sobota 2. listopadu 2019

Neděle v Lounech

Podzimní teplé dny využívám k návštěvě Loun. Jízdenky jsem sehnal v akci u zelených za 16 Kč / jeden směr. 


Vyhlídka na město z Chrámu sv. Mikuláše

Odjíždí mi to ráno v 10:50 z Florence. Pro jednou tak o víkendu vstávám jako člověk a nikoliv v časné ráno. Flixbus přijíždí načas. Jízda do Loun trvá hodinu. Vítá mě slunečné počasí. Je poledne a pomalu čas na oběd. Louny jsou osmnáctitisícové město, jehož historie sahá až do 12. století, z kterého pochází první zmínky o osadě Luna. Proto zdejší Chrám svatého Mikuláše má trochu nezvykle půlměsíc na jedné ze svých věží.

Louny
Dekorace jako vánoční stromeček

Autobusové nádraží je na tak malé město celkem velké. K centru přicházím Pražskou ulicí vedoucí k Mírovému náměstí. Ačkoliv se zdá mrtvá, je to nejživější ulice v celém centru. Za zmínku na ni stojí Caffé Bellagio, zdejší vyhlášená cukrárna. Tamější Panna Cotta vypadá fakt chutně.

Mírové náměstí
Gott je všude

Na Mírovém náměstí na mě u Mariánského sloupu čeká improvizované pietní místo pro Karla Gotta, na protější straně stojí Pomník Mistra Jana Husa. Zpoza domů už vykukuje gotický Chrám svatého Mikuláše. Tomu dominuje nádherně vyřezávaný dřevěný oltář. Historie chrámu sahá až do 13. století, nicméně po požáru byl roku 1517 přestavěn.

Jan Hus
Věže Chrámu sv. Mikuláše - všimněte si půlměsíce na věžičce úplně vpravo
Masivní oltář uvnitř

Po prohlídce kostela vycházím Žateckou branou a vychutnávám si zachovalé zbytky zdejšího opevněné. U mostu přes Ohři mě zaujme na straně jedné Barokní špitál, v němž dnes sídlí vegetariánská restaurace a na straně druhé Jiráskovy mlýny. Vracím se do centra, obdivuji Kostel Československé husitské církve.

Žatecká brána
Podzimní Ohře
Jiráskovy mlýny už vodní pohon nepoužívají
Kostel Československé husitské církve

Chvilku hledám Oblastní muzeum. Jen jsem nebyl schopný najít vchod. Otevřeno být mělo, ale u původního vstupu byla cedulka, že vchod je někam přemístěn a já ne a ne to místo najít. Abych se v tom extra štoural, zase tak nadšený do něj jsem nebyl.

Bramboráčky od Žida
Už mě celkem trápí hlad, poněvadž už dávno bylo dvanáct. V centru to zrovna nežije a možnosti stravování jsou značně omezené na pizzu, kebab nebo čínu. Pár českých restaurací tu také je, ale hrají si na hogo fogo s cenovkami kolem tří stovek bez přílohy a kdoví jestli vůbec dneska vaří. Úspěch slavím až v Restauraci U Žida. Jejich specialitou jsou plněné bramboráky a vřele je doporučuji. Jen ta obsluha je pomalejší.

Chrobák v Masarykových sadech
Nádherné podzimní barvy všude kolem

Po obědě opět opouštím centrum Žateckou branou. Vydávám se podél Ohře skrz Masarykovy sady. Stromy hrají podzimními barvami. Přecházím mostek a ocitám se v areálu Výstaviště Louny. Pamatuje lepší časy. Budovy jsou navalno posprejované a je znát chybějící údržba. Železitý pramen v altánku je mimo provoz.

...
Altánek s Železitým pramenem

Podél zdejší Základní školy se dostávám na Náměstí Benedikta Rejta, významného středověkého architekta, jež zde působil. Náměstí je vklíněné mezi paneláky, avšak uprostřed něj je kopeček s Kostelem sv. Petra obklopený hřbitovem. O blok vedle se nalézá další kostelík, Kostel čtrnácti svatých pomocníků, obklopený také hřbitovem a také mezi paneláky.

Kostel sv. Petra

Hřbitov kolem Kostela čtrnácti svatých pomocníků

Poté se vracím zpátky k centru. Vyjdu si 181 schodů na 60 metrů vysokou věž Chrámu sv. Mikuláše. Je z ní hezký pohled na celé Louny a dá se dohlédnout až k Českému středohoří. V Caffé Bellagio už bohužel nemají Panna Cottu, tak hubnu.

Zvonice v kostelní věži
Tento byt ve věži je stále volný - Chce někdo?
Vyhlídka na Louny z kostelní věže
...

Na Mapách.cz najdu, že kilometr a kousíček ode mě je pramen Luna. Do odjezdu autobusu ještě zbývá dost času, tak se k němu vydávám. Pramen Luna je zajímavý tím, že jeho voda je slabě radioaktivní a nemá se pít bez požehnání lékářem. Na zpáteční cestě se stavuji na zdejším starém židovském hřbitově u železniční trati. V porovnání s ostatními zdejšími hřbitovy, co vždy mají branku a zavírají v 17:00, tak tento žádnou nemá a je tak non-stop přístupný.

Pramen Luna
Pozor je radioaktivní!
Davidova hvězda
Židovský hřbitov

Čas se pomaličku krátí a jímám se pozorovat nádherně zbarvený západ slunce blíž k autobusovému nádraží. V 18:40 mi to jede na Prahu. Autobus přijíždí včas a řidič řídí tak inteligentně, že se i vyhýbá zácpě. Autobusu tak můžu vytknout opět jen hromadné mučení nahlas puštěnou televizní pohádkou na k tomu určených monitorech. O hodinu později ho opouštím na Hradčanské.

Zapadá slunce
...
Za chvíli tu už bude autobus