neděle 14. června 2020

Nelétejte z Ruzyně, ale z Letňan

Doba je zlá a letošní lety jeden po druhým se vytrácejí z letových řádů a kupování letenek se spíš podobá ruské ruletě. Poletí? Pustí mě? Bude se mi to i za týden zdát jako dobrý nápad? Proto je čas na změnu. Začít létat z Letňan!

Letiště Václava Havla v současnosti

Na Ruzyni ještě nepostavili metro, vlak a dokonce ani onen bájný trolejbus, nápad jež pražské zastupitele určitě napadl v opojení jakési blíže neurčené návykové látky neznámého původu. Ale jsou tu Letňany, kam už metro dávno vede.

Praha má své metro na letiště. Ne že ne!

Z Letňan se sice nepodíváte na Kanáry, ale můžete podniknout nádherné vyhlídkové lety. Po zakleknutí koronavirem jsem se rozhodl, že to letos zkusím. Je to asi jediný druh letu, u kterého nemusíte mít strach z nepředvídatelného rušení, šachování karanténou a zákazy vstupu nebo navrácení bezcenného voucheru. Pár měsíců jsem pátral, až jsem nalezl schůdný způsob, jak to realizovat. Využil jsem sdílené ekonomiky a tzv. spoluletu od Yeezdy.

Vstup do letňanského letiště

S pilotem se scházíme v sobotu v 10:00 na letišti v Letňanech. Na odpoledne jsou hlášené bouřky, ale ještě je obloha jako vymetená. Vyřídit formality a připravit letadlo trvá něco přes půlhodiny. Je to něco úplně jiného jak u Boeingu nebo Airbusu. Kontrola paliva v křídlech, kontrola oleje nebo kontrola šroubů by určitě panikářům nepřidala na náladě.

Cessna 172 Skyhawk

Letíme Cessnou 172. Kokpit je subjektivně dost malý a má dva kniply. Stále je modrá obloha, jen mírně mlžno a takřka bez turbulencí. Plán na dnešek je jasný - obkroužit Prahu po směru hodinových ručiček a podívat se na v současnosti největší parkoviště v ČR.

Letiště Praha Kbely



Jih Prahy

Berounka

Vzlétáme nad Letňany a podél Petrovic slétáme k Průhonicím k bodu Romeo. Od něj pokračujeme jižním okrajem Prahy k Echu, v dálce je vidět Cukrák, načež vstupujeme do chráněného letového prostoru. Usmívá se na nás štěstí a dostáváme povolení k průletu na body Tango a Alfa. To znamená, že se proletíme nad mrtvým Letištěm Václava Havla.

Letiště duchů - Letiště Václava Havla (PRG)








Štěstí je dokonce dvojnásobné. O pár minut později dostáváme i povolení na nízký průlet nad přistávací drahou. V detailu jsou vidět zde odstavená letadla včetně sedmi odpočívajících Maxíků. Času je ještě dost, tak pokračujeme přes Černošice ke Karlštejnu a otočkou podél Velké Ameriky se vracíme na trasu zpátky k Letňanům. Přistání je hladké jen sysli na zdejší syslí louce nějak nevidím. Travnatou přistávací dráhu si adoptovali jako svůj domov.

Karlštejn



Lom Velká Amerika



Průhonický zámek a park