pátek 10. března 2017

Jazyky v Maroku

V Maroku je hlavním úředním jazykem arabština. Dalším používaným úředním jazykem je jazyk menšiny Berberů, berberština. Spolu se svou svéráznou abecedou z části připomínající latinku, z části řecká písmena, turistům příliš nepomůže v orientaci.


Naštěstí zde stále přežívá francouzština, jazyk dřívějších kolonizátorů, používá se obvykle vedle arabštiny jako druhý jazyk, v kterým je vyveden nápis. Většinou se zde domluvíte francouzsky, ale už ne anglicky. Mluvená francouzština marockých obyvatel občas bývá dost svérázné, že ačkoliv znáte všechny francouzské číslovky, tak stejně nerozumíte, kolik že to stojí.



Obvyklý výjev na veřejných budovách. Někde latinka chybí už úplně!

angličtinou se můžete setkat ve více turistických oblastech. Platí to zejména o větších hotelech, nádražích a letištích u velkých měst a při největších turistických zajímavostech. Typická scéna je, že když vyjdete z nádraží, osloví vás anglicky naháněč taxikářů, domluvíte si cenu a poté vás předá sotva pár slov francouzsky mluvícímu taxikáři. Skoro zde platí přímá úměra – čím líp umí anglicky, tím pravděpodobněji bude více nadsazená cena.