středa 12. srpna 2020

11 pražských věží

Nemám rád vedro, a přesto jsem se teď v létě vydal lézt po pražských věžích a rozhlednách. Ty stovky schodů mají i své bezesporu zdraví prospěšné stránky.


Vyhlídka ze Staroměstské mostecké věže

Jako první jsem si dal trio Svatomikulášské zvonice a mosteckých věží na Karlově mostě. Na všechny tři je až do konce srpna 50% sleva na Lítačku. Na věž Kostela sv. Mikuláše na Malostranském náměstí vede 215 schodů do výšky 65 metrů. Odměnou je vyhlídka na celou Malou Stranu s Petřínem za zády.

Kdy a za kolik
denně 10:00-22:00
100 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)

Kostel sv. Mikuláše
Vyhlídka z úplného vrcholu, z místa, kde měla STB pozorovatelnu.
Z ochozu o trochu níže

Co by kamenem dohodil je Karlův most a u vstupu na něj první z věží - Malostranská mostecká věž. Ta je nižší jak její sestra na druhé straně a měří 43,5 metru.

Kdy a za kolik
denně 10:00-22:00
100 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)

Malostranská mostecká věž
Z prvního ochozu
Z druhého ochozu
...

Na druhé straně mostu se nachází Staroměstská mostecká věž s výškou 47 metrů. Vede na ní celkem 138 metrů a nabízí nádherný pohled na Karlův most a panorama Hradčan za ním.

Kdy a za kolik
denně 10:00-22:00
100 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)

Vepředu Staroměstská mostecká věž
...
Zapadající slunce nad Hradčany z mostecké věže

Věž Staroměstské radnice se svými 69,5 metry v sobě obsahuje i prohlídku historických interiérů dříve užívaných pražským zastupitelstvem a dá se nahlédnout i do zákulisí orloje. Doprava nahoru je o dost příjemnější a dá se absolvovat celá výtahem. O schodech nejde mluvit, protože nahoru vede točitá nakloněná rovina. Z vrchu je nádherný výhled na celé Staré Město včetně Staroměstského náměstí a otvírá se i hezký pohled na Hrad.

Kdy a za kolik
pondělí 11:00-19:00 (věž do 22:00)
úterý až neděle 9:00-19:00  (věž do 22:00)
250 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)

Staroměstská radnice
Nahoru se dá ultramoderním výtahem nebo pěšky
Staroměstské náměstí s Mariánským sloupem, který tam nikomu nescházel 100 let.
...
...
Útroby orloje
Zdobené interiéry
...

Další věží, na které se dá cheatovat se schody, je 65,5 metrů vysoká Petřínská rozhledna. I na tu vede výtah. Ušetří 299 schodů. Je však za příplatek 60 Kč a není zrovna reprezentativní, protože původně nebyl určen pro přepravu osob. Osobám se závratěmi jistě udělá radost, že původní drátěné schody nahradili dřevěnými bez mezírek. Z výšky 55 metrů se otevírá jeden z nejhezčích výhledů na Prahu.

Kdy a za kolik
denně 10:00-22:00
150 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)
+ 60 Kč za výtah

Nějaká podoba s Eiffelovkou tu je. Avšak skrz stromu čouhá jen špička.
Jeden z nejhezčích pohledů na Prahu
...
...
Lze se i svézt prázdnou lanovkou
...

Novodobá vyhlídka v podobě Žižkovské televizní věže až tak podmanivé výhledy nenabízí, protože je celkem daleko od historického centra. Katedrála svatého Víta jde zahlédnout také, ale je dost malá. Se svou výškou 216 metrů se jedná o nejvyšší stavbu v Praze. Vyhlídka je usazená ve výšce 93 metrů a skla jsou bohužel zvenku špinavá a dost poškrábaná. Za mě asi největší rozčarování z celé série věží. Slovy kolegy se to tedy za ty roky nezměnilo. Aspoň že se nahoru nemusí jít po schodech. Vstupné 250 Kč je však zaručeně nejvyšší ze všech zmíněných věží.

Kdy a za kolik
denně 9:00-00:00 (avšak během srpna mimo pondělí až středu)
250 Kč / dospělý

Žižkovská TV věž
...
...
...

Prašná brána je naproti tomu přímo v centru hned vedle Obecního domu. Za nejzajímavější část bych právě označil pozorování jeho střechy a pak také západu slunce nad Hradčany o pár stupňů vedle. Jinak je vysoká 65 metrů a vede na ní 186 schodů.

Kdy a za kolik
denně 10:00-22:00
100 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)

Prašná brána
Má i hezký interiér.
Západ slunce
Střecha obecního domu


Novomlýnská věž se také nachází nedaleko. Je v ní exkurze k historii požárů v Praze a také slušné teplíčko. Je vysoká 42 metrů a vede na ni 178 schodů. Výhled na Vltavu je pěkný, ale díky absenci ochozu poněkud stísněný.

Kdy a za kolik
denně kromě pondělí 10:00-18:00
100 Kč / dospělý (do konce srpna sleva 50 % na Lítačku)

Novomlýnská věž
Expozice k požárům
Vltava
...

Máte multisportku? V tom případě se můžete vydat zacvičit si do Top Deck Fitness s exkluzivním výhledem na Prahu z posledního patra Panorama Hotelu. Zatímco posilovna bývá volná, přilehlý wellness bazén bývá plný.

Kdy a za kolik
pondělí až pátek 6:30-22:00
víkendy a svátky 7:00-22:00
na kartu multisport zdarma

Top Deck Fitness
Praha jako na dlani

Dům odborových svazů změnil majitele a nyní si říká Dům Radosti. Inklinuje to k veselému domu, ale co jsem tak zaznamenal, jsou tam jen kanceláře a pár obchodů. Na střechu Radosti ve výšce 52 metrů se můžete dostat každé odpoledne a večer za 100 Kč. Doporučuji si však počkat na nějakou tematickou akci a mít to 2v1, protože vstupné obvykle zůstává stejné. Nadšeně o tom vypráví Gebrian na Mall.tv.

Náměstí Radost
Dům Radosti
Střecha Radosti
Viktorka
Ještě jeden západ slunce

Jedna z nejneobvyklejších rozhleden se nachází mezi Černým Mostem a Kyjemi. Nejlíp se na ni dostanete za zastávky Kyje. Rozhledna Doubravka XIV.  je vysoká 23,5 metrů a mnohem zajímavější než výhled z ní je její nezvyklá a mírně bizarní konstrukce. Potěší, že je přístupná 24 hodin a zdarma. Jen to opět není nic pro lidi se strachem z výšek. Schodiště je zavěšené na konstrukci a při chůzi se nepříjemně houpe.

Rozhledna Doubravka XIV.
Výhled z ní

Dále se můžete vypravit na Jižní věž Katedrály sv. Víta. Do konce srpna za údajně výhodných 150 Kč. Zajímavé může být také ruské kolo v Podolí.

Ruské kolo v Podolí
Odpoledne je centrum proti světlu