čtvrtek 26. prosince 2019

Advent v Hallstattu

Poslední adventní sobotu jsem strávil v Hallstattu. Využil jsem mimořádných jízdenek od Regiojetu v rámci jeho "výletů".


Hallstatt ráno

Nabídky se dají najít na stránce Regiojet Výlety. Objevují se i v normálním vyhledávání - vždy s přídomkem "VÝLETY" a poznávacím znamením u nich je, že ve vyhledávání na oko chybí zpáteční cesta. Ta ovšem už je zahrnuta v ceně. V popisu jízdy tam je zmíněn i čas předpokládaného návratu. Tohle by měli ještě vychytat. Dokáže to solidně zmást.
Původně jsem měl jet už v listopadu, ale termín byl zrušen kvůli nedostatku zájemců. To je asi nejpodstatnější mínus této služby. O regiojetích Výletech dost lidí neví a mají celkem malou propagaci. Dalším menším mínusem je, že na rozdíl od valné většiny ostatních jízdenek se tyto jízdenky nedají stornovat, respektive dají, ale stornopoplatek je v hodnotě rovných 100 % ceny.

Zdejší supermarket patří k tomu nejdražšímu široko daleko

Teď už pojďme k samotnému výletu. V půl třetí ráno nasedám na noční autobus a vystupuji u Masaryčky, aby v půl čtvrté mohl odjíždět od Florence. Na Regiojet se nastupuje nezvykle vedle Manifesto Marketu. Přivítá mě až nezvykle přátelský personál, který si evidentně tuto ne zrovna častou linku užívá. I přes objížďku jedné nehody na benešovské silnici, dorážíme k Hallstattu v devět, jak bylo uvedeno v rozpisu. Stevardka prochází několikrát autobusem a nabízí sluchátka a teplé nápoje.

Je tak mokro, že se labutě vydaly na lov jídla od nepozorných turistů.

Když to srovnám s různými jinými výlety obvykle kupovanými přes Slevomat a podobné prodejce, vidím tu několik kladných stránek. Nikdo vám neopakuje, abyste záchod v autobuse používali jen, když to nebude opravdu, ale opravdu nezbytně nutné, autobus jede mnohem vyšší průměrnou rychlostí a jízda mu tak trvala opravdu kolem 4 hodin a 30 minut, co uvádí Google Mapy a v neposlední řadě nedělal ani jednu čůrpauzu, při které rozsvítí, všechny vzbudí a půl hodiny větrá. Díky tomu do cíle dorážím svěží. Na druhou stranu jede se bez delegáta. Ten mi ale v ničem nechybí.

Dolní stanice lanovky k solnému dolu

V Hallstattu mě uvítá dramatické podmračené nebe. Podle předpovědi se to k poledni má kazit a začít sněhopršet a vydržet to tak po zbytek dne. Cvaknu povinnou fotku jezera a jdu k solnému dolu Salzwelten Hallstatt. Kolem pokladny je chaotická fronta asi čtyřiceti nerozhodných Rusáků. Chtěl jsem papírovou vstupenku, ale kašlu na to a kupuji to on-line. Za minutku je předcházím.

Jede se nahoru

Lanovka mě vyváží cca stovku metrů nad Hallstatt. Hned vedle ní se nachází "Skywalk", čili nádherná vyhlídka na jezero a hory kolem něj. K dolu samotnému vede ještě půlkilometrová stezka. U dolu jsem jako úplně první. První prohlídka odchází v deset. Vyfasujete tu povinnou kombinézu a batoh a přebytečné věci uschováte do skříňky. Průvodce je srandista a výklad probíhá v angličtině.

Vpravo dole je Hallstatt

U těch kladiv se všichni fotí.

Skywalk

Historie dolu jde až 7000 let do minulosti. Sůl se v něm dobývala už v době bronzové a doluje se v něm až do současnosti. Z celkových 65 kilometrů je návštěvníkům zpřístupněna jen malá část. Do většiny expozic jsou zapojeny moderní technologie jako projekce, audiosmyčky či videomapping. Kombinézu si berete, abyste se mohli sklouznout po dřevěné skluzavce. Za mě fajn, ale za těch 34 € bych však ocenil víc dolu a méně pozlátka a především helmu místo kombinézy.

Pohled od dolu

Vstup do solného dolu
Vstup do štoly s průvodcem

Štola

Skluzavka

Videoprojekce

Tisíce let staré schodiště - největší highlight dolu

Cesta vláčkem zpátky

Když vycházím z dolu, počasí se otočilo o 180°. Leje. A to dost. Skywalk se znovu nekoná. Vyhlídka je utopená v mlíku. Lanovkou sjíždím a viditelnost se trošku zlepšuje. Prší tu taky, déšť neustává po celou dobu, co tu jsem, ale je aspoň něco vidět. Déšť není jen mírný - většinu času se jedná o pořádný slejvák. Mé boty proti tomu protestují a už po hodině jsou durch. Naopak druhý nejlevnější baťoh Qechua z Decathlonu to nese mnohem statečněji. Překvapivě.

Vláček venku

...

Samotné historické městečko se nachází v pěší zóně pár set metrů pěšky výstupního bodu autobusů (Hallstatt Lahn). Hallstatt je vánočně nazdobený, ale není to taková divočina jako v Itálii. Vedou vánoční žluté hvězdy (teď v rychlosti koukám, že do angličtiny se nazývají "Moravian stars"). Podél hlavní tepny nacházíte nejrůznější obchůdky se suvenýry a sem tam kavárny nebo restaurace.

...
...

Nad městečkem se klene vodopád


Srdce města představuje náměstí Markplatz na dohled od Evangelického kostela. Nachází se tu nádherně nazdobené domky, několik kaváren a především vánoční strom s dřevěným betlémem. Vánoční trh se nekoná, jen je tu pár zavřených dřevěných boud, co by jím možná mohly někdy být. Mám celkem hlad, ale nechce se mi nikde čekat, tak si za 5,90 € dávám kebab u stánku. Nejdražší a nejslabší, jaký jsem kdy měl. Měl jsem si dát nahoře u dolu gulášovku za 3,5 €, ale neměl jsem ještě hlad a věřil jsem, že to dole bude levnější. Není ;)

Průchod na Marktplatz
Marktplatz

Město ale má několik výškových úrovní. Ještě pěknější kostel je ten v druhé etáži - Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Maria am Berg). Kolem sebe má stylový hřbitov plný dřevěných náhrobků. Při stoupání v dešti potěší stříška nad těmi desítkami schodů. Od kostela je taky pěkný pohled na jezero a město z výšky. Nepršet, bude ještě hezčí. O jednu etáž výš je parkoviště a především vodopád. Jinde by to byl ústřední magnet, zde v Google Mapách nemá ani jméno.

Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Maria am Berg) o poschodí výš
Hřbitov u kostela

Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Maria am Berg) uvnitř

...

Bezejmenný vodopád u parkoviště

Dá se ještě za 10 € zajít do městského muzea. Místo toho hledám nějaké teplé místo, kde bych si mohl dát čaj nebo capuccino a nenacházím. Ačkoliv lidí je tu dneska pět a půl. Veškeré restaurace a kavárny jsou tak narvané, že se stojí fronta až ven. Dojdu až na druhou stranu města k Kalvarienbergkirche. Chvilku se suším u dolní stanice lanovky. Tam nacházím ještě jeden podnik, co jsem nezkoušel - Pizzeria Bella Milano - vzhledem k 2,9 hvězdičky tam snad nebude narváno. Narváno tam sice je, ale místečko najdu. Čaj zvládli na výbornou.

...
...

V pozadí lanovka

Kalvarienbergkirche

Hodinu se tam suším. Slunce má zapadat ve čtvrt na pět. Pár minut před tím se zvedám a jdu se podívat na večerní město. Vyjde to akorát, že když se před pátou vracím k autobusu na Hallstatt Lahn, už tam stojí. Tentokrát už neodmítám teplé nápoje a zahřívám se. Po čtyřech a půl hodinách se vracíme do Prahy na Florenc. Až na počasí úžasný výlet. Regiojet to zvládl na výbornou a o třetinu levněji, než specializované firmičky (750 Kč vs. jejich nejlevnější nabídky začínající kolem dvanáctiset).

Zapadá slunce a město se rozsvěcí
I déšť trochu ustává

Labutí mafie na procházce
...

...

Marktplatz

...