pátek 18. srpna 2017

Jak hledat levné letenky

Aktualizováno 2023: Řada přátel se mě ptá, kam chodím na ty levné letenky... V prvé řadě je pro jejich nákup nutné si uvědomit, že tu samou letenku můžete koupit za různé ceny. Vezměme si jako příklad letenku Praha - Bangkok. Její normální cena je kolem 20.000 Kč. Těsně před sezónou a v sezóně může vystoupat i nad 35.000 Kč. V akci aerolinky ji často koupíte i za cenu kolem 10.000 Kč. V případě nějakého chybového tarifu se dostanete i na částky pod 5.000 Kč (to je ale dost výjimečné a hrozí riziko rušení takto vystavených letenek). A dále, letenka v ten samý okamžik může stát u jednoho prodejce 21.000 Kč a u druhého třeba 21.800 Kč.


Základem je si ujasnit kam a co vlastně chcete. Letět k moři? Letět za poznáním? Letět za dobrodružstvím? Letět do nějaké konkrétní země nebo destinace? Máte pevná data? A podle toho pak jednat. A pochopit, že jedna a ta samá letenka na jeden určitý spoj po Evropě může jednou stát 30 euro, jindy 10 nebo 50 € a těšně před odletem třeba 400 €. Všeobecně se ale dá říct, že spolu s krátícím se časem do odletu se zvyšuje cena. Nefunguje to ale vždy. Typicky letecké linky po Evropě směrem na Balkán bývají levné i v létě pár týdnů před odletem. Proto kupujeme v době, kdy se nám zdá, že letenky mají pro nás akceptovatelnou cenu.

Při pevných datech a úzkém okruhu destinací se vyplatí nečekat na žádnou akci z letenkářského webu, ale systematicky prohledávat stránky jednotlivých aerolinek, co tam létají, nebo agregátory. Proč? Protože když je daná nízká cena zveřejněna někde jako tip, tak zejména letenky po Evropě mají jepičí život v řádech minut, než cena stoupne. Na každém letu totiž je jen pár volných míst za danou cenu. Mimoto některé kombinace nebo několik unikátních termínů za nízkou cenu nemusí stát za publikování. 

Při flexibilních datech si můžete dovolit trochu liknavosti a čekat na zajímavou akci a pak jednat rychle. Několikaeurové letenky po Evropě fakt mizí bleskovou rychlostí. Lepší jsou mezikontinentální letenky, co už pár tisíc stojí. Ty nějakou dobu vydrží. Obvykle.

Ceny letenek do vaší vysněné lokality je dobré průběžně sledovat. Ony se totiž často mění. Za tímto účelem můžete využít čtyři způsoby sledování cen:
a) stránky jednotlivých aerolinek + jejich newslettery
b) vyhledávače letenek
c) jednotlivé prodejce letenek
d) portály upozorňující na slevové akce a chybové tarify
e) Facebookové skupiny

A. Stránky leteckých společností
Základní možnost je procházet weby jednotlivých aerolinek. Vyhledat si na nich vaše požadované spojení a podívat se do kalendáře, na kolik to přijde při odletech ve vámi preferovaných dnech. Může být také užitečné se zaregistrovat k odběru newsletteru, který vás bude informovat o slevových akcích konkrétní aerolinky. Jinak pozor na to, že ne každá sleva se dostane do newsletteru nebo newsletter může přijít s dost dlouhým zpožděním a všechny zajímavé letenky jsou už rozebrány.



B. Vyhledávače a agregátory letenek
Když už víte, kdy chcete letět, mohou pomoci vyhledávače letenek. Ty prohledávají možnosti spojení u stovek leteckých společností a na vaše data hledají ty nejlevnější nabídky napříč různými prodejci. Sami letenky neprodávají až na výjimky (jako Kiwi).

Známé vyhledávače:
Google Flights - Google umí vyhledávat lety a poslední roky mu to celkem jde. Umí zobrazit kalendář a v něm zobrazit ceny podle žádané délky pobytu. Nejdou mu ale moc multicity letenky nebo kombinace více nízkonákladových společností (https://www.google.com/flights).
Skyscanner - Pro mě jednička pro vyhledávání letenek. Používám ho, když chci mít představu, jestli mezi těmi městy něco létá, jak často a kolik to asi stojí. (https://www.skyscanner.cz)
Azair - dříve skvělý vyhledávač lowcostových letenek po Evropě, nyní spíš plný neaktuálních dat (http://azair.cz).
Kiwi - Podle mě dost přeceňovaný brněnský startup zaměřený na vyhledávání levných letenek, který upřednostňuje krkolomné kombinace nízkonákladovek před běžnými dopravci, kteří na stejné trase vyjdou levněji. Zároveň ty samé lety s přirážkou prodává. Pro vyhledávání letů může posloužit jejich přehledná mapa. Začátečníkům fakt nedoporučuji. Dost často vám taky nepředá kód rezervace a musíte spoléhat na to, že udělá check-in za vás, a ne vždy se mu to povede a pak je horor se dovolat na support (http://kiwi.com).
Flightics.com - česká služba orientující se na vyhledávání multicity letenek po Evropě. Je provázaná spolu s portálem obletsvet.cz (https://flightics.com/cs/).

C. Prodejci letenek
Letenku můžete zakoupit u aerolinky samotné nebo u nějakého prodejce. Prodejci letenek mají také své vlastní newslettery a mnohdy mají i přehledné kalendáře, v kterých hned vidíte, na jaké dny platí ona akční cena. Dost často mají cenu letenky pod cenou samotné aerolinky a snaží se to si kompenzovat pomocí všemožných příplatků a poplatků. Koupit letenku u prodejců se ale vyplatí jen, když je cenový rozdíl vůči aerolince významný. V případě jakýchkoliv problémů nebo extra požadavků, vše musíte řešit přes jeden článek navíc a vše déle trvá. Navíc nesolidní prodejci si za u aerolinky bezplatnou asistenci nechávají platit velké částky.

Známí prodejci:
Pelikán.cz - Velký český prodejce s telefonickou podporou. Má přehledné kalendáře, v kterých se snadno zjistí, v které dny platí slevové akce na letenky. Málokdy se vyplatí přes něj přímo kupovat letenku, protože akční letenky bývají u něj o 500 až 1000 Kč dražší než jinde (aspoň dle mých zkušeností). Plusem může být česká telefonická podpora, ale pouze v pracovní době v pracovní dny a pár hodin přes sobotu. Od covidu si účtují poplatky za refundaci a přerezervování letenky i při změně ze strany aerolinky (http://pelikan.cz).
StudentAgency - Jančurovy žluté autobusy prodávají i letenky. Obvykle mi u nich vycházely dost draze. Od covidu si účtují poplatky za refundaci a přerezervování letenky i při změně ze strany aerolinky(https://www.studentagency.cz).
Letuška - Podobně jako předchozí. Jejich ceny mi obvykle výhodné nepřipadají. Od covidu si účtují poplatky za refundaci a přerezervování letenky i při změně ze strany aerolinky (http://letuska.cz).
Expedia - Jeden z největších světových prodejců letenek. Existuje několik mutací (např. .com a .de). Zkušenosti zákazníků s nimi se dost různí. Od velmi pozitivních až po velmi negativní (https://www.expedia.com).

D. Portály sledující slevové akce
V případě, že jste rozhodli začít více cestovat, je více než žádoucí průběžně sledovat akce a různé letecké errory. V tom vám pomůžou různé portály s tímto zaměřením. Řada z nich má také vlastní newslettery. Existují jich fakt mraky. Málokdy se jich ale vyplatí sledovat víc než takových deset. Nabídky se pak na nich opakují, jste zavaleni notifikacemi a spíš vám ta zajímavá akce unikne, než se prokoušete tím kvantem informací. Pokud to portál umožňuje, odebírejte jeho newsletter.

České:
CestujLevně.cz (+ fórum, e-mailové notifikace)
HonzovyLetenky.cz (+ e-mailové notifikace)
AkčníLetenky.com
ObleťSvět.cz - Český portál zaměřující se na multicity letenky po Evropě. Má období, kdy je aktivnější a kdy mlčí. Provázaný s vyhledávačem flightics.com.

Zahraniční
SecretFlying
Fly4free.com (+ e-mailové notifikace)

Za návštěvu stojí i fóra na těchto portálech, kde vám ostatní uživatelé s lecčím pomohou. Nutno ale dodat, že na informace k vízům nebo třeba k samotným tarifům letenek, je efektivnější a spolehlivější se ptát samotných ambasád, respektive aerolinek.

Bagan v Barmě (Myanmaru)


E. Facebookové stránky a skupiny
Na Facebooku existuje tuna různých stránek a skupin o cestování a levných letenkách. Každý větší web o cestování má své facebookové stránky. O akčních cenách se většinou dozvíte dřív z příspěvků na Facebooku, jak z e-mailových notifikací, protože ty chodí se slevou. Dále na Facebooku najdete spousty stránek o spolucestování nebo o Češích a Slovácích žijících v dané zemi.

Kdy koupit letenku?
Letenku kupujeme v době, kdy má pro nás akceptovatelnou cenu, zejména pokud máme pevné termíny. Obvykle s ubývajícím časem roste cena letenky spolu s prodanými místy v letadle. Doba pandemie, kdy jste uprostřed léta mohli koupit letenku za 10 € s odletem za týden dva, jsou asi nenávratně pryč.

U Ryanairu obvykle cena stoupá spolu s blížícím se odletem. Jedinou výjimkou bývají nepopulární linky. Traduje se, že nejlevnější letenky bývají 2-4 měsíce před odletem, ale v dnešní době to spíš neplatí. Na Google Flights se dá zobrazit historie ceny.


Wizzair mívá jednou za čas razantní slevové akce. Dost často bývají letenky nejlevnější po nahrání nového letového řádu u linky, to se občas stane, že jsou levné i na léto. Pokud plánujete s nimi letět ve dvou častěji jak jednou ročně, vyplatí se vzít jejich WDC klub.

Easyjet mívá letenky nejlevnější hned po nahrání nových letů. Od té doby obvykle cena jen stoupá. Proto se u nich vyplatí kupovat dopředu a hlídat přidání nových letů a být rychlejší jak letenkářské weby.

Kde koupit letenku?
Letenku samotnou si můžete koupit buď přímo u aerolinky nebo u dalších prodejců. V případě letenek evropských nízkonákladových společností, je volba jasná - vždy kupovat přímo u nich. Ostatní prodejci si k ceně letenek obvykle přidávají svou provizi a cena tak je v 99,9% případů vyšší. V případě exotičtějších destinací to už nemusí být pravidlem. U aerolinky z druhého konce světa např. nemusí jít zaplatit zahraniční kartou nebo se k platbě může připočítat nějaký poplatek. V tom případě poslouží nějaký prověřený prodejce letenek.

U nenízkonákladových leteckých společností už takové striktní rovnítko neplatí. Osobně raději nakupuji přímo u aerolinky. Líp se řeší dotazy, extra požadavky i případné problémy. Avšak letenky u prodejců bývají obvykle o pár procent levnější. Při nákupu je pak na zvážení, jestli se vám ušetřená pětistovka vyplatí i vzhledem k často chudšímu informačnímu servisu (placené notifikace o změnách apod.) nebo různým poplatkům při rebookování letenek nebo jejich refundaci. I dříve solidní čeští prodejci při covidu zvlčili a používají praxi šmelinářů a la GoToGate a nemůžu je proto doporučit.

České portály sledující akční ceny letenek dost často odkazují na českého Pelikána. Ten má přehledné a srozumitelné kalendáře letů. To se musí nechat. Bohužel, dost často se mi stává, že zjistím, že je o 5% až 10% dražší, než když letenky najdu přímo. Když na něm vidím nabídku za 10.000 Kč, tuším, že ji u aerolinky najdu aspoň o 500 Kč levnější. K tomu při zrušení letu aerolinkou nechce vracet plnou cenu letenky (v podrobném rozpadu ceny hledejte řádek "Poplatky").

1360 Kč v případě zrušení letenky už neuvidíte...


Jak poznat solidního prodejce
Prodejců existuje dlouhý zástup. Avšak najít solidního je jako hledání jehly v kupce sena. Při covidu zvlčili takřka všichni a kromě specifických případů se vyplatí nakupovat jen přímo u aerolinky. S nákupem přes prodejce se vystavujete poplatkům za asistenci i v případě, že aerolinka sama vám let změní nebo dokonce zruší.

Před nákupem letenky u pro vás neznámého prodejce, je vhodné si ho prověřit na reference na internetu (např. vyhledat frázi "PRODEJCE reviews"). Dále by měl mít určitě telefonickou nebo aspoň e-mailovou podporu a na platební bráně důvěryhodný certifikát.

Pozor na přestupy
Z Prahy se moc daleko bez přestupů nedostanete (a levně už vůbec ne). Proto, když letíte někam dál, pravděpodobně budete mít na letence aspoň jeden přestup. Když přestup máte na jedné rezervaci, nic se neděje. Ručí za něj letecká společnost a v případě, že vám kvůli zpoždění uletí navazující spoj, musí vás poslat dalším letem zdarma. Ale jakmile si cestu složíte sami z několika letenek, jde to na vaše triko.

To neplatí, pokud vám letenku seskládá nějaký prodejce a v popisu u přestupu vidíte poznámku self-transfer nebo negarantovaný přestup. Od takových letenek doporučuji začátečníkům a lidem, co nevědí, co dělají, dát ruce pryč a jít dál.

Po Evropě při složení několika separátních letenek považuji jako minimum na bezpečný přestup 3,5 hodiny. To už je podle evropské legislativy za 3 hodinovou hranicí pro kompenzaci v případě zpoždění. Aerolinky ty kompenzace fakt nerady vyplácí a snaží se nemít zpoždění delší než ony zmíněné 3 hodiny. A kdyby ne, náhradní spoj vám zpětně pokryje kompenzace a většinou ještě něco málo zbude. Pokud tedy let není zpožděn či zrušen kvůli počasí nebo jiným okolnostem mimo moc dopravce.

Dále se vyplatí plánovat komplikovanější itineráře v rámci stejného letového řádu. V letectví platí, že od konce března do konce října platí letní letový řád a od konce října do konce března zimní letový řád. Nízkonákladovky se tím ne úplně řídí a můžou nahrát nové lety kdykoliv a na libovolně dlouhé období, avšak nějaká korelace tu stále je. Letiště totiž podle letových řádů přiřazují sloty.


Můžu nastoupit později? (Stručně: NE!)
Pokud si koupíte letenku např. Brusel-Mnichov-Zanzibar, tak musíte nastoupit už v Bruselu, jinak všechny další segmenty včetně zpáteční cesty propadají. U zpáteční cesty zpravidla vystoupit v Mnichově můžete, ale neměli byste mít s sebou odbavené zavazadlo. Protože vám ho někdo musí vyndat, nedělají to rádi, neboť to znamená zdržení, a mohlo by vás zajímat, že to některé společnosti začaly zpoplatňovat.

Jiná situace bývá u letů s nízkonákladovými společnostmi, kdy každý segment obvykle považují za samostatný let. Ale před vynecháním letu je to fakt lepší dvakrát ověřit.

Počítejte se všemi náklady!
Na závěr, vždy počítejte s celkovými náklady a nedívejte se jen na cenu letenky. Mnohdy sice dražší letenka, za to s lepšími časy, dokáže uspořit tisíce. Na co je mi přílet v noci, když z města nic neuvidím a zaplatím jen noc v hotelu navíc? V dražších zemích (např. Norsko nebo Švýcarsko) to totiž cenou letenky jen začíná. Musíte připočíst dopravu z letiště do centra (u Londýna přes 10 GBP za vlak jedním směrem), ubytování na daný počet nocí (v západní Evropě a USA tisíce za pokoj a noc) a stravování a vstupy na místě.

Děkuji, že jste dočetli až sem. Můžete pokračovat na druhý díl, v kterém vás provedu nejčastějšími úskalími levných letenek (vlastně nejen těch levných).

Líbí se ti tento článek? Přečti si i jiné na tomto webu, sdílej ho, staň se fanouškem facebookové stránky, sleduj Instagram nebo vypni adblock a klikni podle své chuti.