úterý 26. února 2019

Levné letenky nerostou na stromech anebo jo?

Pokud jste sem přišli, že chcete najít svatý grál v podobě letu do USA za 3000 Kč nebo letenky do Londýna za 1 Kč, asi vás zklamu. Takové letenky se objeví jednou za pár let a jsou velmi velmi rychle pryč. Kupování levných letenek je dlouhodobý proces. Sledujete akce, občas si manuálně zkontrolujete ceny sami, hledáte nové alternativy.


Viděli jste už na křídle Pana Tau?

Samozřejmě, snadno se dá najít aktuálně nejlevnější letenka, která je do dané destinace momentálně k dispozici. To se však nutně nemusí shodovat se slovem "levný". Jakmile už najdete snově levnou letenku, musíte jednat rychle. S téměř absolutní jistotou nejste jediní, co ji našli, a tak levných míst je na každém letu jen pár.

Laicky můžeme říct, že existují tři druhy levných letenek:
a) Levné letenky v akci - nejčastější typ a u něj je nutné extra rychlé jednání, neboť spolu s vámi na letenky kouká x tisíc dalších lidí z celého světa. A mizí set sakra rychle.
b) Levné letenky mimo akci - kontrolovali jste si ceny svých vysněných destinací a náhodou narazíte na super cenu.. Zkontrolujete letenkové servery, newsletter aerolinky a nikde nenajdete žádnou zmínku o takové akci. Bingo! Našli jste (zatím) ostatním utajenou akci (nebo chybu). Máte víc času si to v klidu promyslet. Aspoň do doby, než se objeví info na nějakém serveru o levných letenkách.
c) Chybové letenky - nejméně častý typ a taky nejvíce rizikový. Někdo se u aerolinky nebo u prodejce letenek ukliknul a nastavil špatnou cenu, případně vzorec pro výpočet ceny letenek špatně počítá palivový příplatek. Jejich koupě je riziko, že aerolinka vystavené a zaplacené letenky do pár dní zruší. Peníze vám sice vrátí, ale už ne za předem zaplacené ubytování nebo další přikoupené letenky.

Méně je někdy více.

Chcete letět s kufrem? Bohužel, poslední roky se i klasické aerolinky naučily nový trik. Ty nejnižší tarify (čti nejlevnější letenky) neobsahují odbavená zavazadla. Platí to i pro lety na druhou stranu Atlantiku. Směrem do Asie zatím většinou kufry drží. Pokud se bez kufru v podpalubí neobejdete, musíte si kufr dokoupit a náklady na něj přidat k ceně letenky stejně jako u nízkonákladovek.

V době prázdnin, na Vánoce a o Velikonocích by chtěl letět každý! Proto v tu dobu bývají tak drahé letenky. Výjimky se občas najdou, ale nedá se na ně spoléhat. Nejjednodušší způsob, jak se dostat na rozumné ceny např. v době Vánoc, je odlétat aspoň týden před nimi a vracet se aspoň týden po Novém roce.

Pravoslavné Velikonoce a Vánoce se slaví podle juliánského kalendáře, proto obvykle bývají aspoň o týden posunuté. Při návštěvě zemí bývalého SSSR v té době se tak dá uniknout shonu i ušetřit, protože tam nejste na vrcholu sezóny.

Kromě evropských svátků ještě existují ty asijské. Nejotravnějším pro cestovatele po Asii je rozhodně Čínský nový rok. Jedná se o pohyblivý svátek pohybující se mezi lednem a únorem. A proč je tak otravný? Všude je plno Číňanů, kteří zrovna nepobrali to nejlepší vychování, letenky jsou drahé, ubytování je drahé a přebrané.

Oslavy čínského nového roku pravděpodobně někde v Thajsku (zdroj: pixabay.com).

V muslimských zemích na stupnici diskomfortu vede ramadán. Jedná se o devátý měsíc islámského lunárního kalendáře. Nemá pevné datum a rok od roku se posunuje. Aktuálně připadá na 6. května až 4. června 2019. Během tohoto měsíce se správný muslim musí postit od východu do západu slunce. To znamená, že nesmí jíst ani PÍT. Což je lahůdka zejména v pouštních zemích, kde se to obvykle vyžaduje i po cizincích. Během té doby nesmíte nic jíst ani pít na ulici, jinak se vystavujete možnému postihu. Proto letenky do těchto zemí v tomto období bývají levné.

V Japonsku se nedoporučuje cestovat během tzv. golden weeku. Jedná se o sérii čtyř státních svátků vyskytujících se na přelomu dubna a května. Během ní si většina Japonců vybírá dovolenou a míří za památkami, duchovní poutí do chrámů nebo do zábavních parků. Všude je tak plno lidí, ubytování je dražší a z větší částí rozebrané už týdny dopředu a při použití Japan Rail Passu si potřebujete udělat rezervaci opravdu na každý vlak, jinak hrozí, že se do něj nedostanete. Výběr spojů s dostupnými místy je také mnohem nižší než týden před zlatým týdnem.