pátek 17. února 2017

8 věcí, na které nezapomenout před odjezdem

Každý zkušenější cestovatel má svůj vlastní seznam věcí, na které nechce před odjezdem zapomenout. Také mám svůj vlastní seznam. Některé věci nenahradí ani pěkně tučná kreditka.


1. Pas, peníze a víza

Naprosto základní je si před odjezdem zkontrolovat platnost svého pasu a ověřit, jestli si není potřeba vyřídit vízum, a pokud ano, jestli ho dávají na hranicích (jako v Thajsku) nebo je potřeba zařídit předem (jako pro Rusko nebo Čínu). Další nezbytností je vzít si s sebou dostatečné množství peněz nebo krytou kartu.


2. Uzavřít si cestovní pojištění a registrovat se v Drozdovi

Ministerstvo zahraničních věcí na dobrovolné bázi eviduje všechny české občany vyjíždějící do zahraničí v systému poeticky nazvaném DROZD. Při běžném průběhu dovolené tato registrace nemá žádný význam, smysl nabývá až během krizových situací. Žádnou takovou jsem naštěstí nezažil. Možná právě díky registraci.



3. Informovat banku o své zahraniční cestě

Na bankovní kartě můžete mít peněz kolik chcete, ale jakmile jste v zahraničí a zapracuje bankovní systém pro monitorování podezřelých plateb a výběrů z bankomatu, nebude vám to moc platné a neobejdete se minimálně bez jednoho roamingového hovoru bance. Banky totiž v rámci ochrany svých klientů neobvyklé operace sledují a mezi ty patří platby v zahraničí nebo výběry v exotických lokací. Proto není na škodu zavolat do banky a nahlásit jí cestu předem.


4. Nabít powerbanku a přibalit USB kabel

Vozíte-li si s sebou aspoň chytrý mobilní telefon, ve vaší výbavě pravděpodobně nechybí ani powerbanka. Před cestou je dobrý nápad ji nabít a hlavně si přibalit i správný USB kabel pro nabíjení. Jinak jako já v Drážďanech budete postaveni před volbu - vydržet to bez šťávy anebo si sehnat levný USB kabel. Díky tomu teď mám jednu malou černou powerbanku vypadající jako nedomrlý robertek, která ani nenabije mobil na 100%, ale v drážďanském elektru Saturn její komplet s kabelem prodávaný za 5 € byl levnější než samostatně prodávané USB kabely, které kdoví proč startovaly na 10 €.



5. Zkontrolovat rezervace a udělat online checkiny

Není než horší překvapení, než na letišti zjistit, že let byl už před týdnem přeložen a na místě zjistit, že vám chybí hotel na dva dny. Proto si před odjezd procházím své rezervace den po dni a ujišťuji se, jestli souhlasí data, nenastala nějaká změna, vyhovují mi časy checkinů a chekoutů a také jestli sedí ceny. A pokud to jde, udělejte si dopředu online checkiny u letenek.


6. Mapy a slovníky

Do batohu si hoďte slovníky a mapy nebo si je digitálně stáhněte do mobilu, ale hlavně je mějte s sebou. Ačkoliv jedu dost digitálně, ale ani tak nedám dopustit na pořádnou knižní konverzaci (např. ty od Lingey) nebo omyvatelné plánky měst. Přeci jen se raději zeptám na cestu s mapou v ruce než s mobilem.


7. Očkování a léky

Obzvlášť při cestě do tropických zemí je lepší nepodceňovat prevenci. Pořád lepší je si i několikrát před odjezdem dojít k lékaři, pozeptat se po potřebném očkování a případné potřebě antimalarik, než po návratu řešit nechtěně přivezený suvenýr v podobě tropické nemoci. A v případě osob s horším zdravým, si určitě doma nezapomenout vaše nezbytné léky a určitě také mít na paměti, že některé léky mohou být v některých zemích i zakázány.


8. Místní zákony

Zjistěte si před odletem místní zákony. Ne všude je každému všechno jedno jako u nás. Například pokud jste vášnivý kuřák marihuany, zjistěte si, jaké jsou za to v Thajsku tresty, nebo pokud jste na lehké holky, zjistěte si, jestli je to v tom Dubaji vůbec legální. Podobně není dobrý nápad jíst venku při ramadánu před západem slunce.