pátek 15. září 2017

Nástroje pro učení jazyků

Duolingo
Pro učení jazyků na smartphonu s oblibou používám aplikaci DuoLingo (k dispozici je i jeho webová verze duolingo.com). Gramaticky dramaticky odlišný jazyk sice nenaučí, ale výborně umožňuje procvičovat si jazyk a být ve styku s jazykem nepravým začátečníkům. Díky kombinaci mluveného slova a psaného textu poskytuje možnost se do jazyku zaposlouchat a získat správnou výslovnost i navzdory občasným zaškobrnutím aplikace. Nejvtipnější jsou její flirtovací lekce. Ty hlášky v ní jsou fakt perly a měl jsem co dělat, abych smíchy nespadl ze sedačky v autobuse (Te dolió cuando te caiste del cielo? / Bolelo tě, když jsi spadla z nebe?).

Webová verze Duolinga. Tu moc lidí nezná.


Memrise
Memrise je konkurenční aplikací Duolinga. Nabízí ještě progresivnější a hravější styl výuky a výuku v řadě jazycích, které Duolingo nenabízí. Zatím jsem ji nepřišel na chuť.

Memrise na Obchodu Play

Kartičky
Aplikace využívající různých karet a kartiček pro výuku slovíček je celá řada. Zobrazí vám slovíčko, posléze zobrazí správný výsledek a vy hodnotíte svou úspěšnost. Jednou z nejznámějších aplikací pro Android je AnkiDroid.

Slovníky
Jako mobilní slovníky mám nejraději ty základní od Lingey. Nabízí zobrazení výslovnosti a zobrazí ekvivalenty slov s upřesnění a k tomu i tabulku všech tvarů daného slova (užitečné zejména u sloves). Pro překlad delších textů uzavírá Překladač Google. Pro největší jazyky včetně češtiny je možné stáhnout offline jazykové balíčky. Překládají tak i bez připojení k internetu.

Slovník Lingea Lexicon


Jaké oblíbené aplikace pro učení jazyků používáte vy?