středa 30. ledna 2019

Nejlepší cestovní pojištění

Jaké je nejlepší cestovní pojištění? Přece to, co nestojí mnoho a nejlíp vás ochrání...


Ilustrační foto, zdroj: pexels.com

Obecně máte na výběr z několika možností - cestovní pojištění od své banky, zvýhodněné pojištění od vaší zdravotní pojišťovny nebo klasické komerční cestovní pojištění. Můj favorit je pojištění k účtu. Když už, mívám specifickou situaci vůbec nezmíněnou v pojistných podmínkách nebo je rovnou ve výlukách.

Pojištění ke kartě/účtu od banky
Výhodou tohoto pojištění je, že stojí jen pár desetikorun měsíčně a ochrání vás na celém světě. Čili za to, co stojí jeden např. u AXA máte celý měsíc. Obvykle je to vykompenzováno určitými výlukami a nižšími limity, což se může nevyplatit např. v USA. Jedinou podmínkou bývá mít účet u banky nebo její kreditní kartu.

Praktický příklad: Česká spořitelna poskytuje cestovní pojištění ve dvou variantách nepoeticky nazvaných A a B s limity na léčebné výlohy 3, resp. 6 miliónů korun za cenu 35 nebo 55 Kč korun měsíčně. Je možné sjednat i rodinnou variantu za 55 nebo 85 Kč měsíčně.

Zvýhodněné pojištění od zdravotní pojišťovny
Většina zdravotních pojišťoven nabízí i nějaký druh zvýhodněného cestovního pojištění pro své klienty. Vůči klasickým komerčním pojištěním ušetříte přibližně polovinu. Dobré ale bývá se podrobně seznámit s podmínkami, co vše je ve výlukách.

Praktický příklad: Zdravotní pojišťovna OZP nabízí pro své klienty zvýhodněné cestovní pojištění Vitalitas. OZP na pojištění přispívá 30 - 60 %.

Klasické komerční pojištění
Cestovní pojištění nabízí nespočet pojišťoven. Aby se nabídka nějak kloudně dala porovnat existuje řada srovnávačů. Zde se už jako v předchozím případě platí denní pojistné obvykle rozdělené na Evropa, svět bez USA a Spojené státy. Spojené státy bývají obvykle zvlášť a s nejdražším denním pojistným kvůli tamějším vysokým nákladům na zdravotní péči.

Praktický příklad: Mezi velké pojišťovny s celkem kladným hodnocením patří i AXA. Pro tu jsou typické vysoké ceny pojištění, ale také prakticky nonstop jedou akce na slevu 30 - 50 % z ceny pojištění (aktuálně k 30.1.2019 je např. k dispozici sleva 50 % v aplikaci Můj Vodafone).

Na co je dobré si dát pozor?
Vysokohorské túry i mírně adrenalinové sporty bývají ve výjimkách z klasického cestovního pojištění. Typicky se to týká nadmořských výšek nad 2500 metrů nebo jízdy na vodním skútru, čtyřkolce či různých lanových parků. Pro tyto činnosti je potřeba zvolit sportovní variantu připojištění a stejně si přečíst podrobné podmínky, jestli je opravdu pojištěno i to, co chcete na své dovolené dělat.

Dále vás žádná pojišťovna nepojistí pro cestu do válečné zóny nebo místa přírodní katastrofy (seznam zemí nebo oblastí, kam MZV ČR nedoporučuje cestovat). Také obvykle nechrání před následky teroristického útoku nikde na světě.