sobota 4. srpna 2018

Co navštívit v Moskvě

Rudé náměstí je nejznámější náměstí v Moskvě. Na něm a v jeho okolí se nachází spousta známých míst včetně Kremlu nebo Chrámu Vasila Blaženého. Jeho historie sahá až do 15. století, kdy tato plocha plná dřevěných domů byla stržena na příkaz cara Ivana III. kvůli nebezpečí požárů.


Rudé náměstí
 
V Moskvě nesmíte vynechat návštěvu Kremlu. Jeho obvodové zdi můžete zdarma obejít kolem dokola. Třeba z Rudého náměstí nebo si užít panoramatický výhled z Velkého kamenného mostu přes řeku Moskva. Dovnitř se můžete podívat také na několika okruzích. Vstup je placený. Obvyklé jsou dlouhé fronty před bezpečnostní kontrolou při vstupu. V případě vstupenek do zbrojnice a na dočasné výstavy počítejte s omezeným počtem lístkům a nutností si je ráno vystát ve frontě. Uvnitř Kremlu na návštěvníka čeká několik nádherných veřejnosti přístupných chrámů a katedrál.
Vstupné se liší v závislosti na okruhu. Pokud máte zájem o nějaký speciální okruh, je vhodné ho rezervovat online nebo si výrazně přivstat a stoupnout si do fronty.

Kreml

Byla by škoda opomenout jeden ze symbolů Moskvy a celého Ruska, Chrám Vasila Blaženého. Chrám byl postaven v 16. století na příkaz Ivana Hrozného jako připomínka vítězství nad kazanským chánem. Sestává se z osmi víceméně samostatných kostelů, které symbolizují jednotlivé významné dny bitvy.
- Vstupné: 500 rublů

Chrám Vasila Blaženého

Na druhé straně od Rudého náměstí se nachází Chrám Krista Spasitele s typickými zlatými věžičkami. Vstup je do něj volný, ale pozor na akce moskevského patriarchy.
Zdarma

Obchodní dům GUM stojí na Rudém náměstí hned naproti Leninovu Mauzoleu. Je to trochu bizarní pohled. Nicméně pokud vás na cestě přepadne hlad, není nic lepšího než zajít do GUMu do restaurace sovětského typu, k čemuž se 57 Stolovaya hrdě hlásí na plakátech u vchodu. Odměnou vám bude zážitek podobný školní jídelně s typicky ruskými jídly a na centrum Moskvy fakt rozumnými cenami.

Obchodní dům GUM na Rudém náměstí
 
Když jste v Moskvě, zajděte si do mauzolea na tuto bizarní podívanou. V podzemních prostorách najdete pečlivě naaranžovaného ležícího Lenina čekajícího na lepší zítřky Ruska. Jeho tělo hlídají kupy nepříjemných strážců, tak je nepokoušejte, nic nefoťte, nemluvte, nezastavujte a pomalu obcházejte jeho rakev. Vstup je zdarma, jen je nutné počítat s přibližně hodinovou frontou a velmi omezenou otevírací dobou, která se bez předchozího upozornění může změnit.
Zdarma

Pohled na mauzoleum od GUMu
 
Rusko je stále kosmická velmoc, a proto jako jedna z mála zemí na světě má předpoklady pro úžasné Muzeum kosmonautiky. Proto by byla vážně škoda vymést tuny jiných muzeí běžných kdekoliv jinde na světě a nezajít sem. Stačí metrem zajet na stanici VDNCh. Uvnitř najdete rakety v životní velikosti, skafandry, spousty modelů, ale i model stanice MIR v měřítku 1:1 včetně kosmického záchodu.
- Vstupné: 200 rublů

Muzeum kosmonautiky
 
Lomonosovova univerzita je opravdu megalomanská a na vrcholku stále trůní rudá hvězda. Tento symbol stalinského baroka opravdu stojí za to vidět na vlastní oči.  Jen pozor, dovnitř mohou jen její studenti.

Budova univerzity
 
Zmohlo-li vás už poznávání města, zajděte si odpočinout do Parku Gorkého čili Parku kultury a odpočinku. Čekají tam na vás fontány, monumentální vstupní brána, spousty stromů a řada pouťových atrakcí.

Gorkého Park
 
Patrně se budete po Moskvě pohybovat metrem, a pokud ne, zajděte si do něj, a prohlédněte si nejkrásnější stanice moskevského metra, kterými je pověstná. Za pozornost stojí určitě stanice Arbatskaya, Kiyevskaya, Ploshchad Revolyutsii, Komsomolskaya, Belorusskaya a Mayakovskaya. Nenechte se zmást, že v centru mají přestupní stanice na každé lince jiný název.

Komsomolskaya

Výlety za Moskvu
Sergijev Posad je město, jehož historie sahá až na začátek 14. století, kdy na jeho místě byla založena trojicko-sergijevská lávra, která tu vydržela dodnes. Lávra je označení pro velmi významný ruský pravoslavný klášter. V Rusku jsou v současné době jen tři. Z pohledu turisty je to nádherný komplex barevných pravoslavných staveb.
Zdarma

Areál lávry v Sergijev Posadu
 
Asi 220 kilometrů a 3 hodiny jízdy od Moskvy najdete město Suzdal. To je proslavené svým Muzeem dřevěného stavitelství plného dřevěných roubenek a dále řadou chrámů.

Nižnyj Novgorod představuje třetí nejnavštěvovanější město v Rusku ležící asi hodinu letu na západ od Moskvy nebo 5 hodin jízdy vlakem. Zpáteční letenka s ranní příletem a večerním odletem začíná kolem 2.000 Kč. V městě najdete Nižněnovgorodský kreml s Čkalovským schodištěm (jedno z nejdelších v Rusku), spoustu pravoslavných chrámů nebo další systém metra,