sobota 4. srpna 2018

Co vidět v Bangkoku

Krung Thep čili Bangkok je hlavní města Thajska. Žije v něm přes 10 miliónů lidí. Staré chrámy se tam snoubí s moderními stavbami. V létě je v něm ukrutné vedro. Pocitům cestovatelům příliš nepomáhají na ulici nasměrované stovky výfuků klimatizací a v obchodech přechlazeno v duchu čím chladněji, tím víc addidas.


Každý, kdo navštíví Krung Thep a není úplný kulturní barbar, měl by navštívit Královský palác (Wat Phra Kaeo/Kaew). Je to základ thajské státnosti a zároveň obrovský chrámový komplex plný barevných a zlatých staveb.
Vstupné: 600 THB

Královský palác
 
Wat Pho je velký chrámový komplex ležící hned vedle Královského paláce. Je známý pro svou školu masáži a velkého ležícího buddhu. Údajně zde dostanete tu nejlepší masáž. Nemůžu posoudit, bylo mi na to příliš vedro.
- Vstupné: 100 THB

Wat Pho


Přes řeku Chao Praya se rozkládá další chrám Wat Arun. Dostanete se tam přívozem za 5 THB, který odplouvá snad co pět minut. Skládá se z jednoho velkého prangu (velké stély) a obklopeného čtyřmi menšími.
- Vstupné: 50 THB

Wat Arun
 
Do celé oblasti kolem Královského paláce nevede žádné metro nebo nadzemka. Dá se tam dostat buďto pomocí taxi (za odvoz od poslední stanice BTS chtějí 200 THB) nebo pomocí chaoticky uspořádaných autobusových linek (cca 15 THB). Případně lodí ze stanice Sathorn kousek vzdálené od stanice BTS Saphan Taksin (turistická loď s plochým jízdným 80 THB).

Naopak můžete vynechat Ananta Samakhom Thrown Hall a Vimanmek Mansion v Dusitu. Obojí je momentálně v rekonstrukci a zavřeno. Nedaleká Dusit Zoo taky není žádné terno a zvířat v ní je pomálu (vstupné: 150 THB).

Thrown Hall
 
Chrám Wat Paknam Phasi Chareon (také psán jako Wat Paknam Bhasicharoen) jsem neplánoval ani navštívit a přitom je jedním z nejkrásnějších chrámových komplexů v Bangkoku. Leží stranou turistického ruchu asi dva kilometry od konečné BTS Bang Wa. Nejzajímavějším místem je stúpa s opravdu bizarním muzeem plným luxusních náboženských různě zlacených předmětů a soch, která má v horním patře magicky působící nefritový oltář. Neplatí se žádné vstupné a pravděpodobně tam budete jediný farang vy.
- Vstupné: 0 THB

Oltář v Wat Paknam Phasi Chareon


Wat Benchamabophit také označovaný jako The Marble Temple (Mramorový chrám) je jeden z nejznámějších bangkokských chrámů. Leží v Dusitu a s jeho stavnou se začalo na konci 19. století. Je znám pro své zdobené štítové střechy.
Vstupné: 50THB

"Mramorový chrám"
 
Wat Intharawihan je klášter nacházející se na půli cesty mezi Dusitem a Královským palácem. Místní ho někdy označují jako Temple of Standing Buddha (Chrám stojícího Buddhy). Jeho 32 metrů vysoká socha dominuje celému komplexu. Zajímavostí je, že její stavba více než 60 let a údajně jsou v ní uchovány Buddhovy ostatky.
- Vstupné: 0 THB

Wat Traimit je dobře přístupný od konečné metra Hua Lamphong. Dá se od něj udělat i procházka k Wat Pho či Královskému paláci. Je známaý pro svou velkou sochu Buddhy, kvůli které se lidově označuje za Temple of the Golden Buddha (Chrám zlatého Buddhy). Údajně je to nejmasivnější socha Buddhy na světe. Na výšku měří 5 metrů a váží 5 1/2 tuny.
- Vstupné: 40 THB do chrámu + muzeum za 100THB

Chrám zlatého Buddhy
 
Wat Saket patří mezi starší chrámy. Zbudování watu se datuje až do Ayutthaya éry (18. století). Jeho anglický název Golden Mount přesně vystihuje, jak vypadá. Jedná se o kopeček s velkým zlatým chrámem na vrchu. Je z něj pěkný výhled na městě a dá se dohlédnout až k řece Chao Praya. V tamějším počasí dá vystoupání na něj pěkně zabrat.
- Vstupné: 50 THB

"Zlatý kopec"

China Town se nalézá v jedné ze starších částí Bangkoku. Táhne se v délce tří kilometrů od Hua Lamphong skoro až k Wat Pho. Na zdejším tržišti seženete všechny novinky z aliexpressu. Ceny už nic moc. Čína zdražuje. Je plný různých čínských chrámů. V porovnání s thajskými je fajn, že v řadě z nich se nemusíte zouvat. Poznáte je podle převažující červené barvy, draků a sošek čínských lvů. Můžete tu také zajít na známý květinový trh (Pak Khlong Market). Najdete tu stovky stánků prodávající miliony barevných kvítků. Převážně se používají jako obětiny v chrámech.

Květinový trh poblíž China Town
 
Srdcem moderního Bangkoku je Siam Square. Kříží se to obě linky nadzemky a v okolí jsou obrovská nákupní centra. Thajská střední vrstva tu s oblibou nakupuje. Očima Evropana je tu všechno extra drahé, ale seženete tu všechno včetně vaničky čtvrt kila jahod za 500 bahtů. Deset minut pěšky se ocitnete v Jim Thopson House. Tento dřevěný dům stojící na pobřeží vodního klangu představuje bývalou rezidenci stejnojmenného byznysmena a filantropa, který v něm shromáždil své sbírky.
- Vstupné: 200 THB

Jim Thompson House nedaleko Siam Square
 
Ze všech moderních atrakcí Bangkoku mě nejvíc zaujalo Ancient Siam (případně Ancient City). Rozkládá se na 0,81 km2 a představuje největší muzeum pod širým nebem. Uvnitř najdete zmenšené modely kulturně významných staveb z celého Thajska. Jsou ale tak velké, že do nich můžete bez obav vejít. K pohybu po areálu můžete použít své nohy, půjčit si kolo, nebo se nechat svézt tramvají, jak to sami označují. Jedná se ale o autobus. Cesta sem je dobrodružná. Leží daleko od poslední zastávky nadzemky, musíte jet autobusem a pak přestoupit na polooficiální minibus. Nebo vás sem vezme ochotně za stovky bahtů jakýkoliv taxikář.
- Vstupné: 600 THB

"Miniatura" v Ancient Siam
 
Výlet do Ancient Siamu se dá spojit s Erawan Museum. Po cestě tam zastavuje autobus přímo před vstupní branou. Erawan Museum je známé megalomanskou tříhlavou bustou slona. Celý areál muzea je pln různých kýčovitě barevných soch slonů.
Vstupné: 400 THB

Erawan Museum
 
Thajci udávají, že v Bangkoku mají i nejdelší ulici na světě. Je jí Sukhumvit Road táhnoucí se 400 km na východ od stanice BTS Nana.

Pokud milujete noční život, určitě nevynechejte návštěvu proslulé Khao San Road. Já z ní měl trochu smíšené pocity. Všechno tam jsem už viděl někde jinde. Hospody s pivem za 100 THB, pouliční masážní salóny, stánky se street-foodem a spousta suvenýrů. Navštivte ji a udělejte si vlastní názor. Pat Pong je taky znám pro svůj zpustlý životní styl (stanice BTS Sala Daeng / metra Si Lom). Nachází se na něm obrovský a mírně předražený noční trh, v jehož okolí najdete desítky různých kabaretů, které nabízejí ping pong show. Avšak jakmile si je vygooglíte, podle recenzí zjistíte, že se spíš jedná o scam. U křížení stanice BTS Asok a metra Sukhumvit se táhne další proslulá lokalita, ulička Soi Cowboy. Taky si tu můžete dát předražené pivem a spousta v lepším případě hostesek vás bude táhnout dovnitř na různé show diskutabilní úrovně. Čekal jsem víc. Hlavně tuto uličku projdete za pět minut tam i zpátky.

Soi Cowboy

Víkendový Chatuchak Market je obrovský trh rozkládající se u stanice BTS Mo Chit a metra Chatuchak Park. Je to nejlepší místo v Bangkoku, kam jít nakoupit suvenýry. Seženete je tu za směšné ceny, jen se nesmíte stydět trošku smlouvat. Koná se od pátku do neděle (pá 18:00-24:00, so + ne 9:00-18:00). V okolí je i pěkný stejnojmenný park vhodný na procházku. Pro plynulost víkendu doporučuji mít dopředu lístek na zpáteční cestu metrem nebo nadzemkou. Ty fronty na jejich koupi tam nejsou vůbec pěkné.

Chatuchak Market