Berlíně jsem už byl nesčetněkrát. Nějak mě rozespalého nenapadlo, co tam objevného dělat v sobotu dopoledne. Přes web jsem zkontroloval, že nemám štěstí a budova Bundestagu je zrovna dneska opět uzavřena veřejnosti, tak jsem se prošel aspoň kolem Braniborské brány. Posléze jsem se přesunul na Alexanderplatz. Vzpomněl jsem si, že odtamtud má být pěkná vyhlídka z Park Inn Hotelu, která mi stále uniká a je daleko levnější než z protější televizní věže (4 vs. 15 €). Jenže jsem opět neměl štěstí a vyhlídka je otevřená až od 12 hodin. Aspoň jsem začal pročesávat obchody a hledat zbytky letní kolekce. V H&M nic, New Yorkeru nic, v x dalších obchodech taky nic. Mírný úspěch až v Decathlonu. Všechny modely byly buď XS nebo XXL až na jedinou malou neakční výjimku. V Mexiku se budou hodit.

TV věž na Alexanderplatz

Okolo jedenácté nasedám na přímé eSko a mířím na letiště. Vlak tolikrát bezdůvodně stojí na kolejích, že je až zázrakem, že nabral jen dvacetiminutové manko. Na letišti jsem kvůli tomu jen necelé dvě hodiny předem.

Upřímně, stydím se, že jsem si na základě předchozího letu myslel, že letiště Schönfeld není odporné. To jen proto, že jsem měl odlet z rozumné brány. Nyní jsem ho měl z uličky hanby, z brány s vysokým číslem. To jsem ještě nezažil. Jen dlouhá strohá chodba jako z filmu o Stasi. Nikde žádná židlička. Aspoň, že u Ryanairu nehrotili kontroly a nemusel jsem tak mačkat do ohrádky můj poloprázdný ruksak, který byl mírně přes nové rozměry.

Letiště Schönfeld
Natupuje se po ploše

Po příletu do Vilniusu jsem rychle zamířil do města. Mírnou překážkou je zdejší systém MHD. Linky jsou naštěstí v mapách, ale záludností jsou zdejší platební terminály v autobusech. Působí dojmem jako, že přijímají bezkontaktní platební karty, ale opak je platbou. Platit se musí mincemi u řidiče. Naštěstí je Vilnius kompaktní a v centru není MHD třeba.

V centru jim jezdí trolejbusy

V půl páté jsem byl v centru, nějakých jeden a půl hodiny před západem slunce. Nastavil jsem rychlé tempo. Proběhl jsem skrz park Lukiškių aikštė s výraznými fontánkami, v létě je to určitě příjemné, a ulicí Gedimino mířil až do samotného srdce města k k vilniuské katedrále. Uvnitř zrovna byla nějaká mše a bylo vidět, že katedrála je uvnitř jen skromně zdobená. Od katedrály jsem zamířil k hradu Gedimino pilies bokštas, který se rozkládá na kopci nad katedrálou. Bohužel, pěší přístupová cesta z mé strany je zavřená a musí se tam z druhé strany. Času mám málo, otáčím se a mířím ke zvoniční věži katedrály (Vilniaus Katedros varpinė, vstupné: 4,5 €). Vystoupám nespočet schodů a nabízí se mi pohled na město. Škoda jen, že ne panoramatický, ale jen z jednotlivých zasklených nebo zamřížovaných oken. Není odsud ani pořádně vidět Hora tří křížů.

Vilniuská katedrála
Hrad Gedimino pilies bokštas

Zasíťovaná vyhlídka z věže

Pak jsem v rychlém sledu navštívil pár dalších kostelů (např. Vilniaus Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčia nebo Vilniaus Šv. Onos bažnyčia). Cestou jsem pokukoval po suvenýrech. Čím to je, že v těchto lokalitách bývají magnetky dražší než v takovém Monaku? Nechápu... Nakonec nějaké kupuji na bleším trhu. Celkem mě na mobilu překvapuje notifikace od Tinderu a ještě víc, když při swipování najdu nějakých pět shod. Pár hodin po přistání.

Vilniaus Šv. Onos bažnyči

Litva byla další zemí, kde mě vypeklo mé ubytování. Dva týdny mi přišel chytře formulovaný e-mail, že mi ho ruší, protože budou mít velkou rekonstrukci. Tentokrát se Booking pochlapil a zajistil mi náhradní ubytování s proplacením rozdílu v ceně (původní 20 €, nové 38 €). Avšak nové je apartmán. To by nevadilo. Jenže tam nepotkám ani živáčka a musím si klíče po tmě vydolovat podle návodu z mechanické schránky. Dělám se s tím dobrých pět minut.

Apartmán za 38 éček

Večer vyrážím na Horu tří křížů. Ještě se ptám místních na to, jestli je to tam po tmě bezpečné. Prý ano. Je to vysoko a vedou tam dvě cesty - jedna téměř celá osvětlená po silnici, ale po té druhé, po které jsem to chtěl vzít, to brát nemám, je to po tmě a po spoustě schodech. Posledních pár set metrů se jde každopádně po tmě, tak se hodí baterka. Žádné pochybné živly se v okolí kupodivu nevyskytovaly. Od tří křížů je velkolepý výhled na celé město.

Tři kříže
Pohled na město

Dávám na druhý tip a vyrážím na večeři do London Grillu. Evidentně je to populární restaurace a stojí se tu fronta. Jsem v jednom, a tak mám neférovou výhodu, že mi stačí jakákoliv židlička. Je to stejný koncept jako Happy Grill, který funguje v Bulharsku. Spousta různě grilovaného masa, malá příloha, alkohol a vůbec všechno za babku. Dávám si něco jakž takž litevského a pak se jdu projít nočním městem. Dojdu až k bráně Aušros vartai, a pak se přes uměleckou čtvrť Užupis vracím na ubytko. Můžu říct, že takhle mrtvo jsem už dlouho nikde neviděl.

Večeře za pár euro
Brána Aušros vartai
Vstupní brána do Užupis

Ráno si v 6:30 dávám budíček a klíče vracím do schránky. Venku mlha a mrzne až praští. Všechno je zavřeno. Pěšky mířím na autobus. Mlha houstne. Místní MHD je pro cestu z centra k OC Panorama nepoužitelná a čekat se mi na Uber nebo Taxify za čtyři éčka zrovna nechce. Když jsem skoro tam, vzpomenu si, že jsem v ledničce zapomněl svou svačinu. Naštěstí tu je benzínka spolu s mou novou svačinou.

Všude mlha

Pak nějakých 20 minut stepuji na zastávce a čekám na Lux Express. Nastupuji tam jako jediný, protože všichni ostatní nastoupili v centru. Dělá čest svému jménu a na rozdíl od Windows opravdový wow efekt. Pohodlné velké sedačky, vzorové IFE s velkou obrazovkou a kupou filmů včetně titulků a dvou jacků, wifi a dokonce kávovar s výtečnou kávou pro každého k volnému použití s takovými nápoji jako Schocotino. A mně bylo divné, co se všichni pořád trousí dozadu k WC a on tam stojí ten kávovar.

Lux Express

Jízda do Rigy trvá 4 hodiny. Po celou dobu nevyjedeme z mlhy. Chvíli po poledni se ocitám v Rize. Hned zamířím do krytého trhu Rīgas Centrāltirgus. Tam si užiji všudypřítomné vůně ryb a hned si dávám rybí jednohubky. Pak mířím do centra. Tam si prohlédnu Baziliku sv. Petra (Rīgas Sv. Pētera baznīca) a přes náměstí Rātslaukums s nádherným Melngalvju nams si to kolem zavřené katedrály mířím až ke zdejšímu hradu. Ten je veřejnosti uzavřený. Domy po cestě jsou tu nápaditější než ve Vilniusu, ale Lotyškami se zdejší země opravdu chlubit nemůže.

Rīgas Centrāltirgus
Rīgas Centrāltirgus
Rīgas Centrāltirgus
Rīgas Sv. Pētera baznīca
Historická ulička
Tři bratři / Trīs Brāļi

Na tip od místních si zajdu do Restaurace Lido. Představte si to jako něco mezi závodní kantýnou přes Dětenický hostinec. Nabízí se tu lotyšská národní jídla, nabírají se na tác a prostředí má středověký ráz a personál je oblečený v krojích. K tomu lidové ceny. Za hlavní jídlo, dezert a pití neplatím ani 8 €.

Kalku iela
Restaurace Lido
Restaurace Lido
Restaurace Lido

Suvenýry v centru jsou opět nesmyslně drahé. Při další cestě kolem se zastavuji v katedrále Rīgas Doms a platím další 3 €. Řekněme, že už jsem viděl pěknější. Tato je aspoň spojena s klášterem. Nabízí zajímavé pohledy, ale samotný se docela rozpadá.

Rīgas Doms
Rīgas Doms
Rīgas Doms

Na radu PDF průvodce se pak přes park Kronvalda vydávám za Art Noveau do mírně novější části města. Cestou míjím i stoprocentně dřevěné městské domky. To se tak často nevidí a dle mě je to pomalu zajímavější než celé Art Noveau. Avšak i ulice Alberta iela a přilehlé zdobné kamenné domy stojí za to.

Dřevěné domy!
Art Noveau
Art Noveau
Art Noveau
Art Noveau

Kolem parku Esplanade se vrací do toho pravého centra. V okolí parku najdete Lotyšské národní muzeum, Lotyšskou akademii umění a pravoslavnou katedrálu Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle. Pokud neznáte tento zdobný styl, určitě ji navštivte. Na dohled od ní stojí Pomník svobody (Brīvības piemineklis). Na dohled je nádherná budova opery (Latvijas Nacionālā opera un balets).

Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle
Pomník svobody

Mlha se trošku rozestoupila, tak jsem si zašel na nábřeží podívat se přes řeku na budovu Lotyšské národní knihovny (Latvijas Nacionālā bibliotēka). Pohled přes řeku byl veskrze zvláštní. Bylo vidět do dálky, ale už do výšky ne. Zahřál jsem se cafe latté ve vyhlášené kavárně. Údajně ho tam dělají výjimečné. Mně přišlo celkem průměrné až na jeho mírně nadprůměrnou cenu.

Vlevo Latvijas Nacionālā bibliotēka
Detail mlhy
Osvětlená ulička
Osvětlené náměstí Rātslaukums s nádherným Melngalvju nams

Došel jsem si na stanici Stacijas laukums před stejnojmenný obchoďák, abych si tu chytil autobus na letiště. Jezdí tam linky 22 a 222. Avšak jak se ukazuje, jízdní řád je tu jen takové doporučení. Se znatelným zpožděním přijede až linka č. 222. Je to spíš taková maršrutka v minivanu s okny. Lidí tam pustí, co se vejde a staví jen, když chce někdo vystoupit nebo si myslí, že má volno. Aspoň, že to stálo jen 1,15 €. Letiště v Rize mě zaujalo hned dvěma věcmi - odnikud není vidět celý nápis "Letiště Riga" a kvůli automatickým bateriím s nenastavitelnou vlažnou vodou se nedá doplnit pitná voda.

Letiště v Rize
Vládne tu Air Baltic
Vážně ;)
Letí se domů

Ryanair měl odlet na čas. Uvnitř klasika s voňavkami a losy. Přesto přílet se konal s mankem 10 minut. V Berlíně jsem měl naštěstí hodinu čas. Ještě po wifi jsem stáhl nového čočíka z Youtube a šel oxidovat do odletové haly blízko autobusové stanici. Po jeho příjezdu jsem zrušil pozdější spoj a pokusil se spát. V 3:33 Flixbus dorazil do Prahy na Hlavní nádraží. Udělal jsem pár rychlých kroků a hned jsem byl na zastávce noční linky č. 911, co přijela minutu na to. V 4:25 jsem už byl doma v posteli a v 9:30 v práci.

Náklady:
Jízdenka Praha - Berlín ..... 390 Kč
Jízdenka na berlínskou MHD ..... 7,7 €
Letenka Berlín - Vilnius ..... 30,18 €
Ubytování ve Vilniusu ..... 20 €
Jízdenka Vilnius - Riga ..... 9 €
Letenka Riga - Berlín ..... 19,99 €
Jízdenka Berlín SXF - Praha ..... 419 Kč