středa 13. září 2017

Jak vybírat peníze z bankomatu v zahraničí

Uvažujete-li o vybírání peněz z bankomatu v zahraničí, vyberte si takovou banku, s níž máte výběry z bankomatů levné nebo úplně zdarma. Dále se naučte anglickou zkratku "ATM" označující bankomat používanou skoro na celém světě.


Equa Bank
V Česku se dá pro tento účel využít účet zdarma od Equa banky. Kartu vám bezplatně zašlou až domů a výběr s ní vás stojí jen 9 Kč z jakéhokoliv bankomatu v zahraničí.

Revolut
Druhou možností je používat kartu Revolut. S ní jsou výběry zdarma z bankomatů po celém světě. Bohužel v únoru 2017 byla zavedena různá omezení, např. měsíční limit na výběr ekvivalentu 200 €. Na krátké eurovýlety to stačí, ale na delší trasy už ne. Jakmile překonáte tento limit, budete si muset připlatit několik procent z vybírané částky.




 U bankomatů pozor:
  • Některé bankomaty si účtují vlastní poplatek za výběr. Vždy vás sice na to upozorní někde na displeji, je to ale snadné přehlédnout. Např. v Thajsku si poplatek ve výši 200 - 220 THB účtují všechny bankomaty, tak se mu nelze vyhnout.
  • Některé bankomaty vám proklientsky zobrazí zůstatek na účtu hned po zadání PINu. Naše banky ale za tuto službu účtují poplatek (když vezmu v úvahu, že se jedná jen o pár jedniček a nul, tak ne zrovna malý).
  • DCC. Tato nenápadná zkratka znamená Direct Currency Convertor. Umožňuje zadat částku k výběru ve vaší domácí měně (tedy českých korunách). Bohužel, za tuto službu zaplatíte ohyzdným kurzem, který je od středu vzdálen klidně i o 20%. Vždy proto DCC odmítněte a částku zadávejte v místní měně.

Při rozhodování, jestli si vzít s sebou hotovost  nebo kartu, také zvažte přepočtový kurz od své banky. Je-li možné při oficiálním středovém kurzu 26,10 CZK/EUR získat ve směnárně eura už za 26,25, počítejte s převodovým kurzem při výběru z bankomatu (i platbě kartou) ve výši cca 26,70 CZK/EUR. Podle mě je zvláštní, že kurz pro výměnu valut je výhodnější než u deviz.