středa 8. května 2024

Letecký den v Budapešti

 

Do Budapešti přilétám v pátek večer Air Serbií z Bělehradu. Než se dostanu na ubytování je už jedenáct večer. Za ubytování jsem vybral Equity Point Budapest. Mám pokoj s vlastní koupelnou za 43 €. Avšak pokoj celkem dost pamatuje stejně jako koupelna. Požadavek na vratný depozit ve výši rovnou 50 € je taky celkem zvláštní. Nicméně jako místo kde přespat, Equity Point Budapest svůj úkol splní.

<< Předchozí díl (Bělehrad)

Synagoga se vstupem za skoro 700 Kč
Momentky z cesty na letiště Budaörs

Ráno se tramvají přesouvám na západní okraj Budapeště k letišti Budaörs, kde se právě dneska koná letecký den. Za tento tip vděčím tonicovi. Díky němu jsem o zážitek bohatší a 20.000 forintů chudší. Na letišti si zaplatím vyhlídkový let žlutavou Rubik R-18 Kányou. Jedná se o letadlo z roku 1953. Na let si chvilku počkám, protože na 3 letadla mají 2 piloty.

Hlavní budova letiště Budaörs je trochu urbex

Tímto poletím

Po letu se dopravím autobusem a metrem do centra Budapešti k zoologické zahradě, kde utrácím svých posledních 5000 forintů a zbavuji se tak veškeré maďarské měny. Zoo těžko hodnotit, jestli je tak úžasná nebo hrozná. Jsou v ní nádherné secesní budovy z přelomu minulého století a zvířatům jste fakt extrémně blízko. Ale to je taky důvod, proč nemusí být až tak úžasná. Maďarské ceny nejsou až tak bega. Za řízek s hranolky v táckárně v zoo dávám v přepočtu 300 Kč.

Jedna z nejhezčích stanic metra v Budapešti - Szent Gellért tér - Müengyetem

Bazilika sv. Štěpána

K večeru vyzvednu batoh v ubytku, které odpočívalo na polici v nezamčené prádelně a trochu jsem se bál, zda tam vydrží a jedu s ním na letiště. Do Prahy se ještě nevracím, ale pokračuji za zážitky do Baku.

Následující díl (Baku) >>