čtvrtek 21. září 2017

Jak si vytvořit mapu svých cest

Pročítáte cestovatelské blogy, články o výletech, fóra o létání a všude vidíte pěkné mapky absolvovaných letů nebo navštívených zemí. Jak je ale získat? Určitě se s tím nemalovat v Malování...


A. Záznam trasy z GPSky
Nejjednodušší způsob, jak získat pěknou grafiku cesty. Vyexportovat si záznam trasy z GPSky a nahrát ho do Google Earth. Pokud vaše navigace ukládá rovnou do gpx formátu, máte vyhráno. Pokud ne, musíte ho do něj převést. K tomu poslouží program GPSBabel.

Záznam trasy z automobilové navigace promítnutý v aplikaci Google Earth

Tip: Jak převést záznam trasy z navigace / programu iGo najdete podrobně popsané v mém dřívějším článku.

B. Mapa navštívených zemí
Nyní přejdeme víc k vizualizacím. Mapa navštívených zemí je asi to nejjednodušší, co můžete začít vytvářet. K jejímu získání vede několik cest. Základ představuje stáhnout si vektorovou mapu států světa a tu postupně obarvit, jak si přejete (v SVG formátu ji najdete např. na Wikimedia).

Mapa navštívených zemí

Na českém internetu vám mapu navštívených zemí vygeneruje např. portál cestujlevne.cz. Stačí mu jen sdělit země, kde jste byli a kam se chystáte (volby Upravit můj profil / Zobrazit můj profil).

Dále existují specializované služby, které vám mapu vytvoří (jsou v angličtině):
C. Letecký deník
Určitě jste taky narazili na přehledné vizualizace prolétaných letů. Tady si už opravdu s Malováním nevystačíme a musíme využít sofistikovaných služeb.

Výřez z letecké mapy od FlightRadaru

Na poli leteckých deníků jsou podle mě dvě špičkové služby - FlightRadar (dřívější FlightDiary) a FlightMemory. FlightRadar má vizuálně příjemnější mapu a je i více interaktivní. K záznamu letů u nich potřebujete znám datum a čísla svých letů.

D. Přehledné znázornění cesty včetně přesunů po zemi
K tomuto účelu můžete využít skvěle zpracovanou službu od TravellersPoint. V záložce Map naleznete podivuhodně silný nástroj k plánování a vizualizacím. Nejdřív si vytvoříte novou cestu a pak začnete zadávat místa. Jejich počet není nijak omezen. Jen s přibývajícími místy se začíná znatelně prodlužovat ukládání a načítání. Nicméně takových 30 míst bez problémů zvládá. Mezi každýma dvěma místy můžete nastavit způsob pěšky od jízdy autem, autobusem, vlakem, letadlem nebo lodí. Podle druhu přesunu se mění i spojnice. Pro letecký přesun to je křivka, pozemní jízda kopíruje silnici nebo koleje.

Přehledně znázorněný můj transylvánský itinerář v mapě od Travellerspointu

E. Moje mapy Google
Na závěr si nechávám speciální kategorii pro Moje mapy Google. V nich se fajn dělá seznam navštívených míst pomocí špendlíků. Horší to už je, pokud je chcete spojit a přímo zaznamenat nějakou trasu. Nepovažuju se za nějakého počítačového analfabeta, přesto se mi nepodařilo přijít na způsob, jak v nich trasy vytvářet příjemným a jednoduchým způsobem vytvářet a spravovat.

Příklad vytvořené mapy s piny

Výsledné mapy můžete jednoduše sdílet a například i vložit do stránky, jako je tomu tady v Mapě cest.

Další díl >>>