sobota 23. září 2017

Ze SOOSu do Františkových Lázní

Během cesty za příbuznými jsme se zastavili v SOOSu. Jedná se o národní přírodní rezervaci umístěnou na sever od Františkových Lázní. Název pochází z chebského německého dialektu a znamená "močál".


Dorazili jsme tam dopoledne a na parkovišti už nebylo místo. Museli jsme zaparkovat na panelech s bordelech v areálu úzkorozchodné trati Kateřina. V informační centru jsme si koupili po 90 Kč lístek a vyrazili jsme s hafany na procházku po dřevěných chodníčcích. Počasí s námi laškovalo. Nejdřív slunečno a jen, co jsme se dostali na chodníček, tak se zatáhlo.

 
 

Krajina v okolí 1,2 kilometru dlouhé stezky je nápaditá a pěkná. Skládá se z rašeleniště a slaniště s mofety. Mofety představují dozvuk vulkanické činnosti, kdy z nich uniká oxid uhličitý na zemský povrch. Zde v podobě bahenních sopek, tj. více či méně špinavého bublající louže. Všudypřítomné sucho bylo poznat i zde, kdy velké plochy byly suché a bez jakékoliv vegetace. Když psi chtěli pít, suverénně opovrhli sířenou vodou z Císařského pramene. Ani se jim nedivím. Nos mají dobrý.

Císařský pramen

Po prohlídce SOOSu jsme zamířili k Františkovým Lázním. Tam jsme na pár minut zdarma zaparkovali před informačním centrem. Udělali jsme si fotku s františkem Františkam, ochutnali Františkův pramen a koupili si po 8 Kč teplou lázeňskou oplatku. Zazvonil zvonec a cestopisu je konec.