sobota 4. srpna 2018

Co navštívit v Petrohradu

Petrohrad tvoří s 5 miliony obyvatel druhé největší město Ruska. Byl založený v roce 1703 Petrem Velikým jako nové hlavní město země a vystavěno podle západních vzorů. Za Sovětského svazu se jmenoval Leningrad na počest V. I. Lenina.


Symbol města tvoří Něvský prospekt. Tato ikonická ulice je 4,5 kilometru dlouhá a vede kolem valné většiny důležitých míst v Petrohradu. Začíná u Ermitáže a Dvorcového mostu, prochází kolem Chrámu Kristova vzkříšení a vede až k Alexandro-Něvské lávře.

Něvský prospekt

Chrám Kristova vzkříšení lecčím připomíná Chrám Vasila Blaženého v Moskvě. Je vystaven ve stejném stylu, také má věžičky s pestrobarevnými kopulemi a stejně vytáhlý. Uvnitř je zdoben nádhernými ikonami. Vůči našim kostelům pěkným nezvyk, jsou pomalovány i sloupy. Byl vystaven v roce 1812 na místě, kde došlo k atentátu na cara Alexandra II.
- Vstupné: 250 rublů, není potřeba kupovat dopředu online

Chrám Kristova vzkříšení

Přímo na Něvském prospektu najdete Katedrálu Panny Marie Kazaňské. Je postavena v neoklasickém slohu a ze všeho nejvíc mi připomíná zmenšeninu Chrámu sv. Petra ve Vatikánu
- Vstupné: zdarma

Katedrála Panny Marie Kazaňské

Na konci slavného prospektu stojí Alexandro-Něvská Lávra. Tento mužský pravoslavný klášter představuje jedno z nejposvátnějších míst v Rusku, které se honosí označení "Lávra". Má ho od roku 1797.
- Vstupné: zdarma

Alexandro-Něvská Lávra
 
Katedrála svatého Izáka představuje nejvyšší pravoslavný kostel v Petrohradu a druhý nejvyšší na světě. Je zasvěcen sv. Izákovi Dalmatskému, na jehož den se narodil Petr I. Veliký. Katedrála je známa svou obrovskou kopulí a zlatě-malachitovou výzdobou.
- Vstupné: 250 rublů (hlavně nekupovat online - lístek si musíte vyzvednout a stojíte na něj v té samé frontě se všemi ostatními), 150 rublů - vstup na kolonádu
Poznámka: Ve středu má zavřeno

Katedrála svatého Izáka
 
Ermitáž představuje jedno z nejznámějších a největších muzeí na celém světě.Bylo založeno Kateřinou II. Velikou v 18. století, ale jeho sbírky byly veřejnosti zpřístupněny až v roce 1922. V 350 sálech se nachází víc než 65.000 položek. Za mě jsou nejhezčí součástí Ermitáže luxusní a plně vybavené pokoje a salonky. Vstupenka se nevyplatí rezervovat online, je prodávána s řádným příplatkem.
- Vstupné: 700 rublů (čili cca 11 USD nebo online za 17,95 USD)


Petrohrad je proslulý dvěma věcmi - bílými noci a zvedáním mostů. Obě dvě můžete zažít na přelomu července a srpna, kdy jsou dny nejdelší a slunce nad Petrohradem téměř nezapadá. Dřív se mosty zvedaly kvůli lodní dopravě, dnes především kvůli turistům. Je předem dané pořadí a časový harmonogram zvedání mostů. Před cestou je nejlepší si zkontrolovat aktuální časový plán. Nejznámější je Palácový most, který se zvedá dvakrát za noc - v 1:25 a 3:10. Je to velká show. Most je nádherně nasvícen, hraje hudba, kolem vyskáká z autobusů spousta převážně japonských turistů, kteří o deset minut později jedou zase dál k dalšímu mostu.

Zvedání mostů

Dále byste neměli vynechat prohlídku Aurory, lodě, která v listopadu roku 1917 zahájila Velkou říjnovou socialistickou revoluci svým výstřelem. Najdete ji kotvit na Petrohradském nábřeží u řeky Něvy. Nejbližší stanice metra je Gorkovskaya.
- Vstupné: 600 rublů

Kapitalismus vítězí - za Aurorou je reklama na Samsung
 
Za Petrohradem stojí za návštěvu Petěrgof (také znám jako Peterhof nebo Petrodvorec). Leží 30 kilometrů na západ od města. Dostanete se však do něj i místní MHD. Petr I. Veliký se při jeho budování viditelně inspiroval francouzským Versailles. Avšak není známý kvůli interiéru paláce, ale kvůli svým zahradám se spoustou fontán. Každý den se spouští přesně v 11 hodin. Zde se vyplatí mít dopředu koupené vstupenky. Asi jako na jediném místě tu fungují tak, jak by měly. Doma si je vytisknete, u vchodu pípnete a jdete dovnitř bez čekání ve frontě na nákup nebo výměnu lístků. Dále v městu Puškin (nebo také Carskoje Selo) v Kateřinském paláci naleznete repliku Jantarové komnaty z roku 2003.

Vodotrysky v Petěrgofu