pondělí 19. srpna 2019

Jak si vytvořit mapu svých cest II.

V minulém díle jsme si ukázali několik způsobů, jak si vytvořit vlastní cestovatelské mapy. Jde to i jinak?


Google Docs
Ačkoliv to málo lidí ví, lze si pohodlně vytvořit mapu navštívených zemí i v Google Docs. Stačí otevřít Tabulky Google, v nich hodit pod sebe pár zemí a do druhého sloupečku nějaké číslo. Když čísla budou stejná, budou mít všechny zvýrazněné země stejnou barvu. Když ne, vezme se barva z nastavené palety. Posléze už jen označit data a vložit Geografický graf.

Tabulky Google



Great Circle Mapper (odkaz)
Great Circle Mapper naopak ocení především příznivci letecké dopravy. Má vícero funkcí. Nás bude především zajímat tlačítko "Map". Do vyhledávacího políčka vložíte svůj letecký itinerář v trojpísmenných zkratkách letišť (např. PRG-DXB-BKK-DXB-PRG) a následně vidíte mapu své letecké trasy.

Výchozí mapa

Nejedná se o rovné úsečky, nýbrž už počítají se zakřivením zemského povrchu. Spolu s tím vám GCM spočítá i délku trasy. Trasu je možné zobrazit v několika měřítkách a na několika druzích map. Nejraději mám "Blue Marble" odpovídající satelitní mapě.

Styl Blue Marble

Dají se použít i různé pokročilé syntaxe dovolující např. změnu barvy: c:blue;PRG-STN;c:red;STN-BRQ říká, že první úsek z Prahy do Londýna bude modrý a druhý z Londýna do Brna červený.

Předchozí díl