čtvrtek 31. srpna 2017

Jak hledat levné letenky II. (aneb na co si dát pozor)

Minule jste se dozvěděli, jak najít levné letenky. Nyní se podíváme bod po bodu na to, co byste měli ještě zvážit, než vyplníte číslo karty a zaplatíte, aby se z levných letenek nestala vaše noční můra.


Dostanu / mám vůbec dovolenou?
Pro pracující asi nejdůležitější otázka. Je super si koupit letenku třeba do New Yorku za 5.000 Kč, ale k čemu mi je, když na letošní rok už nemám dovolenou nebo mi jí třeba šéf nedá? A případná varianta s neplaceným volnem velmi rychle leze do peněz a je pomalu výhodnější si koupit letenku za normální cenu. Schválně, počítejte se mnou. Máte-li to štěstí, že máte aspoň průměrný plat, za jeden den vyděláte přibližně 1.000 Kč čistého a vezmete-li si neplacené volno na 5 dní, přijdete o 5.000 Kč. A za 10.000 Kč už s trochou štěstí seženete letenku normálně.

Maho Beach na ostrově svatý Martin

Kolik stojí cesta z letiště do centra
U krátkých cest, někdy i v rámci jednoho dne, je naprostý základ ověřit si, kolik stojí a jak dlouho trvá cesta z letiště. Na co je cestovateli s napjatým rozpočtem super jednodenní letenka za 500 Kč do Londýna, když na cestě z a zpět na letiště zaplatí to samé? Průvodce letišti je hezky zpracovaný na CestujLevně. Jen u méně frekventovaných letišť mohou být mírně neaktuální ceny dopravy.

Kolik stojí cesta na letiště v zahraničí
Chcete-li koupit mega akční letenku, např. z Amsterdamu nebo Milána, nenechte se zlákat na první pohled výhodnou cenou. Posuzujte nabídku se všemi náklady. To znamená, že se tam nějak musíte dostat. To bude něco stát a většinou ne zrovna málo. V případě, že odlet je dopoledne, znamená to i nutnost nocování. V západní Evropě noc i ve velmi levném hotelu nejde pod 1000 Kč. Navíc tato cesta za slevou vás pravděpodobně bude stát dva dny dovolené.

Na blízká letiště jako Berlín, Mnichov, Drážďany, Bratislava a Vídeň se dá v pohodě dojet autobusem. U některých z nich autobusy zastavují přímo na letišti. Před zakoupením akčních letenek si vždycky zkontrolujte, jestli dopravci náhodou nezvedli ceny. Mě takto letos vypekl Jančura s Mnichovem. Loni se zpáteční lístek bohatě vešel do 800 Kč. Teď je to super nabídka. Z blízkých letišť mohu doporučit jako cenově stálou Bratislavu. Dlouhodobě zpáteční lístek kolem 500 Kč. Výborně poslouží jako brána za balkánskými nízkonákladovými cestami. Už ale ne jako brána na další kontinenty.

U vzdálenějších evropských měst bývají dobrými volbami pro přestup Brusel, Miláno a Londýn. Z Prahy tam létá řada linek a obvykle za dobré ceny. Jen bacha, každé z těchto měst má více než jedno letiště a většinou bude potřeba pozemní přesun.

V neposlední řadě pozor na změny letových řádů. Aerolinky můžou naprosto beztrestně šachovat s časy letů do 14 dnů před odletem. V takovém případě máte na vybranou akceptovat změnu, zkusit si najít jiný alternativní let dané aerolinky, občas i letecké aliance, kam aerolinka patří, nebo si nechat vrátit peníze. V případě skládání několika letenek s minimálními rezervami, to dokáže v pečlivě poskládaném itineráři udělat pěknou neplechu.

Kolik stojí ubytování
Když plánujete nějakou cestu, určitě se vyplatí zkonfrontovat vaši představu o ceně ubytování s realitou. Otevřete si nějaký ubytovací portál (obyčejně pro to používám booking.com) a na vaše data si nechte vyjet seznam volných pokojů spolu s cenami a vyfiltrujte si je od nejlevnějších.

Co nejdřív po nákupu letenky rezervuji ubytování. Obvykle čím později to uděláte, tím menší výběr a horší ceny. Vždy beru ubytování s možností bezplatného zrušení rezervace a bez nutnosti platby předem.

Ověření ceny ubytování nabývá ještě vyšší důležitosti u last minute letenek, které čas od času můžete sehnat od cestovních kanceláří, když vyprodávají nevyužitou kapacitu letadla. Zejména teď na konci léta můžete už za 2.000 Kč sehnat letenku Praha-Řecko s odletem třeba už během následujícího víkendu. Tady se opravdu vyplatí nejdřív si ověřit dostupnost ubytování. Jinak k letence za pár tisíc připlatíte až desítky tisíc za ubytování, protože všechno cenově rozumné je už dávno rozebrané a nemůžete spoléhat, že na místě seženete pod cenou last minute pokoj.

Počasí
Evropané sice počasí moc neřeší, protože vědí, že v zimě je zima a sněží a v létě je vedro a pere slunce. Ale není tomu tak na celém světě. Někdy si člověk ani neuvědomí, když kouká na letenky do Jižní Ameriky, že to tam mají obráceně. Navíc v tropech neplatí naše čtyři roční období, ale je tam jen období dešťů a sucha, a to se liší podle lokality. Třeba do Thajska je nejlepší cestovat od listopadu do března, kdy je tam nejchladněji (rozuměj kolem 30°C) a neprší. Ale na profláknuté Bali se naopak nedoporučuje cestovat v lednu a únoru, protože tam zrovna v tu dobu vrcholí období dešťů. A přitom tyto lokality jsou od sebe vzdálené jen nějaké tři hodiny letu.

V tropech si dejte pozor na monzun.

Svátky
Když máte hluboko do kapsy, cestování v sezóně se prodraží, ale to nic není ve srovnání s tím, když ještě shodou náhod narazíte na významné svátky. Rozhodně není dobrý nápad na Velikonoce nebo Vánoce cestovat do USA, západní Evropy nebo na silně turistická místa hojně navštěvované západními turisty, pokud nemáte možnost ubytování u někoho známého tam.

Cizokrajnější svátky už daleko skrytější hrozby. V případě Ruska termíny pravoslavných Vánoc a Velikonoc, které se liší od našich. Dále čínský nový rok (pohyblivý svátek na přelomu ledna a února). Židovské svátky. Nebo japonský golden week (začátek května).

V případě arabských zemí doporučuji vyvarovat se ramadánu. Ani ne tak kvůli cenám, ale kvůli omezením z něj vyplývajících. Skoro nikdo tam nepracuje, ale hlavně do západu slunce nesmíte na ulici jíst ani pít. Ramadán je devátý měsíc islámského kalendáře. Nemá stálé datum, jelikož islámský kalendář je lunární. V roce 2018 začne 16. května a skončí 14. června.

Cenová hladina
Jestliže jedete do nějaké opravdu velké exotiky nebo atypické země, zkontrolujte si přibližnou cenovou hladinu v zemi, abyste posléze nebyli zaskočeni. K tomu poslouží např. portál numbeo.com.



Bezpečnost
Plánujete-li výlet do nějaké země, o které toho moc nevíte, není od věci zavítat na web ministerstva zahraničních věcí a zkontrolovat, jaká se k ní vztahují aktuální bezpečnostní doporučení a varování. Pokud jedete do země, do které není momentálně doporučené cestování, nekryje vás cestovní pojištění

Životnost nabídek levných letenek
Ty nejlevnější letenky po Evropě za pár eur bývají rozebrány během několika minut. Ty dražší obvykle vydrží déle, třeba i několik dní. Mezikontinentální letenky většinou aspoň do večera, dost často až několik týdnů, protože nižších několik set euro za letenku místo obvyklého dvojnásobku je sice dobrá nabídka, ale není to taky zrovna málo, tak to lidi tak rychle a bezhlavě nenakupují. Ale samozřejmě něco jiného je letecký error s cenou 200 € na druhý konec světa.

Výši vstupného na věhlasné památky
Máte-li v itineráři nějaké věhlasné památky, včas si zjistěte výši vstupného a jestli je potřeba rezervace. V západních zemích můžete na vstupném ušetřit např. pomocí serveru 365tickets.co.uk. V exotických zemích spíš počítejte s tím, že si na rozdíl od místních něco připlatíte, protože jsou tam běžné dvojí ceny pro místní a pro turisty. To není Evropská unie a nemůžeme s tím nic udělat

Tip: udělejte si seznam vašich vysněných lokalit a najdete si k nim období, kdy se do nich chcete podívat. Ušetří vám to důležité minuty při rozhodování, jestli tu akční nabídku vzít.