čtvrtek 9. července 2020

Tunění letenek za časů koronaviru

Dost často je krize i plná příležitostí pro ty, co je umí uchopit. Koronavirová pandemie není žádnou výjimkou. Možná jste už někdy zaslechli o rumbování. Ve srovnání se současnými triky to je však pouhou zábavou pro děti.


ilustrační foto (pixabay)

Ryanair během pandemie s oblibou mění své nabídky možné změny letů a nerad proplácí vouchery. Avšak existuje pár pokročilých travel triků. Měli jste rumbovanou letenku a Ryanair vám ji zrušil? Normálně byste museli zapojit prodejce, u kterého jste tu letenku koupili, ale naštěstí tu máte jeho nenáviděné vouchery. Pokud jste rumbovali dobře, koupili jste ji aspoň o 30-50 % levněji ve srovnání s cenou na oficiální stránce, dostáváte ve voucheru původní cenu letenky, co platil prodejce, a to už je slušný bonus.

Máte-li s nimi zrušenou letenku v pozdějších měsících, můžete zkusit ještě stylovější vabank. Změnu na libovolnou evropskou destinaci bez doplatku (jde např. Jordánsko i Libanon, ale Maroko už ne). Jste omezeni třemi měsíci od původního data odletu. To je ještě skvělejší tuning jak bonus z rumbování.

Easyjet je zdrojem taky nejedné příležitosti. Letenky obvykle cca dva tři týdny dopředu tzv. vyprodá a pak je zruší. Před zrušením u populárních tras dost často posílá nabídku na obdržení voucheru s bonusem 10 euro. Tyhle vouchery jsou ale dost danajský dar. Nedají se uplatnit online, ale jedině telefonicky přes indického operátora. Následně se neprovážou s vaším profilem, ale musíte do nich přistupovat zvlášť.

O dost zajímavější je počkat si na zrušení letenky. Poté máte jako u Ryanairu možnost bez doplatku změnit trasu na libovolnou linku provozovanou Easyjetem. Opět omezeno na evropské destinace, ale můžete vybírat až do konce nahraného letového řádu. Čili v současné době klidně na léto roku 2021.

Aerolinka Wizzair je známá tím, že létá i prázdná, dokud jí to státy vysloveně nezakážou, hlavně že má zaplacená místa. To je taky její největší slabinou. Prodává totiž letenky i na lety, o kterých ví, že nepoletí, ačkoliv daný stát vydal nebo prodloužil zákaz letů. Nejspíš tak hrabe korunky od důvěřivých cestujících platících hotově. Za zrušený let vrací (nebo spíš vracela) 120 % kreditu. A z něj můžete nakoupit další let ke zrušení, za něj vyinkasovat dalších 120 % kreditu atd. Jsou jedinci, kteří na tom vyinkasovali i tisíce kreditů.

K tomu rádi hýbají s časy a podle současných podmínek máte při jakékoliv změně času nárok na refund nebo bezplatný rebooking. Ten může být až 14 dní nazpět nebo 60 dní dopředu. Zároveň můžete vybrat i porovnatelnou trasu. Standardně je pro každý let nabízena určitá paleta možností v rámci Manage My Booking. Pokud tam nějaká volba v rozumné vzdálenosti chybí, obvykle není problém při zavolání na infolinku úspěšně požádat o změnu na danou trasu. Jdou tak docílit i různé šílenosti jako letenky přes Vánoce za pár šupů nebo třeba změnit trasu Bratislava-Petrohrad na několikanásobně dražší Budapešť-Kazaň. V kombinaci s dříve prodávanými desetieurovkami z Vídně nebo podobně drahými pandemickými letenkami na zimu to nemá chybu.

Další do party je Qatar Airways, který ještě měsíc zpátky nabízel možnost bezplatné změny jakékoliv letenky do okruhu 5000 mil od původní destinace. Samozřejmě musí být dodrženo pár podmínek typu délka pobytu nebo bookovací třída, přesto řada lidí nakoupilo levné letenky do Nágpuru a následně se je více nebo méně úspěšně pokoušeli změnit. Postupně si Katarci začali vymýšlet, že je potřeba doletět zpátky do Dauhá a nakonec si upravili i délku míle.

Ovšem stále je otázka, jestli i ty různě rebookované a vytuněné letenky půjde rozumně proletět nebo propadnou či budou zase zrušeny. Křišťálovou kouli nemám.