pondělí 1. května 2017

Na skok v malém Vietnamu

O tomto víkendu jsem v rámci rozšiřování své komfortní zóny vyrazil do tržnice SAPA v Praze Libuši. Ještě nikdy jsem tam nebyl a bylo na čase to změnit.


Tržnice SAPA je kousek Asie v Praze. Nejlépe se do ní dostanete autobusem z Kačerova na zastávku Sídliště Písnice. Dál jsem se nechal unášet davem, který byl z výrazné části s asijskými rysy a vstoupil jsem tam průchodem v budově s modrým nápisem SAPA.

Vstup do SAPy od autobusu

Za ní to začíná. Všude okolo vietnamské nápisy a s pár českými slovy, jen aby se neřeklo. Při frázi tržnice, mě překvapilo, že většina z toho jsou pevné domy z cihel. Úvodních pár set metrů působí zanedbaným dojmem, některé ze staveb bych se nebál označit za skvót.

Obchody a restaurace se spoustou zaparkovaných aut
Vstupní brána do tržnice SAPA
Po čtvrt kilometr přichází razantní změna a rapidně přibývá parkujících aut a obchůdky v okolí působí kultivovanějším dojmem, až se po pravé straně objeví vjezd v asijském stylu se dvěma lvy u zápatí sloupů. To jsem už v samotném srdci. Zde jsou nejlepší obchůdky s různými chili omáčkami, speciálními bylinkami a tropickým ovocem. Jen kousek je do nejlepší restaurace s vyhlášenou polévkou pho-bo. Ale vzhledem k tomu, že mě čeká doma oběd, odolávám a porci za 110 Kč si proteď nechávám ujít.

Buddhistický chrám s vlající vietnamskou vlajkou
Všude jsou vietnamské nápisy

Pár metrů odtamtud je i nejspíš jediný buddhistický chrám v Praze. Vstup do jeho mini-areálu je lemovaný dvěma růžovými sakurami (ale vzhledem k tomu, že stále ještě kvetou, tak asi umělými).

Je poznat, že stále ještě jsme u nás a ne Asii...

Myslím, že na první kontakt s tržnicí SAPA tento zážitek stačí až až. Nikde tam jsem ale neviděl klasické vietnamské stánky, které bych tam čekal. Vše byly a jsou kamenné obchody a obchůdky.