úterý 19. září 2017

Jak psát a volat zadarmo z ciziny

Když jsem poprvé vyjel sám daleko za hranice neměl jsem s komunikací problém. Mohl jsem prakticky zdarma volat a psát komukoliv u nás. Jen oni mě nemohli sehnat. Časy se mění a letos řada služeb, které jsem používal končí.

Roam like at home
V zemích Evropské unie, Norsku a Islandu je možné od 15. června 2017 volat a datovat za domácí ceny a čerpat volné jednotky v rámci svého domácího tarifu. Jen pozor, musí se jednat o jednotky na volání / psaní do cizí sítě. V případě zámořských území evropských států mohou platit výjimky a je dobré si předem ověřit u svého operátora, zda se i na toto území vztahuje roam like at home.

Roam like at home

Země, v kterých platí roam like at home: Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Francouzská Guayana, Gibraltar, Guadeloupe, Guernsey, Irsko, Island, Itálie, Jersey, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, ostrov Man, Martinik, Mayotte, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Reunion, Rumunsko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Vatikán, Velká Británie.


Skype
Skype umí s komunikací také pomoc. V rámci proma vám dokáže nabídnout měsíc neomezeného volání do celého světa. Nabídka je samozřejmě mírně limitovaná. Normální cena je 9,9 € a v rámci proma se vás snaží uvrtat do měsíčního předplatného. V nastavení se z něj stačí odhlásit. Dále to platí pro limitovaný počet zemí a např. v Česku jen pro čísla pevných linek. Na druhou stranu, dá se takto volat přes mobilní data i wifi a hovor, když je spojený, zůstává stabilní. Pouze občas je směřovaný přes internetové potrubí, tak že má divné echo nebo protistrana není slyšet. Podstatnou výhodou tohoto řešení je, že volaný vidí na displeji hovor přicházet přímo z vašeho čísla (nutno v nastavení Skype zapnout a ověřit vaše číslo).

Skype


UPC Telefon
Aplikace UPC Telefon byla mou jedničkou. Bohužel, během letošního února UPC tuto službu zrušil. Umožňovala uskutečňovat hovory z pevné linky u UPC pomocí této aplikace kdekoliv na světe po wifi nebo po mobilních datech. Stačilo vytočit číslo a hned jste byli spojeni. Po sítí UPC se volalo zdarma. K tomu minuty do ČR/EU v rámci tarifu. Dokonce se dalo zavolat domů na vlastní číslo pevné linky zdarma. Zatím čekám na vhodnou náhradu a nenacházím

Wifi volání od Vodafonu
Wifi volání je relativní novinka od Vodafonu. Umožňuje při připojení k wifi volat ze svého českého čísla. Nezáleží na tom, kde se nacházíte, stačí mít wifi a nainstalovanou patřičnou aplikaci. Bohužel, ale má znatelný problém s náročností na kvalitu signálu. Tam, kde se Skypem nebo s aplikací od UPC byl/je hovor čistý a bez výpadků, tam se u Wifi volání hovor se seká a rozpadá, pokud vůbec dojde k přihlášení, neboť některé wifi sítě bez udání důvodu ignoruje. Pochopil bych to u nezabezpečených, ale k těm se ochotně přihlašuje, jen některé wifi sítě ostentativně ignoruje.

Wifi volání od Vodafonu


Oskárek
Poslední aplikací, kterou používám, pro vyhnutí se roamingovým poplatkům je Oskárek. Umožňuje odesílat SMSky přes SMS brány operátorů. Nutno však podotknout, že O2 a Vodafone už svou SMS bránu dávno zařízli a zbývá už jen SMS brána od T-Mobilu.

SMS brána Vodafonu: zrušena ke konci dubna
SMS brána O2: zrušena loni 


Se zbytkem vám už radit nemusím. Určitě znáte řádu kecálků a chatovacích programů jako Messenger, Viber nebo Whatsapp. Případně můžete využít VoIP a SIP. To ale jsou už placená řešení relativně složitá na nastavení.