pondělí 16. srpna 2021

Neděle v Linzi

Na začátku minulého týdne přemýšlím, co s volnou nedělí, a hraju si s webem Českých drah. Při zadání trasy Praha-Linz ukazuje cenu 234 Kč jedním směrem. "Hmm, v Linzi jsem ještě nebyl". Ještě kontroluji, počasí a co je tam zajímavého a už vytahuji kartu. Cena za jízdenku je nižší, jak obyčejná cena ČD do Brna (245 Kč).

 
Cestování je občas nutné přinášet oběti. Při odjezdu v 5:58 to platí víc jak dvojnásob. Budíček zvoní v krásných čtyři ráno. Na hlavní nádraží se dohrabu s rezervou 20 minut. Dělám si naděje, že bych si ta sehnal nějakou snídani. Avšak v neděli před sedmou ráno je to tam bez šance. Tak po dlouhé době využívám služeb restauračního vagónu. Dávám si zdejší ham & eggs za 89 Kč. Tedy, on to už není restaurační vagón, ale bistro vůz spojený s první třídou. Starší koncept jsem měl radši. Na druhou stranu, tu máte kožená křesílka v rozložení 2+1 a můžete si tak dopřát první třídu za pár korun.



Vlak jede z Prahy poloprázdný a první stanici má až v Táboře. Pak už přichází stanicová smršť, ale moc lidí nepřistupuje ani tak. Vlak zastavuje v Rybníku. Odsud je do Linze náhradní autobusová doprava. Jak já bych si přál jednou jet po železnici a nemít žádné zpoždění ani výluku... Toho jsem si při nákupu lístku nevšiml. Celý vlak se vejde do jednoho autobusu.

 

Autobus má po cestě jedinou zastávku - Summerau. Řidič je evidentně nějaký balkánec, a proto uhýbá ze silnice na prašnou cestu, aby se vyhnul průvodu a přitom si ho málem rozpárá o střechu penzionu. Do Lince dorážím po hodině a čtvrt jízdy se zpožděním asi deset minut. Je neděle, proto ve Sparu na nádraží doplňuji zásoby. V Rakousku stejně tak jako v Německu jsou jinde obchody zavřeny. Avšak potěší, že na rozdíl oproti Německu se tu neuplatňuje limit počtu návštěvníků a před obchodem se tak netvoří fronty.

Tramvaje pod hlavním nádražím

Pöstlingbergbahn
 

Počasí dnes slibuje třicítky, dusno a večerní bouřku. Mírním své plány na pěší chůzi a za 10,4 € kupuji Experience Ticket s možností non-stop jezdit MHD včetně Pöstlingbergbahn. Cestou do Linze jsem zažil nad Šumavou menší bouřku, tak neváhám a ze všeho nejdřív jedu na Pöstlingber. Z nádraží tedy beru běžnou tramvaj na Hauptmarkt a tam přestupuji na Pöstlingbergbahn, značený jako tramvaj č. 50. Vede na vrch Pöstlingberg tyčící se 539 metrů nad městem. Je na něm Pöstlingbergkirche, od kterého je krásný výhled na celý Linz. Bohužel, momentálně trochu zamžený.

 

Sjíždím o pár stanic níže k Zoo Linz. Zdejší terénní reliéf fakt nepotěší. Od zastávky se k zoo jde do prudkého kopce. V současném počasí ještě víc na houby, jak normálně. Linecká zoo je relativně malá, ale přesto stojí za návštěvu. Mezi hlavní magnety patří zebry, lemuři a spousta druhů papoušků. Vstupné je 7 € pro dospělého.

Poté se vracím do centra na Hauptmarkt a dělám si pěší prohlídku. Už bylo poledne a je šílené vedro. Venku není ani noha. Chladím se zmrzlinou a klestím si cestu přes Landhaus až ke katedrále Linzer Mariendom. Je to novogotická stavba započatá v roce 1862 a s naprosto fantastickými vitrážemi.

Pöstlingbergbahn na Hauptmarktu

Stadtpfarrkirche

Dunaj

Linzer Mariendom


Myslím, že rozpáleného centra stačilo, tak se posouvám na Taubenmarkt. Tam náhodou narážím na úžasně levné suši (3,5 € / 8 ks california roll nebo 2 € / 8 ks tuňák maki).  Požehnám mu "vejdi a neuškoď" a pokračuji ve svém původním plánu dojet k botanické zahradě. Beru autobus č. 27 a za pár minut tam jsem.

Zvláštní trolejbusy

Suši za 3,5 €

Současná botanická zahrada byla založena v 50. letech. Za 3,6 € vstupného se dostanete do celkem rozlehlých venkovních expozic (avšak s Trójou se měřit nemůže ani omylem) a do 5 skleníků. Je to příjemná jedno až dvojhodinová návštěva. Zdá se mi tam i chladněji jak ve městě.


Rakouské dodržování opatření je mnohem mírnější jak třeba v Německu. Venku roušku nenosí nikdo. Nosí ji jen ve vnitřních prostorech, avšak např. podzemní nástupiště nechávají spoustu místních také v klidu. V tramvajích, které mimochodem nemají klimatizaci, je mají prakticky všichni. Naopak do pavilónů v zoo a do skleníků v botanické je nikde nenosí. Pro vstup do zoo po mně chtěli test/očkování jinak nikde.

Unionkreuzung

Herz-Jesu-Kirche

Bylo už pět hodin, tak se pomalu přesouvám zpět na nádraží. Nejdřív si ale prohlédnu další zdejší podzemní stanice tramvají. Mnoho nápaditosti tedy ale nepobraly a o den později si je už pamatovat nebudete. Na nádraží vyčkám na svůj náhradní autobus do Rybníku. Opět se celý vlak vejde do jednoho autobusu. Na Rybník přijíždí o 10 minut později. Vlak naštěstí stále čeká a zvládnu utéct i před přicházející bouřkou. Na obzoru se už blýská.


Ozývá se hlad, proto se ve vlaku hned usazuji v bistrovozu a objednávám večeři. Chci rajskou, tu nemají, tak beru za vděk svíčkovou (159 Kč). Dráhy se vytáhly - velká porce a mnohem chutnější, jak jsem čekal. Klimatizace ve vlaku je ohulená ještě ze dne a ač jako milovník chladu musím konstatovat, že je tam fakt zima. Od Českých Budějovic se vlak fakt plní. Do Prahy kupodivu přijíždíme včas.

Na kolik to přišlo?
Včasná jízdenka do Linze a zpět ... 468 Kč
Snídaně od ČD ... 89 Kč
Celodenní jízdenka ... 10,4 €
Nákup ve Sparu ... cca 6 €
Zoo ... 7 €
Suši k obědu ... 3,5 €
Botanická ... 3,6 €
Večeře od ČD ... 159 Kč