středa 29. dubna 2020

7 divů současného Česka

Jak nám stále pokračují cestovní omezení a světová situace ohledně koronaviru se nezlepšuje, ale spíš zhoršuje, je dobré se zaměřit na naši republiku. Přináším 7 divů současného Česka.


1. Praha a Český Krumlov bez (zahraničních) turistů
Pokud chcete načerpat nevšední zážitek jak z filmu Já, legenda plný osiřelých ulic, vypravte se do centra Prahy nebo Českého Krumlova. Je prázdnější než leckterý les nebo park. Nikde nikdo. Následující týdny už bude lidí přibývat, přesto téměř jistě nenarazíte na žádného zahraničního turistu, natož Asiata. K tomu si můžete dát pivo nebo jídlo doslova za pár korun.

Karlův most prakticky bez lidí

2. Sochy v Brně
V Brně se celoročně můžete kochat sochami a skulpturami, u nichž se musíte ptát, zda to opravdu byl záměr nebo jen nešťastná shoda náhod, že to tak ve finále vypadá. Za tímto účelem doporučuji brněnský orloj o pohled z pod sochy Jošta Lucemburského.

Náhoda nebo záměr? Jošt Lucemburský

3. Legendami opředený Karlštejn
Film Noc na Karlštejn zrodil jednu z prvních českých urban legend - na Karlštejn nesměly vstoupit ženy. Žádný takový plošný zákaz nikdy nebyl, přesto tomu půlka národa věří. Ženy nesměly jen do věže s Kaplí sv. Kříže. Současná situace je také ideální doba, kdy tuto kapli navštívit. Až se otevřou hrady, neměl by být problém, najít volnou prohlídku. Normálně je týdny dopředu vyrezervovaná.

Karlštejn

4. Vyhlídky na Vltavu
Instagram zrodil novou legendu - vltavské vyhlídky. Dřív zábava pro pár nadšenců, dnes pomalu masová záležitost. Nejprovařenější je Vyhlídka Máj, od níž se kousek dál nachází méně známá vyhlídka Bednář. Ještě jižněji najdete Solenickou podkovu, která ještě ani není součástí žádné značené turistické stezky. Pokud nechcete chodit, najděte si na mapě Vyhlídku na Slapy - je kousek od Prahy a přímo vedle silnice. Jen tam probíhají stavební úpravy a v blízké době čekejte zpoplatnění.

Solenická podkova

5. Kokořínsko
Lesy v Kokořínsku jsou plné rozličných soch, mezi nimiž jsou zaručeně nejznámější Čertovy hlavy. Tento devět metrů vysoký skalní útvar a řadu jiných v okolí vysekal Václav Levý během 19. století. Určitě stojí za návštěvu.

Čertovy hlavy
Harfenice

6. Moravský kras
Využijte poklesu turismu a navštivte světoznámé Punkevní jeskyně s projížďkou na loďce bez davů. Dříve bez předchozí rezervace prakticky nemožné navštívit, nyní po uvolnění, pravděpodobně mnohem snazší.

Punkevní jeskyně, wikipedia

7. Orloj v Kryštofově údolí
Liberecko skrývá jeden nečekaný skvost - jeden z nejnovějších orlojů na světě. Nebojte se, není jako ten v Brně, opravdu se jedná o klasický orloj. Slavnostně spuštěn byl v roce 2008. Od té doby se spouští každou celou hodinu mezi 8:00 a 22:00.

Kryštofovo údolí