úterý 3. září 2019

Odpočinek u Plitvických jezer

Plitvická jezera si zahrála po boku Vinnetoua v Pokladu na Stříbrném jezeře. Před pár lety jsem si splnil sen a dojel se na ně podívat.


Plitvická jezera jak někde z obálky časopisu

Noc jsme strávil v blízkém kempu. Ráno jsme tak na parkovišti u jezer mezi prvními. Ceny vstupenek se v současnosti liší podle ročního období. Nejlevnější jsou v zimě a nejdražší v létě, kdy se liší i podle denní doby. Ceny se šplhají až na 250 kun. Odpolední vstupné po 16:00 je levnější o 100 kun.

Vodopády, kam se podíváš

V době mé návštěvy na konci května vyšlo parádně počasí - vlahý vzduch s ranním sluncem výtečně podtrhuje azurovou barvu zdejších jezer. V průzračné vodě si plavou hejna tmavých rybek. Mezi jezírky se pohybuje po dřevěných chodníčcích těsně nad hladinou. To mi nabízí jedinečnou relaxaci a házím veškeré starosti za hlavu.

Malé rybly

Po chodníčcích se procházím s hafany, kteří by z vody právě rádi vylovily ony rybky. Krom azurové hladiny jsou největším lákadlem zdejší nesčetné vodopády. Samotný jezerní systém je rozdělený na horní a dolní. Nejvyšší vodopád se nachází v dolní části a měří 78 metrů.

78 metrů vysoký vodopád

V parku jsme strávili dopoledne a před polednem už míříme k moři. Chodníčky se mezitím už slušně zaplnili. V Chorvatsku nás dostávají zdejší označení vesnic. Je to pár chalup mezi kopci na několika kilometrech a přesto je všude 50 km/h.

...

Na několik dní zakempíme v kempu u městečka Senj. Západy slunce ještě zdůrazňují holé svahy kopce protějšího ostrova Krk, které vypadají jak odněkud z Marsu. Za to pláže vypadají jak v Chorvatsku. Šutr střídá šutr a místní tomu honosně říkají oblázková pláž. V kempu je i restaurace servírující ryby za lidových 200 až 300 kun / porce.

V pozadí je ostrov Krk a v popředí tzv. oblázková pláž
Západ slunce nad mořem