pátek 19. července 2019

12 tipů jak platit v zahraničí a na co si dát pozor

Navážu na dnešní ne zcela úplně profesionální reportáž České televize o výběrech z bankomatu v zahraničí a na pravou míru uvedu zmíněné fámy, polopravdy a nepřesné informace.


Ilustrační foto (zdroj: pexels.com)

1. Výběry z bankomatu doma a v zahraničí probíhají za rozdílných podmínek.

2. Výběr z bankomatu v zahraničí bývá zatížen poplatky - jak poplatkem vaší domácí bance, tak poplatkem provozovateli bankomatu. Bankomat při výběru informuje o poplatku svému provozovateli, nikoliv o výši poplatku vaší domácí bance.

Řada bankomatů si žádné poplatky provozovateli neúčtuje. Ty, co je účtují, zobrazují o tom upozornění a vyžadují od uživatele potvrzení, že s tím souhlasí. V případě odmítnutí přeruší operaci a vy můžete jít hledat jiný bankomat, co funguje bez poplatku. Normálně je bankomat jiné banky vzdálený jen pár kroků.

Kromě Indie jsem se zatím nikde nesetkal, že by bankomat poplatek zamlčel. >> Jaké s tím máte zkušenosti vy?


3. Většina bank v Česku zpoplatňuje výběry v zahraničí částkami vyšších desetikorun a některé i několika procenty z vybírané částky. Existují však bílé vrány - Revolut nabízí výběry z bankomatů po celém světě zdarma až do výše 4500 Kč měsíčně. Richee a Moneta nabízí výběry v zahraničí zcela zdarma. mBank s mKartou Svět zdarma při výběru nad ekvivalent 1500 Kč. Equa Bank jen za 9 Kč výběr, Česká spořitelna za 5 Kč při výběru z bankomatů skupiny Erste.

4. Vaše banka může zpoplatnit řadu rádoby samozřejmých operací jako je zobrazení zůstatku (např. Equa Bank) nebo změna PIN kódu, u kterých nechápete, proč by něco měly stát. Spolu s tím je dobré vědět, že některé bankomaty zobrazují automaticky zůstatek na účtu hned po zadání PINu. Výběr se tak může prodražit.

5. Při výběru z bankomatů nebo i platbě kartou se můžete setkat s tzv. DCC. Je to jedna ze dvou možnosti, s kterou se můžete setkat. Používá se zúčtování v zahraniční měně daného operace nebo právě DCC - přepočet na výchozí měnu karty (u karty z ČR na koruny). Tu obvykle nabízí provozovatel bankomatu/platebního terminálu a označuje jako DCC čili Direct Currency Conversion. Kurz si stanovuje sám a většinou chce vydělat. Z toho důvodu bývá výhodný asi tak jako směna valut na Staromáku a důrazně se doporučuje tuto směnu odmítnout. Když DCC odmítnete, provede se přepočet výhodnějším kurzem vaší banky.

6. Jaký dostanu kurz při platbě kartou nebo výběru z bankomatu? Ten se zjednodušeně provádí na základě kurzovního lístku karetní asociace (Visa nebo Mastercard) a připočítání procentního poplatku vaší bance. Výjimky můžou nastat u exotických měn.

Mezi kurzy jednotlivých platebních a kreditních karet mohou panovat velké rozdíly. Běžně se u eura můžete dostat na částku o půl koruny nad kurzem ČNB střed (test kurzů).

7. Pro valuty si také můžete zajít do směnárny. Zde je od letoška zákonem nařízená směna bez poplatku. V případě směny korun za valuty je pro vás směrodatný kurz valuta prodej (ten vyšší). V Praze je dlouhodobě doporučovaná směnárna Exchange.cz, kde se při ukázání kupónu můžete dostat jen na pár desetihaléřů nad kurz ČNB střed, čili levněji než při platbě kartou v zahraničí.

8. Pro platby a výběry z bankomatu je dobré vlastnit více karet. Jednak existují rozdílní vydavatelé. V našich končinách je to nejčastěji Visa a Mastercard, ale existují i jiné jako Union Pay, American Express nebo Diners a obchodník či bankomat nemusí náš typ karty akceptovat. Nebo vaše banka může momentálně mít výpadek či odstávku systémů.

9. U nás dost často přehlížený rozdíl mezi debetní (platební) a kreditní kartou, lidově označujeme oba dva druhy jako "kreditka", se může dost vymstít při půjčení automobilu. Většina půjčoven vyžaduje kreditní kartou. Na ní nemáte peníze, co vlastníte na účtu, nýbrž kredit, předschválené peníze z úvěru od banky. Půjčovnám se z nich lépe strhávají peníze za poškození a pokuty a mají větší jistotu, že tam ty peníze budou k dispozici. Někdy kreditní kartu vyžadují i některé hotely.

10. Dobré je sledovat výpis svého účtu. Občas se stane, že nějaká platba se např. zaúčtuje dvojmo. Když se to stane, je nutné kontaktovat svou banku.

11. Mezi dobré zvyky také patří nedávat svou kartu z ruky, neposílat e-mailem její číslo, datum platnosti a CVC kód, ani nenechat vytvářet její fotokopie obsluhou v hotelu. Snadno se pak může stát, že tyto údaje pak někdo zneužije k nakupování po internetu za vaše peníze.

12. Vybírání z bankomatu je dobré provádět na frekventovaných a zabezpečených místech z věrohodně vypadajícího bankomatu, abyste minimalizovali riziko, že v bankomatu je namontováno skimmovací zařízení pro zkopírování karty.