pondělí 7. srpna 2017

Japonský formát adres

Japonsko je svébytná země s dlouhou kulturní tradicí. Některé odlišnosti nejsou na první pohled znát a v plné míře si je užijete až v době, kdy vyrazíte do Japonska. Mezi ně rozhodně patří i formát japonských adres. V Japonsku totiž neexistují ulice tak, jak je známe z Evropy či jiných koutů světa. Ne, že by tam pobíhali po mezích, ulice tam mají, ale nemají je pojmenované. Pro turisty je to zmatečné a v noční můru se to přeměňuje zejména při hledání adresy hotelu.


Japonské prefektury (zdroj: Wikipedia)

V Japonsku je 47 prefektur (něco jako naše kraje). V každé prefektuře existují větší územní celky (něco jako okresy) s přídomkem zpravidla ši (ši = město). V rámci těchto celků se adresa označuje pomocí shluků čísel oddělených pomlčkami. Sestupně určují distrikt, bloky domů až po číslo jednotlivého domu. Ale pozor, čísluje se obvykle v pořadí jako byly domy postaveny. Jen málo kdy se na ulici setkáte s jednotnou číselnou řadou.

Sedmimístným číslem, které můžete najít vedle názvu prefektury je PSČ (v kombinaci 3 + 4 čísla oddělené pomlčkou). Tento systém představila Japonská pošta v roce 1998. Orientaci v mapách nám ale nijak neulehčuje.

Příklad adresy (České velvyslanectví v Tokiu):
Embassy of the Czech Republic
2-16-14 Hiroo, Shibuya-ku
Tokyo 150-0012
Japan


Před odjezdem do Země vycházejícího slunce jsem vyzkoušel řadu navigačních aplikací a jediná, která spolehlivě zvládla japonský formát adres byly Mapy Google. Ty však jsou bohužel online řešením. Ne pro každou oblast lze stáhnout offline mapy (a i tak neumožňují plnohodnotně vyhledávat a plánovat trasy). Většina navigací si vyláme zuby už při prvotním zadáváním adresy - trvají na městu a ulici. Ty ale, jak jsme si výše vysvětlili, se v Japonsku nepoužívají.

Další čtení: Pěkné články o japonských adresách jsou na anglické wikipedii a sljfaq.org.