pátek 4. listopadu 2016

Aplikace pro cestu do Thajska

Na cestu si s sebou beru smartphone s Androidem a díky tomu cestování po Thajsku dokáže ulehčit řada aplikací.


Mapy
Základem každého cestování jsou kvalitní offline mapy. Pro tento účel používám MAPS.ME nebo Here Maps. Před odletem si nezapomeňte včas stáhnout mapy. Vzhledem k levně dostupným datům, ale stejně dost často skončíte u Google Maps.

Průvodce
Průvodce si tradičně beru v PDF a k jeho otevření používám Adobe Acrobat Reader. Průvodce si můžete pořídit např. z www.lonelyplanet.com.

Slovníky
Pro překlad z a do thajštiny jsem nejvíce používal Překladač Google. V posledních verzích umí i optické rozpoznávání znaků z fotek. Jinak psaní thajštiny potřebujete klávesnici s podporou thajských znaků (bohatě stačí ta vestavěná z Androidu).

Dalšími užitečnými jazykovými aplikacemi je zástup aplikací sdružující základní thajské fráze a thajskou abecedu (např. Learn Thai Alphabet, Learn Thai Phrasebook).

Hotely
Pro hotely na cestách používám Booking.com.

Letenky
Před cestou je dobré zkontrolovat dostupnost aplikací leteckých společností, jestli si umí uložit elektronickou letenku nebo kontrolovat zpoždění letů.

Doprava
Pro pohyb po Bangkoku jsem používal Transit Bangkok s přehlednou mapkou metra, nadzemky a lodí v Bangkoku. Pro přivolání levnější taxi je možné použít Grab. Čas od času v Mapách Goodle bývá dostupný kód na slevu (záložka taxi při plánování trasy).

Aplikace Transit Bangkok

Finance
Pro převody kurzů používám XE Currency. Dále mám stažené aplikace svých bank pro mobilní bankovnictví a náhled stavu účtu.

Komunikátory
Pokud budete komunikovat s místními, naprostou nezbytností je aplikace LINE. LINE je v jihovýchodní Asii téměř standard instantních zpráv podobně, jako dřív u nás bylo ICQ.

Aplikace LINE

Počasí
Pro zjištění předpovědi počasí používám vestavěný widget a pro zobrazení map srážek jsem využíval aplikaci Windyty.

Blogování
Pokud píšete z cest, může k tomu pomoci aplikaci Blogger. Bohužel mi ze smartphonu nešly k příspěvkům přiložit fotografie. Aplikace místo toho spadla.