sobota 6. května 2017

Kde si zkontrolovat svou letenku

Nejen když si zakoupíte extrémně levnou letenku si můžete chtít zkontrolovat stav svého letu. Patří k dobrým zvykům cestovatelů si alespoň den dva před odletem zkontrolovat platnost letenky.


Potřebovat k tomu budete své 6 místné číslo rezervace. V případě, že letenky nakupujete přes prostředníka, pozor, můžete mít čísel rezervace víc - jedno pro zprostředkovatele, druhé od letecké společnosti. Pro ověření letu budeme potřebovat to od letecké společnosti. Nejjednodušší a nejjistější je ověření na webu letecké společnosti. Z různých důvodů se to nemusí povést, ať už kvůli od stávce, jejímu exotickému jazyku nebo neexistence možnosti online správy rezervace.

K tomuto účelu pak poslouží specializované servery umožňující ověření letu. Server, který máte použít se liší podle prodejce, u kterého jste letenky zakoupili.
  • CheckMyTrip.com - použijte pro letenky vystavené v GDS Amedeus (prodejci např. letuska.cz, expedia.com, opodo.com, ebookers.com nebo tripsta.com). Mimo to je na něm vyžadováno zřízení bezplatného účtu.
  • ViewTrip.com - použijte pro letenky vystavené pod GDS Galileo (prodejci např. cestujlevne.com, pelikan.cz nebo kralovna.cz). Server mi hlásí nedůvěryhodný certifikát.
  • TripCase.com - využijte pro letenky koupené přes GDS Sabre. Využijete ho více při nákupu u mimoevropských prodejců, zejména USA.
Další důvod, proč využít těchto serverů, je, když kupuje velice levnou letenkou (tzv. letecké errory), abyste si ověřili, jestli vám aerolinka schválila nákup a vystavila letenku. Přičemž platí, jakmile je letenka zobrazená jako potvrzená (confirmed), už nehrozí zrušení zakoupené letenky s chybovým tarifem. Alespoň ve většině případů.

Rozhraní ViewTrip.com

Bohužel, letenky ne ode všech leteckých společností se dají najít skrz tyto servery. Zejména nízkonákladové společnosti používají své vlastní kódy. Z vlastní zkušenosti vím, že takto nedohledáte např. lety s Ryanairem.