pondělí 25. července 2022

Teplo v Lednici

V sobotu se vypravujeme na výlet. Čeká nás budíček v krásné půl třetí ráno. O hodinu později jdeme na tramvaj a přemisťujeme se na hlavní vlakové nádraží v Praze. V 4:12 nás čeká odjezd Vindobony ČD (rj71) směr Vídeň. Do Vídně ale až nejedeme. Vystupujeme jen o 3 hodiny 40 minut později. Všechna čest ČD. Tentokrát vlak odjel i přijel na čas. Klimatizace v něm funguje a je připojen i jídelní vagón tak, jak má. Ani vlak není plný.

Do Břeclavi tak dorážíme těsně před osmou. S pomocí internetu vyřešíme, že jízdenka na autobus do Lednice se kupuje v pokladně ČD za 20 Kč (případně v autobusu). Autobus jede až v devět, tak máme hodinku na průzkum města. Upřímně, toto dvacetitisícové město zajímavé moc není. Historické centrum mrňavé a jeho největší dominantou je novodobý Kostel sv. Václava z roku 1992. O kousek dál je vzdálený polorozpadlý Břeclavský zámek pocházející z 16. století. V současnosti však moc reprezentativně nevypadá a rekonstrukce má ke konci ještě dost daleko.

Dyje

Po deváté nastupujeme do klimatizovaného autobusu č. 570, co nás za 20 minut odveze k Lednici. Z jeho okénka vidíme i břeclavský Kostel navštívení Panny Marie, co vypadá o dost líp jak ten předchozí, ale je dost z ruky. V Lednici vystupujeme na velkém parkovišti a svůj poklad popoháním, ať v pokladně stihneme ještě lístky na prohlídku v 10:00. Stíháme to a po našem nákupu zbývá ještě 7 volných míst.

Lednice nabízí celkem 8 možných prohlídkových okruhů, z toho 3 přímo v zámku. My jsme si vybrali 1. okruh - Reprezentační sály, jehož součástí je i proslulé samonosné vřetenovité schodiště zhotovené bez jakýchkoliv hřebíků. Prohlídka je typická masovka s asi 50 lidmi. Cizincům dají do ruky brožurky s textem v cizím jazyce (bez příplatku). Uvnitř zámku se ještě naštěstí drží docela chládek a bez blesku a stativu se smí fotit.

Vstupenky na Lednici i do Valtic se dají zabookovat online. Avšak s ČD nemáte nikdy jistotu, v kolik vlastně dorazíte a vstupenky se dají použít jen na ten daný jeden časový slot.
 

Typické pro lednici jsou toalety ve tvaru ryby.

Točité schodiště je pomalu maskotem zámku.

Po prohlídce se vydáváme na necelé dva kilometry dlouhou procházku parkem k minaretu. Nemile mě překvapuje vodní plochy, co spíš připomínají žabinec a dost často i nemile páchnou. Sluníčko už dost pálí. U minaretu o 10 minut míjíme začátek prohlídky s průvodcem a další skoro hodinu na novou čekat nechceme. Více než 300 schodů nahoru nás v současném teple taky nechávají chladnými, proto se přesouváme k přístavišti, kde si po 220 Kč kupujeme lodní lístek k Janohradu.


40 minut se plavíme po Dyji, v současnosti už slepým ramenem, loďkou zvanou Arnoštek až k Janovu hradu. Kapitánka v průběhu plavby informuje o místních zajímavostech. Zahlédneme jednoho ledňáčka a jednu nutrii. Janův hrad je umělá zřícenina postavená na začátku 19. století Lichtenštejny, co vládli zdejšímu panství. V té době byly zříceniny zrovna v módě a když jste žádnou neměli po ruce, museli jste si ji nechat postavit.


Od Janohradu se pěšky vracíme k lednici při příjemných 33°C ve stínu. Naštěstí je většina ze skoro tříkilometrové trasy schovaná pod stínem stromů. V Lednici pak chvíli obdivujeme zvenku skleník (dovnitř se nám fakt nechce) a pak jdeme hledat nějaké jídlo. Pokud nechcete nezdravé smažené jídlo dělané na vyjetém motorovém oleji, možností tu fakt moc není. Nakonec končíme v bufetu nad parkovištěm, kde si dáváme žebra a vepřový steak. Všechna jídla tu stojí 179 nebo 189 Kč. Asi inflace. Ale aspoň porce byly velké. Za to si zaslouží pochvalu.

Zámecký park

Teplota se šplhá až na tropických 35°C. Mám dost. V 15:33 nás čeká přejezd autobusem 555 do Valtic. Naštěstí je taky klimatizovaný. Jízdné na osobu stojí 16 Kč. Jak se posléze dozvídám, slavná věznice není ve Valticích, ale ve Valdicích. Po 20 minutách jsme ve Valticích. Autobusová zastávka je relativně daleko od centra (ale daleko blíž, jak ta vlaková). Na náměstí Svobody je nějaká lidová slavnost s trhem. Je tam spousta alkoholu, ale nikde neprodávají zmrzlinu. 

My jdeme rovnou na Zámek Valtice. V pokladně se štěstím kupujeme lístky na prohlídku v 16:20, jen o 10 minut později. K našemu překvapení je zcela privátní. Jen my dva a průvodkyně. Vrací se mi vzpomínky na loňské a předloňské covidové prohlídků zámků, co bývaly jen v pár lidech taky. zdejší první okruh je snad zdobnější jak v Lednici. Majitelé také bývali Lichtenštejnové. Po druhé světové válce jim oba dva zámky byly zkonfiskovány na základě Benešových dekretů.

 

Následně ve zdejším Coopu dopňujeme zásoby. Na to, že nás původně už od 10 hodin měly v Lednici čekat bouřky, počasí, byť žhnoucí, vyšlo parádně. Po celou dobu jsme nepotřebovali ani jednou deštník a naprostou většinu času bylo jasno nebo aspoň polojasno. V 18:03 nás čeká vlak do Břeclavi ze zastávky Valtice-město. Při kupování si dejte pozor. Ještě je tu zastávka Valtice. Ukrutně daleko od centra a jízdenka z ní je o 4 koruny dražší (ale naštěstí ve směru na Břeclav následně staví na Valtice-město). Nás tohle zjištění stálo 8 Kč. To je tak, když jste přehřátí a spěcháte.

Tenhle stroj nás odvezl z Valtic

V Břeclavi se nám nechce čekat až do osmi, jak jsme podle původního lístku měli. Konzultujeme to na pokladně. Na víkendovou skupinovou jízdenku ve výsledku můžeme jet o hodinu dřív. Jen nebudeme mít rezervaci sedadel (a ta se nedá nijak doplnit).  Vlak naštěstí není plný a najdeme si tam vlastní kupátko. Klimatizace funguje a vlak většinu času jede na čas. Do Prahy dorazí se zpožděním jen 10 minut nabraným někde mezi Prahou a tím prokletým Kolínem.

Ještě se vrátím k víkendové skupinové jízdence. Na tu může jet o víkendu až 5 osob za celkovou cenu 699 Kč. Při delších zpátečních trasách jako Praha-Břeclav se to vyplatí už ve dvou. Bohužel, ačkoliv se jmenuje víkendová, dá se použít jen buď v sobotu nebo v neděli. Neplatí tak celý víkend. V jednom se na stejný výlet už vyplatí celodenní síťová jízdenka, s kterou během jednoho dne můžete využívat neomezeně vlaky ČD. Jen pozor za povinný příplatek za rezervaci místa v Pendolinu.

Na kolik to přišlo?
Víkendová skupinová jízdenka pro dva ... 699 Kč
Autobus Břeclav-Lednice ... 20 Kč
Zámek Lednice, 1. okruh (vstupné dospělý) ... 240 Kč
Loď Minaret-Janohrad (dospělý) ... 220 Kč
Oběd ... 189 Kč
Autobus Lednice-Valtice ... 16 Kč
Zámek Valtice, 1. okruh (vstupné dospělý) ... 230 Kč
Vlak Valtice-město - Břeclav ... 16 Kč