pondělí 29. listopadu 2021

Jak jsme neuvázli v Maroku

Je neděle ráno a sněží. Nás čeká 330 kilometrů na letiště ve Vídni. Premiérově autem. Kvůli rakouském lockdownu a českým opatření se využití MHD komplikuje. Na večerní let se dá v pohodě dojet vlakem, ale je dost velkou otázkou co dělat po večerním příletu do Vídně. Flixbus spoj, který jsme chtěli použít, zrušil a zbyly jen dvě možnosti. Přímý dvě hodiny po příletu nebo 4 hodiny po příletu s hodinovým přestupem v Brně u Hotelu Grand. Být v prosinci kolem půl třetí v noci hodinu venku na Cejlu, to prostě chceš. Poznání celé galérky a sociálních případů zaručeno.

Legzira Beach, zdroj: 1001beach
 

Na dálnici potkáváme závěje. V Mikulově po 3 hodinách jízdy si dáváme přestávku a marně hledáme otevřenou restauraci. Je tak mlžno, že ani není vidět mikulovský zámek. Po hodinové přestávce se dáváme do pohybu směrem k Vídni. Provoz je viditelně slabší, ale na hranici nás nevítá žádný rakouský příslušník a nikdo nic nekontroluje. Na to, že tam údajně mají lockdown a zákaz turistických cest, celkem zklamání.

Ve Vídni parkujeme na Parktiger a jdeme na vlak. Parkoviště mě překvapuje, jak je punkové. Z většiny nezpevněné a když, tak šotolina. Jinak tráva a bahno. Nikde není vidět, že by ho někdo hlídal. Vlak S7 na letiště nejezdí podle jízdního řádu z Map Google a místo každých 20 minut jezdí jednou za půl hodiny.

Na vídeňském letišti náhodou zjišťuji, že Maroko kvůli variantě omikron vyhlásilo zákaz všech letů z/do Maroka platný od 29.11.2021 23:59 platný na 14 dní. Vzhledem k našim zkušenost s prodloužením nouzového stavu o opravdu posledních 14 dní jim ten počet dní nevěřím. Náš zpáteční let by se měl konat 2. prosince, což je jaksi později. Plný text vyhlášky není k dispozici a není jasno, zda se to bude týkat i odchozích letů z Maroka.

Novinky z Twitteru
 

Chceme si to potvrdit, proto jdeme na přepážku Ryanairu. Pracovník tam nic neví a posílá nás za handlingem. Tam taky nic neví a nejeví nejmenší snahu něco zjistit. Jen konstatují, že dnešní let poletí. Zkouším štěstí ještě na letištních informací a ti mě posílají zase na handling. Po tomhle kolečku se rozhodujeme vrátit.

To se ukázalo jako správné rozhodnutí. Aerolinky postupně ruší všechny lety ve směru do i z Maroka na dané období. Některé pokračují a ruší i lety na prosinec. Podle českého ministerstva zahraničí je suspendovaná i lodní doprava. Pozemní hranice se sousedy má Maroko uzavřené už roky a podle aktuálních informací se není možné dostat ani španělských enkláv Ceuta a Mellia.

V neděli 28. 11. 2021 marocké autority oznámily, že v reakci na nový kmen koronaviru budou od 29. 11. 2021 23:59 na 14 dnů přerušeny všechny lety do/ze země. Přerušena je i dosud fungující námořní trajektová doprava z Francie a Itálie. Výjimkou budou zvláštní repatriační lety, jejich množství, organizace a další náležitosti (nákup letenek) dosud nejsou známé. (MZV ČR)

Ryanair zpáteční let do Vídně ruší až 30. listopadu. Ačkoliv ho na můj vkus měl zrušit už v neděli večer před odletem. Díky jeho liknavosti v Maroku uvízlo o pár desítek lidí víc, než muselo.