pátek 31. května 2024

Ázerbájdžán na tři dny

Původně jsme měli letět na Velikonoce do Jerevanu, ale přiletěl čáp, tak letím sám a o měsíc později do Baku. Odlet je z Budapešti. Z Prahy se tam dá dostat různě. Od nudné a úmorné pozemní cesty nebo letecky. Vybral jsem variantu s přestupem v Bělehradu, na kterou vždy koukám při službce do Budapešti.


<< Předchozí díl (Budapešť)

Sobota
Je konec dubna a už i ve střední Evropě nastávají příjemné skoro letní teploty. Odlet z Budapešti probíhá v sobotu v 20:45. Před odletem jedna pomalu gestapčka kontroluje skoro každému zavazadla. Já odolávám, protože se uspokojí na pánovi přede mnou, co měl viditelně o něco větší batoh. Do letadla pro Wizzair trošku netypicky jdeme nástupním mostem. Letadlo je našlapané téměř do posledního místa. Sedačková ruleta mi dopřála místo u okénka. Využívám toho a snažím se spát. Výhledy na tomto nočním letu moc zajímavé nejsou.

Vyhlídková terasa na letišti v Budapešti. Bohužel kuřácká.


Neděle
Do Baku přilétáme krátce po půl třetí ráno. Pasová kontrola je celkem rychlá a jsem z ní pryč do 10 minut. Překvapení se koná v příletové hale. Není v ní skoro nic. Jeden bankomat, jedna prodejna SIM karet a toť vše. Východ za turniket, z druhé strany kontrola zavazadel a už jsem před dveřmi ven. To jsem nečekal. 

Terminál 2 v Baku v noci

A ve dne

eSIM kartu jsem objednal ještě z Budapešti, elektronickou. Za 4,5 dolaru jsem vzal 2 GB dat s platností týden u společnosti AirHub. V Ázerbájdžánu bez problémů naskočí hned po přistání. Avšak plně doporučit je nemůžu. Po cca 40 hodinách přestane eSIMka fungovat. Ikonka dat jen problikne a občas mizí i symbol R. Řeším to s podporou skoro 24 hodin, než to opraví. První odpověď od nich přijde po půldni.

Hromadná doprava takhle v noci z letiště nejezdí, spouštím taxi aplikace. Uber - nic, Yandex - žádné auto k dispozici nebo spíš vůbec nefunguje. Všímám si v ní reklamy na YanGo. Stahuji ji na letištní wifi. Po spuštění převezme mé údaje z Yandexu. Volám tágo, do několika minut je tu a už se vezu 30 kilometrů do centra za cca 130 Kč. I to je Ázerbájdžán.

Ubytovaný jsem v Hotelu Sea View. On to ani není tak hotel, jako spíš předělaný dvoupatrový byt. Pokoj má královskou velikost. Velkou měkkou postel a na exSSSR čistou a zachovalou koupelnu. Přítomna je i klimatizace, jen k ní není ovládačka. Teď to nemám sílu řešit. Ráno ji donesou a byla tzv. zapomenutá. Při podrobnějším průzkumu se zjistí, že půlka věcí tu už nefunguje - některá světla, náladový fén, ve sprše je 6 trysk na stěně a jedna na stropě, které spolu s ovládáním rádia dávno nefungují. Součástí ceny je i snídaně. Potěší, ale je velmi základní. Několik krajíců chleba, máslo, tvaroh, omeleta a čaj nebo kafe. Vůči popisu na Bookingu se nedá platit kartou a chtějí jen hotovost. Ázerbájdžánské bankomaty naštěstí umožňují výběry bez poplatků. Nejsou moc časté, ale když se vyskytují, např. v metru nebo v obchoďácích, zásadně v hejnech od několika různých bank. 

Výhled z okna pokoje. Bohužel před pokojem je balkón přístupný z jiného pokoje

Velmi základní snídaně

Většina nápisů je zde v ázerbájdžánštině případně doprovozené angličtinou. Ruština se tu prakticky nevyskytuje vůbec. O to zvláštnější je, že lidé, pokud ovládají cizí jazyk mluví rusky a anglicky nemluví prakticky nikdo. Příliš připomínek na Sovětský svaz se přímo v Baku nenajde. Vypadá to tu spíš jako v Turecku. Všechno tu funguje, silnice jsou opravený a prakticky žádný dům v centru není na spadnutí ani se špatnou omítkou.

Vstávám v devět a po snídani mířím na průzkum města. The Flame Towers je známá ikonická trojice mrakodrapů, na kterých večer běží světelná show. Přes den se k nim dá od pobřeží dojet lanovkou. To se mě netýká, moje ubytko je od nich pár výškových metrů. Na dohled od nich se rozkládá Highland Park, z kterého je nádherný výhled na město a pobřeží. Najdete v něm i hořet věčný oheň.

Ázerbájdžánská TV a TV vysílač
Highlands Park
Centrum Baku při pohledu od Highlands Parku

Pod parkem najdete Muzeum koberců (Azərbaycan Milli Xalça Muzeyi) nabízející expozici široké škály místních koberců. Před muzeem se nachází Mini Venice, pár kanálů s mosty, kde si za bakšiš můžete půjčit lodičku a předstírat, že jste v Benátkách. Pár kroků vedle je Deniz Mall v budově ve tvaru květu. Tam s přehledem v supermarketu Bravo doplníte zásoby nebo vyberete peníze v jednom z mnoha bankomatů u vchodu z parkoviště. Jen pozor, podobně jako v Turecku se tu před vstupem kontrolují zavazadla. Podél pobřeží se směrem na východ táhne dlouhý park s promenádou. Na východě končí u místa, kde se v Baku jezdí Formule 1.

Muzeum koberců
Menu nápojů v supermarketu
Jahody tu jsou za kačku (cca 50 Kč/kg)

Gondoly v Malých Benátkách
Pobřežní promenáda aneb v Baku se nevykoupete

Po poledni se ztrácím ve starém městě Icherisheher plném křivolakých uliček a toulám se směrem k Paláci Širvanšáhů z 15. století. Platím celkem vysokých 15 mantů a jdu si ho prohlédnout. Dalším bodem na programu je svézt se zdejším metrem. Pro to potřebujete zdejší dopravní kartu a nabít si na ní kredit. 5 manatů mi stačí na celý pobyt (2 manaty/karta + 0,4 manatu/jízda).

Opera
Ulice starého města
Palác Širvanšáhů

Hradby podél starého města

Svezu se jen jednu stanici na Sahil, odkud se jdu podívat na pulzující Fountain Square. Pokud hledáte rušnou pěší zónu plnou obchodů a restaurací, jste na té správné adrese. Dá se tu dát velmi levný párek v rohlíku (1 manat, ale velmi špatná kvalita) nebo kebab (1,5 až 2,5 manatu a v celku ujde). Poté se vracím na ubytko se převléknout. Beru Yango a jedu 10 kilometrů někam, kde si podle mapy se Street View myslím, že je pláž. Avšak, zde se střetávám s volnou rukou trhu. Na pobřeží je to jeden hotelový komplex vedle druhého, respektive oplocená restaurace s parkovištěm. K moři se dostat nedá. 

Vstup do metra

Důvěrně známé vozy...
Fountain Square
Takto vypadá pláž mimo sezónu u 4 nebo 5* hotelu

Popojíždím k mešitě Bibiheybat, replice honosné mešity ze 13. století, kterou strhli bolševici a ve které se nachází hrobka Ukeimy Chanumové. Pod ní se nachází mořské pobřeží, které vypadá méně komerčně a není to nějak extra daleko. Pěšky to prozkoumávám a fakt se dostanu až na břeh. Skoro chci smočit nohy, ale v tom ke mně přiběhne pikolík a rusky mi říká, že pláž je zavřena. Otevírá až v půlce května. Jiný kraj, jiný mrav a někde fakt zavřou i moře... Aspoň si dávám v restauraci na břehu rybu. Po večeři dojedu zpátky do centra k Icherisheheru, kde zažívám západ slunce. Posléze z nábřeží pozoruji světelnou show na The Flame Towers.

Zpět na pobřežní promenádě v Baku
The Flame Towers
Zákusek za pár korun

Pondělí
V pondělí ráno dělám check-out, s mírně smíšenými pocity si na ubytování nechávám batoh, a metrem upaluji k Heydarově mešitě. Na povrchu mi už je později odpoledne značně teplo. Sluníčko tu umí fakt pálit. Metrem se přemisťuji k Centru Hejdara Alijeva, bílé moderní budově navržené architektou Zahou Hadíd, která má svůj neopakovatelný rukopis. Dovnitř ani jít nemůžu, protože je pondělí a exkurze kultu osobnosti má zavírací den.

Heydarova mešita
Variace na plov v turecké restauraci.

Odpoledne se jen tak potloukám mezi pobřežní promenádou v místech, kde se jezdívá F1 a Fountain Square v centru. Večer se přesouvám YanGo na letiště. Oproti noční jízdě to netrvá půlhodiny, ale rovnou dvakrát tolik. Zácpy tu jsou šílené.

Zpětně je mi líto, že jsem se nezastavil v Atashgah Zoroastrian Fire Temple. Je to úplně něco jiného a v půli cesty na letiště. Měl jsem to i zahvězdičkované v mapě a měl i čas. Jen to bylo tak strašně daleko od centra, že jsem si mapu dost neoddálil.

Vnitrostátní lety létají také z Terminálu 2 jako Wizzair do Budapešti, ale z jeho vlastní části. Je tam jedna restaurace a prakticky nic více. V té restauraci dávám guláš s rýží. Za ty peníze to nestálo, byť to bylo celkem levné. Pár kousků masa s obrovským kotlem neochucené rýže. Do Nachčivanu se evidentně chystá spousta vojáků. Je jich plná odletová hala a ve výsledku půlka letadla. Azerbaijan Airlines letí s Embraerem 190. Let trvá hodinku a letí se na čas.

Dojídání na úplně povedené supermarketové baklavy

Toho guláše v tom fakt moc není...

Vnitrostátní provoz postrádá variabilitu

V Nachčivanu nefunguje žádná taxi aplikace, tak z letiště beru klasického taxíka a za 5 manatů se vezu k hotelu (plná cena 10 manatů, sdílené taxi 5 manatů). S řidičem si domlouváme na zítřek výlet do Alinji. Vyzvedne mě v půl osmé ráno.

Zdejší Grand Hotel je poněkud zvláštní. Platby kartou sice fungují a pokoj je obrovský, ale to je tak vše. Klima nejde v celém hotelu, přes den je tu 32°C a v pokoji je dusno se zatuchlinou po cigaretách a nejde to vyvětrat. Koupelna taky pamatuje lepší časy. Avšak personál je úžasný. Dostanu ráno i speciální časnou snídani, ačkoliv se normálně podává od 8:00.



Úterý
Ráno na mě čeká řidič. Půlhodiny jedeme k Alinje. Všude okolo se naskýtají výhledy na zasněžené hory. Alinja je středověká pevnost ležící na vrcholu horu s historií táhnoucí se až k 10. století. Od silnice k ní vedou pečlivě udržované schody, avšak zdolat více než 250 metrů dá zabrat i teď brzy ráno. Z ní se nabízí nádherné výhledy do okolí a lze dohlédnout do Arménie i Iránu. Vstupné se tu neplatí, není tu ani hlídač a celou dobu výstupu, návštěvy i sestupu jsem tu kompletně sám.

Alinja
Vyhlídka do okolí

Po návratu z pevnosti s řidičem uzavřeme obchod na zbytek dne za 60 €. Nejdřív jedeme k jezeru Batabat v horách u hranice s Arménie ve výšce 2100 metrů. Ještě se tu dají najít zbytky sněhu. Před půl měsícem tu ještě ležela souvislá sněhová pokrývka.

Zdejší kebab

Místní mají v oblibě pramenitou vodu...
Nádrž těsně před Nachčivanem

Z hor se posléze přesouváme do Nachčivanu na prohlídku města. Nejdříve stavíme u Momine Khatun Mausolea a Chánova paláce. Palác je krásný, velmi zdobný a kupodivu se tu neplatí vstupné stejně jako jinde v této autonomní republice.

Momine Khatun Mausoleum

Chánův palác

Posléze se přesouváme k Nachčivanské pevnosti (Köhnə qala). Ta je nádherně opravená, ačkoliv se jim část hradby sesunulo. Vedle ní se nachází Noemovo mauzoleum. Ano, toho Noe, který postavil archu při potopě světa. Neplést s Neem z Matrixu. Jedná se o repliku, protože původní muzeum zbořili bolševici. Naproti mauzoleum se rozkládá nově vybudovaná velká mešita.

Noemovo mauzoleum

Za jezerem už je Írán

Pokud plánujete výlet do Nachčivanu, napište Fiodorovi +994 51 907 17 27. Je to fakt spolehlivý a milý řidič. Umí i trochu anglicky.

V hotelu si vyzvednu velké zavazadlo a jedeme na letiště. Letiště je malinké, takové letišťátko. Online check-in nebyl možný, musím k přepážce. Dáma tam nerozumí ani anglicky ani rusky, tak musí pomoct pasažér od vedlejší přepážky. Dopadne to dobře, i okno dostanu. Mají tu celkem dvě brány. Ke každé je jiná bezpečnostní kontrola. U brány je i jedna minivečerka s občerstvením. Odlétáme na čas a tentokrát ani není letadlo plné vojáků. Azerbaijan Airlines na letu dělají malý servis - vodu a sladké sušenky.

Na letišti v Baku přejdu z vnitrostátní do mezinárodní části a čeká mě tam 6 hodin čekání. Stejně jako u domestic části, je tu jen jedna restaurace a nic moc víc. Snad jen automat na kafe a pití. Bere ale jen 1 a 5 manatové bankovky. V restauraci si zkouším dát pelmeně nebo chinkali, ale ani jedno nemají. Na maso s přílohou nemám obavu. Asi by se to neslo v duchu předešlého dne. Malinká porcička masa a obrovské množství suché přílohy.

Na let Wizzairu z Baku do Budapešti není možné udělat online check-in, tak si pro letenku musím k přepážce. Před letem do Budapešti odlétá let do Abú Dhábí a pozorovat tamější pasažéry a jejich přebalování zavazadel a placení nadváhy je dobrá groteska. Kvůli tomu se protáhne i začátek check-inu o půl hodiny později oproti plánu.

Naštěstí to nemá vliv na čas odletu. Proč naštěstí? Původně jsem měl přilétat do Budapešti v úterý odpoledne. Nyní přilétám do Budapešti v půl šesté ráno a o 2h 10 minut později mám odlétat z Budapešti do Prahy s Ryanairem. Bookoval jsem sice dost robustně, ale Wizzair udělal celkem razantní změnu, tak mám strach, jestli to stihnu.

Přistáváme dokonce o něco dříve oproti plánu. Můj odhad, že v letadle není prakticky nikdo s evropským pasem, se potvrdí. Jdeme na pasovku a já jen s jednou další osobou jsem na automatickým branách pro občany EU. Zbytek dělá hádka pro manuální pasovou kontrolu. Díky tomu jsem expresně hotov. Avšak po příletu s Wizzairem z non-Schengenu není v Budapešti možné tranzitovat. Takže vyjdu do veřejných prostor letiště, přejdu na Terminal 2A, kde bývá bezpečnostní kontrola kratší a jdu se nechat znovu zkontrolovat. Security tak trvá jen pár minut. Poté ruší záložní žlutý autobus a čekám na odlet do Prahy. Ryanair kupodivu odlétá také na čas a do Prahy dorazím po hodinovém letu.

Na kolik to přišlo?
Letenka Budapešť-Baku ... 39,98 €
Vízum Ázerbajdžán ... 25$
Letenka Praha-Bělehrad-Budapešť ... 8124 RSD
Baku-Nachičevan-Baku ... 140 manatů
Taxi Nachčivan ... 60 euro