čtvrtek 3. srpna 2017

Surfroam aneb SIM karta pro cestovatele

Je to pár dní, co jsem si objednal SIM kartu Surfroam, abych nebyl odsřižen od internetu v době, kdy někam dorazím v nekřesťanskou hodinu a není tak možnost koupit místní SIMtu, jako se mi to už letos stalo o půlnoci v Maroku. A že mě podobný čas příletu čeká ještě letos v Peru.


Surfroam SIM karta. Ve skutečnosti je ale bílá.


Surfroam se vyznačuje pokrytím většiny zemí světa a s docela příznivou cenou dat. Pro řadu zemí Evropské unie platí cena 1 eurocent za 1 MB (např. Velká Británie nebo Itálii). Česká republika je v tomto případě výjimkou (holt, specifický trh) s cenou 2 eurocenty za 1 MB. Při současném kurzu to představuje 52 Kč / 100 MB a je to prakticky stejně výhodná nabídka jako dokup dat u Vodafonu po vyčerpání FUP (49 Kč / 100 MB). Ve většině zemí je poskytován roaming i v LTE.


Cena dat na SIM kartě Surfroam

Namátkou vybrané ceny USA 0,02 €/MB, Švýcarsko 0,02 €/MB, Rusko 0,02 €/MB, Thajsko 0,03€/MB, Egypt 0,03 €/MB, Peru 0,05€/MB, Japonsko 0,06€/MB, ale např. Maroko 0,33 €/MB. I tak je ve většině případů drtivě levnější než operátorova roamingová zóna 2 a 3.

Takto jednoduše vypadá úvodní balíček

SIM karta dorazila z Lotyšska v běžné obálce se známkou za 1,71 €, ale byla jen do vlastních rukou, tak jsem si pro ní musel na poštu. Poštovné bylo zdarma a pokud sdílíte informaci o kartě na Facebooku, dostanete o 10% kreditu navíc. Aktivace proběhla bezbolestně. Stačí jen SIMkartu vložit do mobilu a pár minut počkat. Přihlásila se do sítě, ale nepřipojila se na 4G, což mě trochu zklamalo. Na webu se totiž honosí i kontrakty s operátory provozující LTE. Jedná se o pouze datovou SIM kartu, tak mi za celou dobu nepřišla jediná SMSka od provozovatele. Pro aktivaci SIM karty je potřeba se připojit k internetu. Spotřeba dat se dá sledovat online. Účtovací krok je obvykle 10 kB. Vidět podrobně rozepsanou datovou spotřebu moderního smartphonu s Androidem není fakt nic příjemného. Otevření Chromu plus načtení mobilní stránky Google sežralo 1,5 MB dat.

Úvodní instrukce plus ukázka držáku SIM karty

Zhodnocení: Vyplatí se zejména při navštívení více zemí mimo EU v kratším čase nebo jako záloha při dočasné nemožnosti sehnat místní SIM kartu. Bude se hodit při kratších návštěvách zemí v jihovýchodní Asii s výjimkou Vietnamu, kde 1 MB stojí přes 8 euro.