úterý 23. května 2017

Výlet pražským motoráčkem

O víkendu jsem si vzpomněl na můj dlouho odkládaný výlet pražským motoráčkem. Když se v neděli vylepšilo počasí, byla to jasná volba. Ve všední dny jezdí z Prahy Hlavního nádraží přes Hostivici až do Rudné linka S65. O víkendu místo ní jezdí ve vyhrazených časech historický motoráček, který končí jízdu ve stanici Praha-Zličín.


Vyjížďka začíná na Hlavním nádraží.

Tato trasa vede z Hlavního nádraží přes Smíchov, projíždí Prokopským údolím lemovaným řadou skal a hustými lesy a přes nádraží Praha-Žvahov, Praha-Jinonice, Praha-Cibulka a Praha-Stodůlky přijíždí na Prahu-Zličín. Pozor, neplést s metrem Zličín. To je odtamtud hodný kus cesty. Daleko blíž je to na Sídliště Řepy.


Červenožlutý pražský motoráček

Z Hlavního nádraží z nástupiště 1A vyjíždí historický motorový vůz v červenožlutých barvách. Kvůli aktuálně prováděné rekonstrukci nádraží je na nástupiště nutné projít přes Fantovu kavárnu, vyjít z ní na ulici, obejít nádraží podél magistrály a otevřeným vjezdem v plotu přijít k nástupišti.

Interiér vlaku. Okna jsou ještě na kličku.

Samotný interiér vlaku je obložený dřevem a nabízí dvojičky sedaček posazených proti sobě. Okna se otevírají kličkou a u stropu svítí klasické žárovky. Když se vláček rozjede, vydává velký, hodně velký hluk svým motorem. A nejspíš pro efekt každou volnou chvíli houká.

Od začátku Železničního mostu

Od Hlavního nádraží na Smíchov jede krokem, pak se ale za viaduktem rozjede na plné obrátky a je až neuvěřitelné, jak rychle umí jet. Příroda mezi stanicemi Praha-Žvahov a Praha-Cibulka je úchvatná. Pár chvil před příjezdem na stanici Praha-Žvahov se po pravé naskýtá výjimečný pohled na železniční viadukt pod tratí a po levé straně na výraznou skálu. Když vyčkáte dalších pár minut při výhledu z okének vpravo budete mít jako na dlani vltavské údolí, nad kterým tak trochu trůní Žižkovský vysílač připravený odstartovat na Měsíc.

Jiný pohled na Vltavu
Někde u Prokopského údolí
Zarostlé koleje. Tak to asi vypadá na konci světa.

Pražský motoráček vyjíždí o víkendech a svátcích 4x denně. Vždy z Hlavního nádraží v 9:32, 11:07, 13:27 a 15:27. Jízda s ním trvá kolem půl hodiny. Na Zličíně 10 minut stojí, a poté se vrací zpátky. Pro svezení stačí lístek na běžnou pražskou MHD nebo Lítačka.