neděle 30. července 2017

Moskveské metro

Metro je skvělým pomocníkem při cestování po Moskvě. Tvoří ho celkem 14 linek s 243 stanicemi. Jedná se o jedno z nejdelších z nejdelší systémů metra na světě. První linka metra byla otevřena už v roce 1935. Nejhlubší stanicí moskevského metra je Park Pobedy s hloubkou 84 metrů. Ostatní stanice o moc nezaostávají.


Mapa moskevského metra


V hlavním městě Ruska se pro jízdy MHD využívá karta zvaná Troika. Do metra se vstupuje přes turnikety. Pro mě z Prahy trochu nezvyk. Jedna jízda metrem stojí 50 rublů. Dají se koupit i různé balíčky jízd (20, 40 nebo 60), kdy cena jedné jízdy padá až k 26 rublům nebo denní lístky.

Troika Karta (zdroj: troika.mos.ru)

Jednodenní kupón je za 210 rublů. Sám jsem využil 3 denní za 400 rublů. Ten představuje skvělý poměr ceny a výkonu ve srovnání s ostatními evropskými metropolemi. Také potěší, že denní lístek platí od označení dalších 24 hodin.

Arbatskaya

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že intervaly metra jsou velmi krátké a i večer se málokdy přehoupnou přes 3 minuty. Moskevské metro je také typické svou velkou zdobností stanic v duchu socialistického realismu, které je kombinované s broušenými lustry a ornamenty ve stylu art deco.
 
Komsomolskaya

Samozřejmě, že všechny stanice ani linky moskevského metra není možné projet. Orientoval jsem se podle průvodce se seznamem nejkrásnějších stanic metra. Mně se nejvíc líbila Komsomolskaya. Stalinova favoritka údajně byla stanice Ploshchad Revolutsii, která mě moc nenadchla. Na většině stanic téměř vždy najdete nějakou tu rudou hvězdu, srp a kladivou, CCCP nebo alespoň mozaiku s nadšeným úderníkem.

Ploshchad Revolutsii

Novoslobodskaya