neděle 18. října 2020

Po turistických pastích Coronalandu

Korona všechno mění. Z turistických pastí se postupně stávají místa hojně využívající slevové portály. Poslední týdny jsem se snažil vyčerpat svou benefitní kartu a navštěvoval tak nejrůznější atrakce, které bych si normálně nejspíš odpustil

 

Jako turistickou past považuji místa s propagací převážně v cizím jazyce, kde bývají mnohdy popisky v něm větší jak ty české. Bývají to také místa s leckdy pochybnou přidanou hodnotou a v současnosti jsou tvrdě zasažené koronavirovou pandemií, protože cílily především na zahraniční návštěvníky. Proto nyní hojně využívají slevové portály a inzerují výhodné nabídky.

Galerie ocelových figurín (4/5)
Mezi legendy patří Galerie ocelových figurín na Můstku. Původně jste kolem ní neslyšeli jediné české slovo. Nyní inzerují na Slevomatu. V češtině. Odlédnu-li od vstupného, expozice je úchvatná i dost rozhlehlá. Rčení "Muselo to dát tolik práce, a přitom taková blbost" na to sedí beze zbytku.

Běžné vstupné: 299 Kč
Přes Slevomat: 239 Kč

 

Film Legends Museum Praha (3/5)
Muzeum filmových legend se nachází mimo užší centrum 10 minut pěšky od Sazka Arény V létě mě nemile překvapilo, že se uvnitř nenachází klimatizace (nebo není zapnutá) a je tam vedro. Rozlohou muzeum odpovídá třípokojovému bytu. Dominují mu action figures v životní velikosti se zaměřením hlavně na americké komiksy od Marvelu a DC a různé menší figurky ve vitrínách podél stěn. Evropskou nebo jinou produkci, když pominu Harryho Pottera, tam budete hledat marně.

Běžné vstupné: 250 Kč
Přes Slevomat: 199 Kč

 

Mořský svět (3/5)
Akvárium v Praze není úplně typickou turistickou pastí, přiznávám, ale 320 Kč pro dospělého ho sem jasně zařazuje. Přitom např. na Krétě můžete do mnohem většího akvária už za 10 €. Na mě jeho provedení působilo psychedelicky a vrátilo mi vzpomínky na návštěvu Muzea Beatles v Liverpoolu. Akvárka tu jsou většinou holá a rybky se nemají kam schovat a případná dekorace mívá neonové barvy. Když odhlédnu od ceny a očekávání je to tam pěkné. Avšak velký tunel se žraloky nebo jinou velkou nádrž tam budete hledat marně.

Běžné vstupné: 320 Kč
Přes Slevomat: 229 Kč

 

Muzeum miniatur (1/5)
V areálu Strahovského kláštera najdete Muzeum miniatur. Sídlí ve dvou místnostech s rozlohou větší garsonky, avšak koupelnu se záchodem byste tam hledali marně. Jednoznačně cílí na ruské turisty už podle exponátů (např. jeden je věnovaný Puškinovi) a dáma u pokladny mluví česky se zřetelným ruským přízvukem. Na Slevomatu jsou dva nesmiřitelné tábory - jedni jsou muzeem nadšeni, jiní ho považují za totální a předraženou blbost. Já se řadím do toho druhého.

Běžné vstupné: 130 Kč
Přes Slevomat: 79 Kč


Chocotopia (4/5, pokud jste tam sami 5/5)
V Celetné najdete muzeum čokolády spojené s muzeem voskových figurín. Zove se Chocotopia. Pokud trochu cestujete, pravděpodobně jste se už s tím názvem setkali. Osobně ho mám spojené s předraženým muzeem pro movité západní turisty a všude se mu radši vyhýbám.

I na pány v krytém voze jednou trhne, tak z benefitní karty odsypávám na Slevomat do voucheru. Vyrážím tam jedno deštivé víkendové dopoledne. V Chocotopii jsem díky tomu zcela sám. Má to až takový dystopický rozměr a díky tomu, že mě nikdo neruší, si to doopravdy užívám. Je hodně cítit, že je spojené s firmou, co dělá muzea voskových figurín, protože ty vás tu provázejí také. Ať už jako Montezuma, conquistador dobývající Ameriku nebo Mozart hrající na klavír. Kupodivu i ta česká čokoládařská tradice není tak marná.

Běžné vstupné: 390 Kč
Přes Slevomat: 299 Kč

Jak je spojený Švejk s čokoládou jsem se nedozvěděl...
Reklama na Orion

 
Muzeum her (bez hodnocení ceny vstupu 5/5)
Na Nábřeží kpt. Jaroše se nachází další z exkluzivních muzeí - Muzeum her. Také se tu mísí angličtina s češtinou na popiscích a je znát, na koho muzeum původně cílilo. Inu, tři kila za vstup, není lidovka. V muzeu na návštěvníka čekají dvě patra automatů a konzolí. Sympatické je, že už se do nich nesypou žádné další peníze. Najdete tu spoustu starší titulů od Segy, pár japonských ulítností a především starší Xboxy a Playstationy. Někdy je vážně boj k nim připojit odpojené bezdrátové ovladače.

Pokud se vám nechce platit za vstupné, jděte do Joystick baru u Václaváku. Avšak tam během hodiny do automatů taky nasypete několik stovek...

Běžné vstupné: 300 Kč
Přes Slevomat: 250 Kč

 

Salvador Dalí Enigma (3/5)
Kousek od Václaváku najdete výstavu o Salvadorovi Dalím pojmenovanou Salvador Dalí Enigma. Expozice je nádherná a dominuje jí několikero barevných soch. Bohužel, pro výstavu, jsou v jediném velikém sálu a tím to končí. Za mě krásný rozjezd, který už není podpořen dalšími sály se skulpturami. Ve výklenku je několikero kreseb a v prvním patře rozlohy většího obývacího pokoje je prodejní výstava menších sošek a artefaktů. Čekal jsem víc.

Běžné vstupné: 300 Kč
Přes Slevomat: 279 Kč


Výstava Cosmos Discovery (3/5)
Výstava se konala na Výstavišti v Holešovicích. Měla se konat až do konce října, ale kvůli opatřením byla zkrácena do neděle 11. října. Podle propagačních materiálů obrovská unikátní výstava se spoustou jedinečných exponátů.

Ano, obrovská to byla, ale jedinečná? Bohužel pro ně jsem navštívil Muzeum kosmonautiky v Moskvě, které bylo aspoň o jednu galaktickou délku lepší a stálo pár rublů. Zde sice bylo hodně displejů, projekcí, informačních panelů v češtině a angličtině, ale detailně provedených replik nebo dokonce originálních exponátů po málu. Např. z lunchodu se mi tam chtělo brečet. 

Na TicketStreamu se dala zakoupit vstupenka za 300 až 350 Kč podle dne v týdnu a denní doby. K tomu ještě aspoň několikakorunový příplatek za platební metodu. Avšak dalo se i zaplatit benefitkou. Při volbě "platební karta" to prošlo taky, ale s příplatkem jen 11 Kč místo 17 Kč.
Běžné vstupné: 300-350 Kč



Upřímně, než jít na takováto a jim podobná místa radši vyrazím do zoo, botanické zahrady nebo nějakého pěkného muzea, např. Národního technického nebo Náprstkova. Pro duše toužící po umění tu je Národní Galerie. Až pominou současná omezení, určitě se opět vyrojí akce jako Do 9 muzeí v 5 dnech.