pondělí 11. prosince 2023

Týden v Albánii

Končí doba covidu, končí období neřízených homeofficů. Pro jednoho práce, pro druhého dovolená. Letenky kupujeme pár týdnů dopředu a platíme dva tisíce na hlavu za přímý let z Prahy do Tirany s Ryanairem.

Pláž na jihu Drače

Vzhledem k druhu pobytu bude tento report trochu netradičně heslovitý a ne den po dni.

Letiště Praha, Terminál 1
Na to, že je to první let dané linky, nekoná se žádný raut, ani proslov. Po přistání nenásleduje vodní slavobrána. Před MasterCard Lounge je cedule, že je plný a preferují držitele prémiových MasterCard. Uvnitř je přitom prázdný. Chtěl jsem vytisknout smlouvu, ale v PC koutku nefunguje tiskárna. V Runway restauraci kód z newsletteru na 20% slevu z newsletteru nefunguje při načítání z displeje mobilu. Prý je na něm příliš velký. Musí načíst svou vlastní kopii (velkou asi 2x2 cm).

MasterCard Lounge

První let směr Tirana

Platby kartou
Hotovost je nekorunovaný král. Placení kartou je výjimečná a obvyklé jen v lepších podnicích nebo řetězcích. Výjimečná není ani dost vysoká minimální částka pro platby kartou. Spíš pochodíte s platbou v eurech, než platbou kartou.

Bankomaty
Všechny bankomaty v Albánii vyžadují poplatek za výběr. Začíná na 500 leke a šplhá se až přes 800 leke v závislosti na provozovateli.

Drač

Ceny v supermarketech a obchodech
Albánie by měla být levnou zemí. Avšak v supermarketech jsou ceny stejné, ne-li vyšší než u nás. Vše, co je z dovozu, je drahé a v Albánii se toho moc nevyrábí. V centru Tirany je hodně marketů značky Conad. Tam mají z dovozu i Coca Colu a ceny jsou dvojnásobné jak u nás. Ovoce a zelenina se obvykle nakupuje u zelinářů a její cena je jak u nás. Bez slev. 

Pláž v Drači

Benzín
Pokud půjčujete auto nebo jím přijedete do Albánie, počítejte s podobnými cenami jako v Řecku. Během našeho pobytu se cena pohybovala těsně pod 200 leke (cca 2 €).

Blackouty
Pro Albánii jsou typické občasné výpadky proudu. V Drači jsme zažili jsme celkem tři. Ten nejdelší trval od oběda do večera. Omezen byl jen na část Drače.

Mobilní data
Mobilní pokrytí operátora 1one v Drači, Tiraně i Kruje bylo dostatečné a nenarazil jsem na žádné výraznější problémy. SIM karta se dá zakoupit přímo na letiště (podle všeho bez přirážky). Mají tam pobočku oba dva operátoři 1one a Vodafone. Žádný z nich nenabízí 5G. Cena měsíčního balíčku 10 GB dat, 4000 minut a 1000 SMS po Albánii byla 15 €. K tomu 3 € za SIM kartu (nebo aktivaci).

Cesta z letiště
Z letiště jezdí do Tirany každou celou hodinu autobus společnosti Luna (400 leke za osobu). Dá se taky vyrazit do Drače (albánsky Durrës) za 600 leke. Jízdní řád do něj je už řidší a jezdí cca každé 2 hodiny. Seznam všech míst spolu s cenami a jízdním řádem se dá najít na webu letiště.

Ryanair a osoby z třetích zemí
Při cestě mimo Schengen Ryanair prudí osoby z třetích zemí s verifikací jejich dokladů a víza. Dokonce i pro cestu zpět, když si pro let tam doklady už ověřil. Neexistuje tak možnost dostat rovnou mobilní boarding pass a musí se k přepážce. V Praze byla pro let otevřena jen jedna přepážka už tři hodiny před odletem. V Tiraně dvě přepážky dvě a půl hodiny před odletem. Bez rozlišení na priority a non-priority.

Itinerář
Hned večer po příletu jedeme do Drače k moři. Tam zůstáváme 6 nocí. Na poslední noc se přesouváme do Tirany. Během víkendu děláme víkend do Kruje.

Počasí
Na konci října panuje v Drači příjemně teplé počasí s teplotami kolem 20°C. Moře má podobnou teplotu. Původně předpověď hlásila na celý týden déšť. Nakonec výrazně pršelo jen 1 dopoledne a dva dny víc foukalo.

MHD v Durresi
Po Drači jezdí i autobusy MHD, ačkoliv o nich na internetu nenajdete moc informací. Podél pláží na jih Drače jezdí linka Durrës-Plepa. Zastávky jsou hezky vidět na Mapy.cz. Jízdné je 40 leke za osobu a platí se průvodčímu. Jezdí to vylétané autobusy z Německa a Francie. Snad každý má ještě původní polepy a signalizační displeje dost často stále zobrazují původní linku nebo např. francouzsky hlásí mimo provoz. Poslední autobus jede někdy kolem 21:00. Trasu linky musíte vyčíst z malé cedulky za předním sklem.

Albánie je i dost často zmar.

Taxi
Taxikáři jsou v Drači zlodějští. Za pět kilometrů z autobusového nádraží v Drači k hotelu si řekli od 8 do 15 €. 15000 leke byla jejich výchozí suma. V Durrësi i Tiraně funguje i taxi aplikace Patoko, ale dává velmi podobné sumy jako nižší částky drožkařů z Drače. Zajímavé to bývá až na delší trasy.

Cesta z Drače do Tirany
Z Drače do Tirany jezdí regulérní autobusy z autobusového nádraží. V Tiraně končí asi 5 kilometrů od centra. Jízdné stojí 200 leke. Podle všeho jezdí cca každých 30 minut. Nejspíš odjíždějí, až se naplní (neověřeno) a lidi v nich mohou i stát (viděno na vlastní oči). Jízdenka se platí uvnitř průvodčímu. Cesta trvá něco pod hodinu. Skoro v každou denní dobu počítejte se zácpami. Z autobusáku v Tiraně se do centra dostanete linkou č. 7. Zastávku najdete kus od kruhového objezdu a také pravděpodobně podle velkého davu čekajících lidí.

Jeden z bunkrů nedaleko pláže. V Albánii jsou tisíce podobných a dají se nalézt prakticky kdekoliv.

MHD v Tiraně
Páteří hromadné dopravy v Tiraně jsou autobusy. Jízdné stojí 40 leke a platí se průvodčímu. Autobusy jsou už hezčí a trochu novější. Občas mají i funkční venkovní signalizaci, kam jedou. Uvnitř nic nehlásí. Na internetu už najdete i dopravní schémata a v omezené míře tu funguje i aplikace Moovit. Byť třeba pro linku č. 7 jen jednosměrně.

Co vidět v Drači?
V centru Drače můžete narazit na památky po Římanech. Od zbytků římského trhu, po ruiny lázní přes římský amfiteátr. Ten zvenku uvidíte také, dovnitř se dostanete po zaplacení malého vstupného. Dále je tu hezké malé archeologické muzeum a Benátská věž. V centru města si můžete užít náměstí před radnicí s hezkou fontánou a pobřežní promenádu spolu s ikonickým mostem, co se dostal až na magnetky. Jižně od centra se nachází dlouhý pás písečné pláže.

Benátská věž v Drači

Římský amfiteátr
Sheshi Illiria

Co vidět v Tiraně?
Kromě novodobého pravoslavného kostela (Ringjallja e Krishtit), jedné malé Edhem Beyovy mešity a druhé velké a novější (Namazgah Mosque), centrum nenabízí nic moc. Genius loci si ale můžete vychutnat naproti přes řeku Lana u nově zrekonstruované Pyramidy, plným názvem Mezinárodní kulturní centrum Pjetër Arbnori. Tato brutalistní stavba dokončená roku 1988 dlouho chátrala a poslední roky byla těsně před demolicí. Avšak v roce 2017 bylo rozhodnuto o rekonstrukci a před pár měsíci dokončeno a otevřeno veřejnosti. Po renovaci se z ní stal opravdu ikonický landmark. Nabízí příležitost pro relax v centru města a krásné výhledy na okolí. Vyrazte dřív, než ji nechají znovu zchátrat. Dále se dá zavítat do jednoho ze dvou bývalých bunkrů, nyní pod sítí muzeí Bunk'art 1 a 2. Jeden se nachází v centru a druhý pod lanovkou Dajti Ekspres. Ta je jasnou volbou při krásném počasí. Na většině míst v Tiraně jsem už byl při své loňské návštěvě.

Edhem Beyova mešita

Vstup do Bunk'Art 2

Sheshi Skënderbej

Tiranská pyramida

Belix Hotel Apartments, Near the Beach (Durrës)
6 nocí jsme strávili v Drači v tomto ubytování. Platba měla probíhat kartou, avšak terminál měli celou dobu rozbitý nebo rozbitý. Na Bookingu se tváři jako hotel, na místě tvrdí, že jsou apartmán. To se vyznačuje tím, že uklízí jednou za 5 dní a nedoplňují toaleťák. Ten jsme museli koupit. Čtyři role toaletního papíru markety prodávají za aspoň 180 leke (1,8 eura). Podobně stojí i balení s osmi, ale co na týden dělat s tolika papírem? Prostorný pokoj  s postelí s tvrdou matrací včetně velké polochytré televize. Měla v sobě nějaký derivát normálního Androidu, na kterém běžel Netflix a ovládal se přes virtuální myš. Pořád se odpojovala od wifi, resp. nebylo dostupné připojení k Netflixu.V kuchyňce sporák, jeden menší hrnec, pánev a skleněná konvice na čaj. K tomu jeden hrníček a jedna sklenička. Koupelna na Balkán výjimečně čistá. Z pokoje pěkný výhled na poklidnou čtvrť. K dispozici i balkón. K moři je to cca 500 metrů. Za 20 € na noc stále výborný deal.

Centrum Hotel (Tirana)
V Tiraně jsem se ubytovateli v Centrum Hotelu. Nalézá se pár minut pěšky z hlavního náměstí. Vybavení ještě voní novotou a je téměř nezničené (pro Balkán netypické). K dispozici měkká postel a velká televize a tentokrát plnohodnotným Android TV. Koupelna extra čistá. Recepce dole na ulici v unimo buňce, 5 pokojů v 5. patře bytového domu. Kvůli velikosti hotelu v recepci obvykle nikdo není a musíte volat na dané číslo, aby někdo přišel.

Krujë
Malebné historické městečko Krujë se nachází asi 40 kilometrů severně od Tirany. Z Durrëse se tam dostanete furgonem (minibusem) vyjíždějícím z hlavní ulice nedaleko autobusáku. Jízdné stojí 200 leke na osobu. Cesta trvá necelou hodinu. Vyhodí vás ve Frushe Krujë nedaleko sochy George Bushe a tam musíte přestoupit do jiného minibusu směrem Krüje. Jízda trvá asi 20 minut a stojí 100 leke. Během něco přes 10 kilometrů překonáte velký výškový rozdíl. Konečnou má nedaleko starého bazaru. Ten je v současnosti plný stánků se suvenýry a vede až ke zdejšímu hradu. Do něj se neplatí žádné vstupné. Uvnitř je řada restaurací a dvě muzea. Etnografické je zavřeno kvůli rekonstrukci. Stále se dá za 500 leke navštívit Skanderbegovo muzeum. Z jeho střechy je pěkná vyhlídka na město a dohlédne se až k moři. Expozice je o historii Albánie spojené s osobou Skanderbega, albánského panovníka, kterého místní dodnes považují za hrdinu.

Starý bazar je dnes jedna velká prodejna suvenýrů
Skanderbegovo muzeum
Pevnost v Kruje

Tipy na podniky
Pista e Vogël Iliria (Drač): Restaurace se nachází na molu přímo nad mořem. Servíruje čerstvé mořské plody i ryby. Ceny se pohybují mezi 600 až 1200 leke za jídlo. Podobně jako kdekoliv jinde kolem.

Pastarella (Drač): Výborná italská restaurace servírující čerstvé ryby a mořské plody, ať s těstovinami, rýží nebo bez. Nachází se v patře a nabízí výhled na pobřežní promenádu. Ceny se pohybují kolem 1000 leke.


Pula Në Prush (Drač): Grilovaná kuřata v Drači. 600 leke za kuře. Po požití jsme neměli žádné zdravotní komplikace.
Cukrárna Pelikan (Drač): V Drači má tři pobočky. Nabízí výtečné zákusky za skvělé ceny. Jejich Creme Brule nebo pistáciový krém za 200 leke je výtečný.

Restaurant KROI (Krujë): Nádherná restaurace s výtečným hodnocením s výhledem na moře hned pod hradem v Krujë. Servírují albánskou kuchyni.

Vyhlídka z restaurace


Te Met Kodra (Tirana): Bistro, které připravuje výtečné vepřové. Za 500 leke vám upeče půl kila vepřového. Buďto kotletu, vykostěné nakrájené na kostičky nebo žebírka. Je plné místních.



Mulliri Vjeter (Tirana i Drač): Síť kaváren, kde dělají výtečnou hustou čokoládu (200 leke). Pobočky mají i na letišti v Tiraně, ale tam je to dražší (300/350 leke). Vůči konkurenčnímu řetězci Mon Cheri jsou levnější a mají kvalitnější sortiment.


Kastrati Tradicional Restorant (Tirana): Táckárna servírující albánskou tradiční kuchyni za lidové ceny.