pátek 29. června 2018

Peruánská kuchyně

Peruánská kuchyně je některými považována za nejchutnější a nejrozmanitější na světě. Kombinuje v sobě incké, španělské, africké i asijské vlivy.  Jejími typickými ingrediencemi jsou kukuřice, quinoa a fazole.

V městech se v restauracích většinou setkáte s menu del día (denním menu). Na rozdíl od náš, pokrmy na seznamu je si možné dát od otevření do zavření podniku. Takové menu obvykle stojí od 8 do 12 solů (cca 50 až 80 Kč). V něm máte vždy polévku nebo předkrm, hlavní jídlo a většinou i dezert. K tomu dostanete grátis pití (obvykle nějaký zředěný džus). Kromě obvyklých mas se můžete setkat s lamím masem.

Lamí steak (bistec de lama) je šťavnatý a chutí někde na půli cesty mezi kuřecím a zvěřinou.

Lamí steak s hranolky a rýží. V Peru mají všeobecně tendenci na talíř dávat víc než jednu přílohu.

Na seznámení se s peruánskou kuchyní je fajn zajít v Limě do Casa de la Gastronomía Peruana, která vás při vstupném v podobě 3 solů (necelých 20 Kč) seznámí s tamější gastronomií od A do Z. Jsou tam i velkoformátové fotografie peruánských jídel včetně názvu. Nestyďte si je všechny vyfotit, ať víte, co vám posléze v restauraci přistane na talíři.

Casa de la Gastronomía Peruana

Quinoa je superpotravina původem z Peru. Přestože nepatřím mezi přátele zdravé výživy, ta nažloutlá polévka z quinoy mi velmi chutnala.

Polévka z qinoy

Ceviche nebo cebiche je peruánské národní jídlo ze syrových mořských plodů silně zakapaných limetkovou šťávou s chilli. Nedoporučuje se jíst na večer, protože je těžké. Mně osobně velmi chutnalo. Myslím však, že kvůli jeho povaze si ho není dobré dávat v restauracích daleko od pobřeží nebo v levnějších s pochybnou hygienou.

Ceviche v jedné restauraci v Limě

Další vychvalovaný a v každém průvodci vychvalovaný pokrm je lomo saltado. Jedná se o marinované plátky hovězího, zpravidla zadní roštěné, podávané s cibulí, rajčaty, hranolky a rýží.

Lomo saltado

Papas a la huancaína představují oblíbený peruánský předkrm. Jedná se o vařené žluté brambory podávané se speciální omáčkou jménem huancaína. Obvykle servírované spolu s vařeným vejcem a salátem.

Papas a la huancaína

Causa rellena je oblíbené lehké peruánské jídlo. Jedná se o těsto z mačkaných brambor plněné různými náplněmi. Tradičně je ochuceno limetkou, cibulí, chilli a solí. Může být plněno avokádem, kuřetem nebo tuňákem.

Causa rellena

Lucuma představuje místní ovoce nevýrazné chuti. Cpou ho úplně do všeho od zmrzliny přes limonády až po sušenky.

Takto vypadá lucuma (zdroj: flickr s volnou licencí)

Ají de gallina představuje asi jediné jídlo, které mi v Peru nechutnalo. Toto kuřecí s bramborami a specifickou naoranžovělou hutnou omáčkou údajně ze žlutého pepře jsem si dal dvakrát. Poprvé v Punu v místní vývařovně v menu asi za 25 korun jsem si říkal "Hm, asi to bylo nevalnou kvalitou té jídelny", ale podruhé už nemohlo být pochyb. To jsem to měl ve fancy podniku v Limě v Miraflores, kde jsem dostal úchvatný načančaný dezert, ale aji de gallina chutnalo stejně fádně.

Ají de gallina 

Možná znáte ikonické obrázky s národní pochoutkou - pečeným morčetem (cuy horno). To je však v Peru považováno za sváteční jídlo a v restauracích za něj necháte od 40 solů výš. Neměl jsem možnost ochutnat, ačkoliv párkrát jsem je viděl prodávat.

Pečené cuy na jedné fiestě v Limě

Pisco sour je tradiční alkoholický nápoj vysoce kyselé chuti. Vychází se z likéru pisco, ke kterému se přidá limetková šťáva, vaječný bílek a hořký šňaps jménem angostura. Mě moc nezaujalo.

Pisco sour pod Machu Picchu

Peruánský nápoj vyrobený z fialové kukuřice se nazývá chicha morada. Chutná fakt dobře, ale neobsahuje ani procento alkoholu.

Chicha morada na palubě PeruRail

Inka Cola je ikonický nápoj moderního Peru. Tuto limonádu čiré žluté barvy pijí všichni a dokonce ji seženete i v McDonald's. Asi nejbližší popis její chuti je velmi sladká chutnající po žvýkačkách.

Inka Cola

V Peru naleznete překvapivě pitelná piva některé i s dost povědomými názvy (např. Pilsen Callao). Dále objemy lahví jsou hravé. Třeba pivo Cusquena dostanete v 660 ml lahvi.

Mix peruánského piva (zdroj: https://lifeinperu.com/2010/12/23/alcohol-in-cusco/)

Další specialitou peruánské kuchyně je koka. Tato rostlina, z které se připravuje chemickou cestou kokain, je v zemi zcela legální. V obchodech zcela běžně můžete koupit kokový čaj. V hotelech bývá obvyklou součástí snídaně i maté de coca připravený z horkou vodou zalitých sušených kokových lístků. Nikde jsem však neviděl prodávat čerstvé kokové listy. Všeobecně se doporučuje pití kokového čaje pro zmírněné výškové nemoci. Většina území Peru se nachází ve vysoké nadmořské výšce. Například Cuzco leží více jak 3000 metrů nad mořem a Machu Picchu najdete v 2500 metrech. Osobně jsem na sobě žádné povzbudivé ani extra slastné účinky nepozoroval. Vlastně úplně nijaké. Chutnalo mi to jako průměrný ne úplně hořký bylinkový čaj.

Snídaně šampiónů
Další části: