pondělí 9. září 2019

Vltavské vyhlídky z Instagramu

Vltavské vyhlídky byly dřív zábava pro pár znalých a nadšených turistů. Nicméně s nástupem Instagramu se stávají masovou záležitostí. Na té nejznámější už při hezkém počasí stojíte frontu.


Vyhlídka Máj - takovou modelku u ní vyfocenou na instagramu jen tak nenajdete

Přibližně 40 kilometrů jižně od Prahy leží na pravém břehu Vltavy nedaleko obce Teletín nejznámější vltavská vyhlídka, Vyhlídka Máj. Autobusem se sem dostává těžko. Daleko lepší je to autem. Nicméně parkoviště před vesnicí je malé a už brzy od rána permanentně plné a v celé vesnici zákaz zastavení nebo vjezdu. Tím masovost teprve začíná.

Vyhlídka Máj podruhé

Přibližně půlkilometrová stezka dneska připomíná turistickou dálnici. Neuplyne chvíle, abyste někoho neminuli. Půlka vede po poli, půlka lesem. Značeno to není nic moc, ale díky ostatním lidem rozhodně nezabloudíte. Vyhlídka je pěkná, jen její okolí není nijak upravené a opravdu zde hrozí nebezpečí pádu. Ač jsem na ní nebyl v létě během krásného dne, i tak tam bylo lidí víc, než je zdrávo.

Vyhlídka Bednář
"Už mě ten blboun vyfotil?"


Příjemnější jsou nedaleké a ne tak známé vyhlídky. Stačí kilometr lesní cestičkou a jste u Vyhlídky Bednář, kde je aspoň o řád méně turistů a žádní instagrameři, co se fotí tu s kloboučkem, tu bez. Když popojedete autem pár kilometrů severně, najdete Smetanovu vyhlídku na kraji zahradní kolonie. Lidí ještě méně než u Bednáře, avšak jakmile tam začnou jezdit ve větším měřítku, bude to drsné, protože tam takřka nejsou žádná místa pro odstavení auta ani vyhnutí se v protisměru.

Jako tapeta ve Windows
Smetanova vyhlídka
I chrobáci tu jsou