pondělí 20. února 2017

Nejlepší aplikace pro cestu do Maroka

Před každou cestou do zahraničí se snažím připravit se na to, co mě tam čeká. Kvůli tomu hledám, jaké aplikace se mi můžou hodit. Tady vám přináším svůj výběr aplikací pro snažší cestu po Maroku. Všechny aplikace ve výběru jsou určeny pro operační systém Android.


Offline mapy s pokrytím Maroka
Jako offline mapy s mapou Maroka u mě vedou MAPS.ME. Používám je už od cesty do Japonska. Nicméně stejně jsem většinou sklouznul k Mapám Google, které jsou asi pro pěší navigaci nejrychlejší a s nejpřesnějšími výsledky.

MAPS.ME

xCurrency
Pro vyhledávání kurzů měn se mi osvědčila aplikace xCurrency. Kurz marockého dirhamu nebude výjimkou. V současnosti je 1 MAD (marocký dirham) kolem 2,52 Kč.

Slovníky
V Maroku se mluví arabsky a francouzsky. Těmi jazyky nemluvím, z arabštiny zvládnu alejkum salám, z francouzštinu o dost více, ale stejně se mi budou hodit slovníky. Google překladač s arabštinou pro offline překládání a Lingea slovník pro francouzštinu. Velmi užitečná utilitka je v něm schovaná ikonka klíčku, pod kterou najdu všechny tvary daného slovesa. A před cestou Duolingo pro učení se francouzštin.

Slovník Lingea

Doprava
Také jsem prozkoumal dopravní možnosti ve městech, kde se budu pohybovat.
  • Ryanair je můj letecký dopravce, tak se jeho appka může hodit pro elektronické letenky a checkiny.
  • S cestou Tramvají po Casablance mi pomůže Casa Tramway, která umí plánovat cesty, obsahuje mapku a umí i poradit s jízdným.
  • Podobně s cestami po Rabatu poradí iTramway Rabat Salé.
  • ONCF https://play.google.com/store/apps/details?id=ma.OncfServices.p_oncfandroid
  • ONCF je aplikace aplikace marockých drah a je jen ve francouzštině. Naštěstí není příliš upovídaná, a tak si s ní poradím. ONCF umí vyhledat odjezdy vlaků a jízdní řády. Jízdenky ale kupovat neumí. Pokud nejste v Maroku a nemáte marockou kartu, tak si jízdenky stejně koupíte až v Maroku na nádraží.
  • Ketary je také aplikace zaměřená na marocké vlaky a jako jediná z jí podobných je v angličtině, ale na domácí wifi hlásí, že je offline, ačkoliv vyhledává spojení i načítá reklamy.
  • CTM Horaires - je aplikace pro vyhledávání jízdních řádů autobusů v Maroku.
  • A kdyby to někoho zajímalo, Uber tam funguje jen v Casablance. 

Casa Tramway