pátek 2. prosince 2022

Za větrnými mlýny

Letošní výlet do Amsterdamu vede zpátky až do května, kdy si prohlížím své míle ve frequent flyer programech a říkám si "Zase jich je málo". Nicméně u Flying Blue od KLM mám štěstí a stačí pár mil od kamaráda a můžu letět. Nicméně radost mi kalí už po pár dnech zprávy o chaosu na letišti v Schipholu a doufám, že do října vyřeší. Nevyřeší. Nicméně lety mi nezrušili, tak letím.

 

 

Na cestu si balím věci se smíšenými pocity. Stále není jisté, jestli nebudu několik hodin stát ve frontě na security a stihnu let zpátky do Prahy. Můj itinerář se sestává z dopoledního letu s Easyjetem z Prahy do Amsterdamu a večerního bonusového letu s KLM zpět do Prahy. Easyjet měl v sobotu dvě rotace, ale jednu na popud letiště zrušil. Pro mě naštěstí tu odpolední.

V Praze ráno nastupuji skrz nástupní most do Airbusu společnosti Easyjet. Zaplněn je prakticky do posledního místa. Odlétá se víceméně na čas a přistává taky. V Amsterdamu se probíjím letištěm a nikde na mě nevybafne žádná fronta na security táhnoucí se až ven. To je dobrý začátek. Venku před letištěm na Schiphol Plaza u autobusových zastávek v dodávce, co vypadá jako nějaký foodtruck, kupuji za 19,5 eura jednodenní Amsterdam & Region Travel Ticket, s kterým můžu neomezeně jezdit i po okolí Amsterdamu. 


Jízdenku jsem doma dlouze vybíral a propočítával nejlepší možnost. Zaandam, kam chci, totiž oficiálně neleží v Amsterdamu a levnější varianty se na něj nedají použít. Proč Zaandam? V tomto sedmdesátitisícovém městě totiž stojí ikonický landmark Inntel Hotels otevřený v roce 2010 v podobě na sebe poskládaných domků bez ladu a skladu. Abych se sem dostal, přestupuji na nádraží Amsterdam Sloterdijk. Cesta z letiště trvá cca půl hodinu.

Zaandam není jen moderní zástavba

Podle předpovědi počasí od Googlu měl celý den propršet. Avšak počasí na místě je nad očekávání dobré - polojasná obloha, z které prokukuje sluníčko. Jen dvě stanice vlakem odsud se nachází proslulý skanzen s větrnými mlýny Zaanse Schans, který jsem už v minulosti navštívil. Popojíždím na stanici Zaandijk Zaanse Schans a jdu si udělat repete. Od vlaku je potřeba ještě asi 10-15 minut chůze.

Začíná dost foukat, ale to se pro návštěvu větrných mlýnů hodí. Je jich tu spousta. Celý tento skanzen má ukazovat, jak vypadala typická vesnice během 17. - 18. století. Za 5 € se můžete do některých větrných mlýnů i podívat. Řada domečků má uvnitř připravenou i malou historickou expozici spolu s přidruženým obchodem. Podívat se tak můžete do dílny na dřeváky nebo třeba do výrobny hořčice. Taky je to asi jedno z nejlepších míst na nákup suvenýrů.

Amsterdamské metro

Po prohlídce skanzemu přemýšlím co dál, jestli se podívat do Haarlemu, městečka kousek od Amsterdamu nebo dojet vlakem k moři do Zandvoortu. Tamější fotky s paneláky mě moc neuspokojují a dlouhá cesta z nádraží v Haarlemu do centra jakbysmet. Proto se vydávám na Amsterdam Centraal. Tam přestupuji na metro, popojíždím pár stanic a přestupuji na tramvaj č. 14. Vystupuji na Pontanusstraat. Odsud je to jen pár desítek metrů k De Gooyer Molen. S 26,6 metry se jedná o nejvyšší mlýn v celém Holandsku. Kousek odsud narážím na blešák a za ní i na Lidl. Doplním zásoby a jsem překvapený, že tu prodávají pasteis de nata.

De Gooyer Molen

Do centra se odvážím tramvají č. 7 až k Rijksmuseum. Amsterdamské tramvaje jsou taky zážitek. Nastupovat se může jen jedněmi dveřmi vpředu a vzadu, kde si musíte pokaždé pípnout jízdenku, ačkoliv máte permanentku. Je tam dokonce budka s pracovníkem. Pro výstup z tramvaje jsou rovněž turnikety a aby vás pustili, musíte si znovu pípnout.

Rijksmuseum

Květinový trh

V Amsterdamu odpoledne panuje slunečný, mírně podmračený den. Z deště se nakonec ukáže jen pár kapek, které stejně rychle ustanou, jak rychle začaly. Využívám ho k procházce po městě podél grachtů. Zavítám i k domu Anny Frankové, který je proměněn v turistickou atrakci, procházím kolem královského paláce i De Niuewe Kerk (doslova "nového kostela", kostela z 15. století) nebo Oude Kerk (nejstaršího kostela ve městě pocházejícího z 13. století). Cestou v Ter Marsch&Co ochutnávám údajně nejlepší hranolky v celém Beneluxu, aspoň to jejich ocenění hlásá. Za mě chutnaly tak nějak obyčejně.

Královský palác na náměstí Dam

Oude Kerk


V 18:30 nicméně začíná být na čase se vrátit na to letiště s mizernou pověstí, ať si tu pobyt nechtěně neprodloužím. Nastupuji na vlak a jedu na letiště. Za asi 20 minut jsem na letišti a doufám, že těch dvě a půl hodiny bude stačit. Dlouze hledám vstup k branám. Frontu linoucí se až ven nenacházím, tak tu chvílemi zmateně pobíhám a hledám, jak se dostat na správnou security k bráně D85. Ty s vyšším číslem jsou vždy směrovány jinam a posléze cedulky mizí. Najdu to, pípnu boarding pass a fronta je kratičká, asi na 10 minut.

Hlavní nádraží je za vodou

Fronta na security je celkem krátká

Čekání si jdu ukrátit do Aspire Lounge, kde využívám svůj poslední letošní volný vstup na Lounge Key. Lounge je o něco lepší jak v Turíně, srovnatelná asi s Prahou a o trochu horší jak ve Vídni. Na výběr je řada alkoholických i nealkoholických nápojů, k dispozici kávovar a zejména studené občerstvení. K většímu jídlu studený těstovinový salát a teplá polévka. K dispozici jsou dva druhy balených brambůrků, z ovoce jen banány a ze sladkého jen nějaká tmavá buchta nakrájená na malé čtverečky. Salónek je dost plný a úklid vůbec nestíhá. Všude se povalují použité hrníčky, skleničky a talířky.

V 21:25 mě čeká můj odlet, tak necelou hodinu předem opouštím salónek (stejně v 21:00 zavírá). Sice na informačních cedulkách se ukazovala jako doba chůze jen 10 minut, ale ve výsledku mi to trvá dvakrát déle, protože brána D85 je až na úplném konci terminálu. Dobíhat bych to na poslední chvíli fakt nechtěl. K tomu se k bráně jde o patro níž a má zavírací dveře. Jako fakt.

Letadlo tu už čeká, přesto se nastupuje se zpožděním 10 minut po jednotlivých zónách. Odlétáme se sekerou asi 20 minut, nicméně do Prahy přilétáme na čas. Tento let byl o trochu prázdnější. Daly se najít nějaké volné sedačky. Na tomto letu KLM nabízí občerstvení. Z pití malý náprstek limonády, džusu nebo vody. K tomu dává na výběr buď studený sýrový sendvič nebo studený sýrový sendvič, co vypadá, jak byste si ho dělali sami doma. Na obalu se pak hrdě píše, jak je vegetariánský a udržitelný. Nevím, co ty aerolinky s tím mají, ale Turkish na domácím letu taky nabízel jen a jen sýrový sendvič, avšak ti ho měli aspoň teplý a s rajčetem.

No, nevím, KLM, jestli tímhle servisem někoho přiměješ s vámi létat po Evropě a platit za letenku několikanásobek ve srovnání s lowcosty. Vždyť i taxy u bonusové letenky byly skoro 2x vyšší, než stál let sem s Easyjetem. K tomu check-in je možné udělat jen 30 hodin předem. U Easyjetu to jde až 30 dnů.

Na kolik to přišlo?
Letenka Praha-Amsterdam ... 594 Kč
Celodenní lístek na MHD v regionu Amsterdam ... 19,5 €
Vstup do větrného mlýna ... 5 €
Vychválené hranolky ... 5,5 €
Vstup do Aspire Lounge ... zdarma na Lounge Key
Bonusová letenka od KLM ... 9000 mil + 40,49 €