pondělí 4. května 2020

Cestování v době (post)koronavirové

Už jste hloubali nad tím jak cestovat v době (post)koronavirové? Osobně si myslím, že to nebude snadné a strašák jménem koronavirus tu bude s námi ještě dlouho.


@pexels.com

Ohledně cestování bych rozlišil dvě situace - na následující dny, týdny a měsíce máte rezervace z doby předkoronavirové anebo si chcete vytvořit úplně nové plány. Pro první případ historických plánů sbírejte informace a snažte se minimalizovat škody. Různí dopravci a ubytovací portály umožňují storna nebo změnu termínů za přátelštějších podmínek než normálně. Načtěte si informace o omezeních vstupu a počtech nakažených na místě a teprve několik dní před případným odjezdem se finálně rozhodněte.

Pokud nic v plánu nemáte, nekupujte žádné výhodné letenky na rok dopředu. Ušetříte si několik set euro starostí. Aerolinky už nevrací peníze, ale dávají pouze vouchery. K refundu se většinou přemluvit dají, ale trvá jim to mnoooohem déle, než 7 dní uvedených v EC 261/2004. Nejschůdnější budou rozhodnutí na poslední chvíli podle aktuální situace. Vzít auto a jet na výlet. Nebo koupit letenku týden dva předem. Třeba na Balkán bývaly levné letenky i přes léto pár dní před odletem.


V nejbližších měsících se budeme potýkat s řadou problémů:
1. Asi nejvýraznějším bude snížená dostupnost spojů. Autobusových, vlakových ani leteckých linek ještě dlouho nebude tolik jako bylo před pandemií. K tomu ke všemu dopravci nebudou dělat žádné štráfy s jejich rušením byť několik dnů nebo hodin před odjezdem. Výmluva na koronavirus, ať už oprávněná nebo neoprávněná, jim umožní vyhnout se kompenzacím a hýbat si s časy podle libosti.

2. V případě pozemního překročení hranic se nejspíš musíme připravit na obnovení hraničních kontrol a jejich úmornou důslednost a zdlouhavost.

3. Další peripetií může být zákaz vycestovat z ČR do dané země. Z Česka tak nebudou existovat žádné přímé spoje ani letecké linky s přestupem. Nejspíš to bude možné obejít vycestováním přes jinou zemi, avšak v případě problémů, nebudete moct spoléhat na pomoc ambasády.

3. Když už nám nezruší spoj a nezůstaneme někde trčet, budeme značně limitovaní platností cestovního pojištění. To velmi pravděpodobně nebude hradit jakékoliv komplikace spojené s koronavirem a možná nebude mít ani krytí proti jiným škodním událostem v zemích, které jsou jím zasaženy.

4. Kromě zákazu ze strany ČR se můžeme potýkat se zákazem přicestovat do cílové země. Na obojí musíme myslet už při koupi letenek. Podle současného právního uspořádání je za toto zodpovědný pasažér a v případě, že se podmínky od zakoupení změní, může si stěžovat leda na lampárnu a peníze za letenky už neuvidí, ani nikam nepojede.

5. V cílové zemi nás také může čekat povinná karanténa v typickém rozsahu 14 dnů. To bývá víceméně doba, po kterou na jednom místě cestujeme. Někde to může být státní karanténa, jinde si ji musíte zajisti a hradit sami. Cestovní pojištění ale něco takového nekryje!

6. V destinaci nás můžou nemile překvapit také další restrikce - omezení volného pohybu, uzavřené restaurace, seškrtané spoje MHD nebo památky mimo provoz. Ani s části těchto omezení nejspíše nemá cenu do dané země vycestovat.

7. Některé země mohou povinně vyžadovat negativní test na koronavirus. Jednak to není zrovna dvakrát příjemné vyšetření, ale především není nejlevnější, bývá špatně dostupné a na výsledky se čeká i několik dní. Ponechme stranou jeho smysluplnost, když inkubace může být až dva týdny.

8. Zaměstnavatel vám také může stanovit země, do kterých smíte nebo nesmíte vycestovat. U nedoporučených zemí vám může nařídit homeoffice nebo nucené dvoutýdenní volno.

9. Při zrušení spojů na poslední chvíli se také může stát, že vám propadnou hotelové rezervace a už zaplacené vstupenky. Pojištění storna mívá koronavirus ve výlukách.

10. Koronavirus od března 2020 spadá do seznamu nakažlivých nemocí podle § 152 trestního zákoníku. Jakékoliv obcházení testů, tak může mít za následek 3 až 12 let vězení. 

11. V neposlední řadě se můžete v destinaci nakazit nebo být umístěni do karantény kvůli podezření na nákazu. Vyplatí se tak mít připravený scénář na zahraniční homeoffice.

12. Protivné může být i chytit obyčejnou virózu s rýmou nebo kašlem. Už zvýšená teplota bude stačit, aby vás nikam nepustili a strčili do karantény.

Jak s tím bojovat? Mít co nejflexibilnější plány a pokud možno nic neplatit dopředu. U hotelů to není třeba (bez platby předem a s možností bezplatného zrušení), u autopůjčoven to většinou jde taky. Vstupenky zařizovat až na místě. Mít s sebou dostatek kvalitních ochranných pomůcek a finanční rezervu pro případ nouze. Určitě se také hodí zjistit si dopředu, kde a za kolik se testuje.

Best practices koronavirového cestování
a. Mít co nejflexibilnější itinerář.
b. Pokud možno, nic neplatím dopředu. Peníze se zpátky vždy hůř dostávají. Onen subjekt taky může zkrachovat, ačkoliv je to např. největší zprostředkovatel turistických tour. 
c. Při volbě mezi o pár procent nižší cenou bez možnosti storna dávám přednost té mírně vyšší flexibilní.
d. Hotely hledám na místě nebo rezervuji bez platby předem s možností zrušení zdarma. Lhůta pro zrušení bývá u každého hotelu různá a liší se klidně i o měsíc. Na to si třeba dávat pozor.
e. Při váhání mezi půjčením auta a cestováním dálkovými spoji, dávám přednost rezervaci auta s možností storna.
f. Preferuji odlety z Česka, protože je to o jednu hranici a starost méně.
g. Vyhýbám se multi-city letenkám a vůbec veškerému skládání letenek různých dopravců. Ono je to teď nejlepší mít vše na jedné rezervaci.
h. Při ubytování preferuji samostatné pokoje s vlastním sociálním zařízením, a tak aby mi tam případně nevadilo strávit celé dva týdny. Solidní hotelová wifina se tak stává nutností. Hostelům se naopak snažím vyhnout. Na zvážení je i pronajatí bytu pomocí Airbnb. Zaručeně se vás netkne hotelová karanténa.

Co můžu dělat v časech koronavirových omezení?
Napsat pár cestopisů, sestříhat videa nebo vytvořit fotoknihy, na které předtím nebyl čas. Můžete si také projít pro vás zajímavé destinace, vytipovat vhodné období roku, kdy tam chcete jet (nemusí být shodné se sezónou) a zjistit si, kolik dní vám tam zabere naplánovaný itinerář (např. kolik dní potřebuji na návštěvu pro mě zajímavých míst v Kolumbii). Či si pustit Duolingo a učit se nějaký cizí jazyk.