čtvrtek 15. října 2020

Na pivo a zákusky starou Prahou

Minulý týden ještě za časů volných, jsme se s kamarádem přerušovaně vydali na tour po pražských pivnicích v duchu legendární scénky od komisaře Ledviny. Takhle prázdná Praha bez turistů s ještě otevřenými hospodami se dlouho opakovat nebude. Protože se akorát zavíralo v 20:00, moc jsme toho nestihli. Samozřejmě, vše s rouškami nebo respirátory a spíš jsme se podivovali tomu, že je obsluha leckde ignorovala.

 

U Pinkasů (4,5/5)
Je páteční večer a vydáváme se vstříc odpolední Praze. První zastávku máme na Můstku U Pinkasů. Ledvina měl pravdu, že ten výčepní, teda ten to pivo úplně hejčká... Cena 55 Kč za Plzeň je na centrum zcela adekvátní. Na stěnách si prohlížíme fotky slavných osobností spojené s touto knajpou. Svůj koutek tu má i Havel.

Havlův koutek
 

U Vejvodů (3/5)
Odpoledne je ještě mladé, tak pokračujeme. Chceme se zastavit U zlatého tygra, ale tam je tak narváno, že se nevejdeme. Někteří tam i stojí, ale o to nestojíme. Proto pokračujeme dál až k Vejvodům. Oproti tygrovi je to tam obrovské a skoro nikdo tam není. Za půl hodiny bude osm, takže si dáváme jen po jednom malém. Interiéry jsou nádherné a plné historie, pivo slušné i za výtečnou cenu (21 Kč / 0,3 l), ale ta obsluha. Už dvacet minut dopředu nás vyhání a přinese nám účet na velké místo malého a nejradši by nám dotočila, protože jinak to prý bude platit...

Takové ceny panovaly v centru Prahy na začátku října. Naprosto shodný papír jsme viděli i u pár dalších hospod, tak to bude menší kartel...


U Kocoura (4/5)
Na konci víkendu pokračujeme v tour na druhém břehu Vltavy. Nejdřív zavítáme k Hrochovi. U Hrocha mají naprosto narváno a působí to tam dojmem pajzlu, štamgasti prominou. O pár desítek metrů dál zakotvíme U Kocoura a dáváme Kozla (něco přes tři pětky). Na Malou Stranu ceny naprosto v pohodě a i něco pojíme. Tlačenka byla výborná (pět pětek).


U Tří Zlatých hvězd (4/5)
Před osmou chceme dát ještě jeden podnik, tak se přesouváme ke Třem pštrosům. Avšak U Tří pštrosů mají zavřeno. Na hotelové recepcí se svítí, ale nikdo v ní není a v samotné restauraci zhasnuto. Kvůli tomu improvizujeme a jdeme do Tří Zlatých hvězd, které jsme viděli cestou. Nádherné historické interiéry s freskami, naprosto prázdno a dobré pivo (tři pětky). Před koronou tu určitě lidové ceny nebyly.


„Komisaři, díky, ta vaše Praha, ta mě vzala... ty velebné paláce, ty staleté chrámy, člověk zrovna cítí dech dějin...”
BONUS:
V týdnu před začátkem omezení jsme ještě zašli do pár podniků, ale ty starou Prahu až tolik nepřipomínají.

Myšák (3/5)
Vyhlášenou cukrárnu Myšák, mého skoro jmenovce, jsem dlouho opomíjel. Upřímně, nechápu to haló kolem toho. Výběr je mizerný, za to o to vyšší jsou ceny. Mini kremrole, mini větrník nebo mini věneček za víc jak čtyři pětky? Velký za dvojnásobek? A dort za kilo? Chutná to sice dobře, ale galaktický rozdíl vůči takovému Světozoru v tom nenacházím a atmosféra působí naprosto obyčejně.

Na talířku je bez mála jedna stovka. No, neberte to... :-D
 

Joystick bar (3/5)
Zde jsme měli mít firemní team building, ale kvůli koroně se odkládá na neurčito. Čepují tu Únětice a Plzeň za lidovky (do čtyř pětek). Dávám jedny Únětice a jdeme se podívat na zdejší stroje. Automatů tu mají celou řádku. Mají tu přibližně půlku toho, co mají v Muzeu her. Vůči muzeu je jich však taky kolem půlky vypnutá nebo s cedulkou "mimo provoz". Kvůli koroně to asi nebude, protože v provozu jsou klidně automaty hned vedle sebe.

V čem excelují je především počet různých pinballů. Těch v muzeu měli jen jeden jediný exemplář. Horší už je, že tady na rozdíl od muzea, automaty fungují na desetikoruny. Jedna desetikoruna vám dá jedno kolo hry, resp. pár minut. Na hodinu hraní to chce fakt velký měšec a za večer tu je snad možné i nechat celou výplatu. Všude tu jsou taky různé meme s Babišem a Vojtěchem parodující protikoronavirová opatření.

Kavárna Kočicí Praha (5/5)
Končíme v kočičí kavárně na půl cesty mezi Můstkem a Národní třídou. Je to příjemné překvapení večera. Jsme tu jediní hosté a kolem nás plno koček (těch čtyřnohých). Mají výtečnou horkou čokoládu, ale ceny jsou jak od Costy. Za ten zážitek to stojí (dneska ještě umocněno VIP faktorem).

 

Shodou okolností jsem během předchozího víkendu zavítal hned do dvou dalších kaváren.

Kavárna Slavia (5/5)
Do vyhlášené Slavie jsem měl voucher ze Slevomatu platný do konce října a jaksi jsem tušil, že zavření stravovacích zařízení se blíží, ale na to jeden nemusí být Einstein. Proto mě neodradil ani deštivý den a vyrazil jsem. Káva i zákusek skvělé, výhled i místo super. Celkem všímavá a příjemná obsluha, ale její veškerá pozornost skončila uplatněním voucheru, což je trochu škoda.


Kavárna Černá Madona (5/5, ceny 2/5)
Do Domu U Černé Matky Boží jsem zašel, abych si ještě před lockdownem vychutnal zdejší covidník - cukrový dezert ve tvaru SARS-Cov2 oficiálně nazývaný virus. Kavárna je krásná, obsluze není co vytknout. Dezert výtečný, tvrdá čokoláda zvenku trošku odskakuje a sviní, čerstvé maliny jako ostny a uvnitř chutný krém s malinovou náplní. Jen ta cena 149 Kč trošičku kazí dojem. Avšak lidi to asi neřeší, neboť jako jediný podnik kolem mají plno.

 

Když to vezmu kolem a kolem centrum Prahy bylo a je v současnosti jedno z nejprázdnějších míst republiky. To, jak vypadá Staromák dnes, tak vypadával dřív ve dvě ráno. Nikde ani noha a zachovat bezpečné odstupy tu fakt není problém.

Půl osmé večer o víkendu

Od středy 14.10.2020 jsou veškeré restaurace, bary a kavárny uzavřené a hladovým strávníkům musí stačit jen výdejní okénko, takže na pokračování si musíte počkat nejméně do začátku listopadu, jak zatím udává veeeeelmi optimistická vládní predikce a momentálně udávaný konec platnosti mimořádných opatření.