úterý 22. prosince 2020

Koronaturistika 7.0 aneb advent v ころならんづ (Coronalandu)

Před týdnem a půl jsem se vypravil rozloučit s domnělou svobodou pod PES 3. Do Saska, Bavorska, Rakouska ani Slovenska nás už nepustí, tak mi zbyla Praha. Ze skříňky jsem vyndal respirátor a mohl vyrazit.

 

Mé první kroky vedou do pražské zoologické zahrady. Ačkoliv je obrovská a z valné většiny ve venkovních prostorách, následující dny už musí být kvůli koronapolitice zavřená. Některé vnitřní pavilony v ní ale mohly být ještě nedávno otevřené. Namátkou Africký dům, pavilon hrochů, pavilon šelem nebo goril. Jiné kupodivu uzavřené jako Rákosův pavilon nebo pavilon slonů.

 

Do zoo dorážím krátce po otevírací hodině. Tehdy je nás tam něco přes 100. U vstupu ani nebyla fronta. Opouštím ji v poledne s něco pod 2000 návštěvníků. To má stále dost daleko ke covid limitu 5000 lidí. Nejdřív procházím dolní částí, kde k pavilonu šelem a člunozobcům. Následně si počkám pár minut, až vyjdou gorily ze zázemí. Později by mě nebavilo čekat venku ve frontě. Do pavilonu totiž smí jen 6 lidí na jednou. Normálně je přitom narvaný k prasknutí.

 

Pak se lanovkou svezu do horní části zoologické zahrady. Jdu se podívat na žirafy, hrochy a slony. U pavilonu slonů mě nemile překvapí, že má zavřeno a sloni venku na rozdíl od lvů nebo tygrů nejsou. Nejvíc mě ale překvapily pandy červené svou aktivitou.

 

V dolní části zoo stihnu závěr neohlášeného krmení lachtanů a shledám, že opět neuvidím tasmánské čerty. Vzpomínám si na facebookový status zoo, že sloni jsou vždy po poledni ve venkovním výběhu. Vracím se a mám štěstí.

 

Po zoo se jedu ohřát o pár výškových metrů do skleníku Fata Morgana. Kolem probíhají stavební úpravy a vstupuje se bočním vchodem. Možná i kvůli tomu tam nikdo není. Skleníky mám takřka jen pro sebe. Lidi bych tam spočítal na prstech jedné ruky. Surrealistický zážitek. A buďto tam neměli teplo nebo mi tu není vedro jako vždy, protože jsem si nemusel ani sundat mikinu.



Následně se přesouvám do Motola vyčerpat svůj poslední voucher - vstup do Muzea trabantů. V létě jsem s kamarádem byl v Nové Vsi pod Pleší v muzeu žlutých trabantů, tak mám nastavenou jistou míru očekávání. Zdejší muzeum se nachází v areálu STK. V porovnání s druhým muzeem je menší (zabírá jednu větší místnost v 1. patře), má chaotičtější a barevnější popisky a celkově z něj nemám takový wow zážitek. I když fakt, že jsem v něm naprosto jediný návštěvník se snaží ze všech sil.

Jinak jsem letos neměl ani jeden adventní zájezd a nenavštívil žádný vánoční trh. Ty zbytky pražských jsem jen prošel a dokonce jsem si na nich ani nedal svařák...