pátek 19. července 2019

10 věcí na co si dát pozor v Indii

Ulice v Dillí (zdroj: pexels.com)


1. Při jízdě tuk-tukem (rikšou) si vždy předem domluvte cenu. Obvyklých je 10-15 rupií za kilometr. Vše ostatní už je zlodějna.

2. Při smlouvání (platí jak pro platby suvenýrů i jízdu tuk-tukem) je dobré mít dostatek malých bankovek, abyste měli přesnou částku.

3. Pokud prodejce nemá částku na vrácení, řekněte mu, že nebude žádný obchod. Obvykle velice rychle drobné najde, až se sami divíte.

4. V Indii trošku panuje socialismus. Na každém baleném zboží je předtištěno MRP. MRP představuje maximální prodejní cenu zboží. Za více se prodávat nesmí. Zejména na turistických místech se vás budou snažit natáhnout a prodat vám půllitrovku koly za 100 rupií, ačkoliv se na ní píše 38 rupií. Vyšší částky zdůvodňují různě, oblíbená je tzv. "cooling fee". Opět se ale jedná o nekalou praktiku.


5. V Indii existuje neskutečné množství různých obejdů a žebráků. Nejlepší je s nimi vůbec nemluvit. Oni časem odejdou.

6. Rozšířený je tzv. milk scam. Přijde za vámi žena s dítětem, která tvrdí, že nemá na mléko pro své dítě. Že nechce peníze, ale jen mléko. Dovede vás do obchodu, kde vám prodají předražený sunar. Až odejdete, vrátí ho a o zisk se podělí s majitelem obchodu.

7. Také vám vrtá hlavou, proč se vás všichni rádoby přátelsky ptají na ty samé otázky? Zde nabízím jejich překlad:
- Are you in India for the first time? Znáš už naše triky?
- How long are you in India? Nejsi tu náhodou déle a neznáš už naše triky?
- Where are you from? O kolik tě můžu odrbat?
- What's your job? Myslím si správně, že tě můžu o hodně natáhnout?

8. Veškeré bankovky v hodnotě nad 100 rupií (tj. 30 Kč) používají téměř výhradně turisté a místní na ně koukají jako na zjevení. Obvykle vám je rádi rozmění v hotelech a celkem bez protestů na ně vrací u památek a v pokladnách metra.

9. Indie je země miliardy podvodníků. Koho tam nepodvedli, jako by tam nebyl. Jsou opravdu důmyslní. Lidé, s kterými se setkáváte na ulici, jsou obvykle to nejhorší, co Indie nabízí, a ti největší vykuci. Lidé z vyšších kast se za ně stydí. V Indii existují např. i celé falešné rezervační kanceláře vlaků.

Pokud někdo na ulici s vámi mluvil a nezkusil vás odrbat, konverzace na to byla pravděpodobně jen příliš krátká.

Dvojité zabezpečení lahví aneb příroda se raduje z plastů via thaitravelblogs

10. S hygienou jsou v Indii na štíru. Dvakrát více než kde jinde platí, že nesmíte jíst nic, co by nebylo balené nebo čerstvě pečené z ohně. O vodě to platí dvojnásob. Jedině balenou z důvěryhodných zdrojů. Někde jsou schopni plastové lahve opakovaně plnit, proto např. v Thajsku jsou na uzávěrech ještě čepičky ze smršťovací fólie. Nikdy nepijte vodu z obyčejného vodovodu. Pouze na veřejných místech z označených kohoutků s nápisem "Drinking water" (letiště, nádraží, památky navštěvované zahraničními turisty). A ani tam to nemusí být stoprocentní.