neděle 25. června 2017

Jak získat ruské vízum

Pro svou červencovou cestu do Ruska jsem potřeboval získat vízum. Získání víza do Ruska je jedna z nejvíce byrokratických procedur, která mě zatím během cestování potkala. 

Ilustrační foto (zdroj: pexels.com)

UPDATE 2019: Podle posledních informací se již neobejdete bez služeb vízového centra (+700 Kč)!

Než začnete, podívejte se, jaký typ víza potřebujete pro svou cestu. V mém případě jsem žádal o asi nejběžnější typ víza - turistické jednovstupové.

Webové stránky VFS Global pro Českou republiku (vízových center)

Ruské vízum vám může za úplatu zařídit specializovaná agentura či můžete jít do jednoho z vízových center v Praze, Brně nebo Karlových Varech. Jejich návštěva je však zpoplatněna 700 Kč. Cena za vyřízení víza u agentur se liší. Zpravidla se však cena turistického víza zprostředkovaného agenturou pohybuje mezi 2000 až 3000 Kč. To už není moc levné cestování, že?

NEBO také můžete navštívit ruský konzulát / ambasádu. Jeho návštěva je zdarma a za vízum zaplatíte celkem necelých 1500 Kč.

Jak si vyřídit ruské vízum svépomocí?
1. O Ruské vízum můžete požádat na:
  • konzulárním oddělení Ruského velvyslanectví v Praze (Korunovační 1097/34, 160 00 Praha 6),
  • Ruském konzulátu v Brně (Hlinky 58/142b, 603 00 Brno-střed),
  • Ruském konzulátu v Karlových Varech (Petra Velikého 974/18, 360 01 Karlovy Vary).
Na konzulátu v Brně, bohužel nemůžete požádat o turistické vízum. V Karlových Varech by mělo stačit pouze přijít v pracovních hodinách. V Praze se musíte objednat. Na každý den se může objednat jen jeden žadatel, a to na jedenáctou hodinu. Žadatel navíc může požádat pouze o vízum pro jednu osobu.

2. Sice o ruské vízum můžete požádat nejdříve tři měsíce před cestou, avšak to nevadí tomu, abyste si ve formuláře včas rezervovali schůzku na konzulárním oddělení. Z mé vlastní zkušenosti vím, že termín nejbližších schůzek není dříve než za 2 měsíce od aktuálního data a nabízí se asi 40 denní období dat možných schůzek.

3. Nyní, když máte termín schůzky, můžete si připravit dokumenty potřebné pro udělení víza:
  • Zajistěte si ubytování (nebo aspoň rezervace) - potřebujete ho uvést do turistického voucheru.
  • Pas s platností alespoň půl roku po době návratu z Ruska a jednou volnou dvojstránkou
  • Zvací dopis / turistický voucher - možné vyřídit online, představuje investici několika set korun. Některé lepší hotely ho poskytnou zdarma. Sám jsem použil online službu 1852 Boutique Hotelu, který zařídí voucher za 900 rublů (cca 350 Kč). Stále je to levnější než všechny české služby.
  • Potvrzení o cestovním pojištěním platném na území Ruské federace - nestačí mít jen uzavřené cestovní pojištění, ale od jeho provozovatele je nutné získat potvrzení v angličtině nebo ruštině o tom, že platí i v Rusku. Cestovní pojištění mám k účtu u České spořitelny. To pro tyto účely bohatě stačí. Pouze je potřeba dojít si na pobočku a požádat je o potvrzení v angličtině pro ruské vízum. Mají na to speciální formulář.

    Tip: Nechcete-li zbytečně provokovat, dojděte si pro čerstvé potvrzení pár dnů před datem Vaší schůzky na konzulárním oddělení.
  • Kopii dvojstránky pasu s osobními údaji
  • Vyplňte vízovou anketu - musíte do ní vyplnit města, která chcete navštívit, číslo turistického voucheru, informace o cestovním pojištění a vybrat místo, kde požádáte o vízum (tj. konzulát nebo vízové centrum).
  • Vytiskněte PDFko s žádostí o vízum - jsou to dvě stránky. Tu první ještě potřebujete podepsat a doplnit datum.
  • Pasové fotografie - sežeňte si několik různých fotografií pasového formátu (3,5 x 4,5 cm), které nejsou starší než půl roku. Z osobních zkušeností vím, že na fotografie jsou dost vybíraví a jsou schopni na včerejší fotografii říkat, že na ní vypadáte moc mladě. Plus si nezapomeňte tyčinkové lepidlo, abyste schválenou fotografii mohli nalepit na žádost (v mém případě bylo k dispozici erární lepidlo, ale příliš bych se na to nespoléhal).
4. Nyní jste připraveni a můžete jít na schůzku.

Jak probíhá schůzka?
Na schůzku přijďte včas. Konzulární oddělení se nachází v Korunovační 1097/34 na Praze 6 nedaleko stadionu Sparty. Před vstupem na konzulární oddělení se nachází branka. Do ní Vás musí pustit zřízenec. Před vstupem do budovy následuje kontrola a projití bezpečnostním rámem. Nic moc se extra neřeší, jen si musíte odložit zavazadlo a mobil, které dostanete za chvíli nazpátky.

Tip: Na konzulárním oddělení všichni zarytě mluví jen a jen rusky. Dost pomůže, když si e-mail s pozvánkou vytisknete a vezmete s sebou. Nebo si s sebou vezměte jako doprovod rodiče nebo prarodiče, kteří mluví rusky. Dost to pomůže.

Protože jste objednání, nemusíte si brát lístek s pořadovým číslem a rovnou Vás pošlou k okýnku (v mém případě č. 3). Tam odevzdáte všechny dokumenty a rovněž tam zanecháte pas. Pošlou Vás do vedlejšího okénka zaplatit vízový poplatek (u jednovstupového turistického víza se standardní 10 denní lhůtou se jedná o 1020 Kč). Dostanete stvrzenku. Tu si dobře uchovejte. S tou si přijdete vyzvednout Vaše vízum.

Za 10 dnů si smíte dojít vyzvednout vízum Vy nebo Váš rodinný příslušník. Opět v 11 hodin. Jinak otevírací hodiny konzulárního oddělení jsou 9 až 12 hodin od pondělí do pátku.

Samotný prostor konzulárního oddělení na mě působil jako pošta, všude jsou jen výdejní okénka, pracovnice mluví do nepříliš kvalitního repráčku, který zní jako na nádraží. V létě je tam nepříjemné teplo, protože část přední stěny je prosklená a prostor je bez klimatizace. K tomu, jak už jsem jednou zmínil, všichni mluví výhradně rusky a jsou asi tak ochotní, jak si běžný Čech představuje ruského úředníka.

Nemohu potvrdit řadu internetových příspěvků, že u ruského víza je podstatné jen datum příjezdu do Ruské federace a navzdory uvedenému datu odjezdu dostanete vízum automaticky na 30 dní. V mém vízu je jasně vyznačeno i datum odjezdu, které jsem uvedl v žádosti o vízum.

Příklad víza

Náklady:
Turistický voucher ... 900 RUB
Vízový poplatek ... 1020 Kč
2 cesty do centra Prahy v běžné pracovní době ... ???
Celkem ... cca 1500 Kč

Uvedený způsob můžu doporučit jen lidem z Prahy nebo Karlových Varů, kteří mají čas jít na ambasádu osobně v době úředních hodin. Dokáže uspořit i několik tisíc korun.