Menu

sobota 6. dubna 2024

Čtvrt roku s eSIM adaptérem

Před koncem loňského roku jsem si objednal eSIM adaptér od 5ber, levnější k alternativy od eSIM.me. Jejich konkurence tvrdí, že je údajně okopírovali do posledního detailu. Těžko říct, každopádně narušili jejich krásný monopol s prémiovými cenami.

 

eSIM od 5ber mě vyšla na 25 dolarů mínus 10% sleva ve vánoční akci s doručením zdarma do ČR. Mám neomezený počet stažení eSIM. Jejich aplikace i samotný adaptér zatím funguje bezchybně.

Tip: Pokud chcete získat i tak 10% slevu, použijte můj referral code RZ0HC5.

Během posledních měsíců jsem se s adaptérem podíval do Kazachstánu, JAR, Zimbabwe, Zambie, Turecka a Jižní Koreji. Během toho jsem vyzkoušel více různých providerů.

V Kazachstánu jsem fungoval s eSIM od Airalo. Bezproblémový nákup, dostal jsem QR kód a přes appku od 5ber stáhl SIMku. Fungovala na první dobrou. Možným mínusem mírně vyšší cena, než by musela být.

Srovnávač
Po návštěvě Kazachstánu jsem objevil srovnávací stránku esims.io, kde můžete najít nejlevnější eSIMku pro vaší lokalitu. Fajn je na ní, že automaticky aplikuje i různé slevové kódy. Avšak pokud u stejného providera nakupujete víckrát, musíte použít anonymní režim v prohlížeči nebo rovnou jiné zařízení.

InstaBridge jsem vybral kvůli pokrytí v Zambii i Zimbabwe zároveň a možností to řešit jednou eSIMkou. Vzhledem k tomu, že jsem měl strávit většinu času u Victoriných vodopádů na hranici mezi těmito dvěma zeměmi, byla to ideální volba. První mráčky však vykoukly už po zakoupení. Nepřijde QR kód, ale jen kód do aplikace. Ta nejde stáhnout, pokud nemáte "podporovaný" mobil s eSIM. Ale dozvíte se to až ex-post. Sice se dá apk balíček stáhnout i přes počítat, ale ani poté appka plně nefunguje a nedá se v ní získat QR kód. Sekce pro kontaktování zákaznické podpory však funguje a odpovídá během jedné dvě hodiny a QR kód ochotně pošle. Jenže se ukázalo, že slibují Zimbabwe a Zambii, ale v Zimbabwe aktuálně nemají pokrytí. Vrátili tedy peníze.
Verdikt: Nedoporučuji, jednoduchým způsobem nefungují s eSIM adaptéry.

BNESIM (web) jsem bez problémů používal v Jižní Africe. 1GB za 2,5 dolaru. Super deal. V Zambii jsem koupil eSIM po failu s InstaBridge, avšak eSIM nefungovala a strávil jsem tři dny psaním s podporou, než ji zprovoznili. Na to, že eSIM s 1GB u nich funguje 7 dnů, je to slušná amatéřina. Nijak to nekompenzovali. Fungovat začala až v Lusace pár hodin před mým odletem, když jsem byl na letišti a mohl používat wifinu.

BNESIM jsem posléze využil v Jižní Koreji, kde jsem si koupil 3GB balíček. Fungovala bez problémů od prvního momentu. Pokrytí dobré po celé Koreji, kde jsem byl. Při přestupu v Istanbulu jsem koupil 1GB dat pro Turecko za méně než 1 euro. Tady mě trochu vypeklo esims.io a jejich inzerovaný slevový kód na 30% nefungoval, protože funguje až od eura. Tentokrát QR kód nedorazil ihned, ale až se zpožděním cca 20 minut a připojení přes eSIMku naběhlo se zpožděním dalších 5 minut. Nicméně i tak je to vydatný pomocník při pobytu na zdejším letišti. Pro připojení k wifi je potřeba číslo pasu a na jeden pas se vydává jen jeden kód denně na 1 hodinu. Daná eSIM vydrží 30 dnů, tak většině při letu s Turkish Airlines vystačí i pro cestu zpět.

Nevýhoda je, že nižší ceny se dosáhne jen při výběru balíčku s automatickým obnovováním. Na webu informace o tom při nákupu nemusí být na první pohled zřejmá. Zrušení automatického obnovení je nutné provést v mobilní aplikaci a je tam docela dobře skrytá. Avšak všechna čest - několik dní předem přijde informační e-mail upozorňující na obnovení spolu SMSku na číslo eSIM. Ještě se vrátím k oné aplikaci. Není to jen prostá administrační appka, ale mastodont kombinující nějaký komunikátor s textovou i hlasovou komunikací.

Verdikt: Většinou fungují na první dobrou a mají velmi nízkou, která obvykle vyváží případné problémy. Zákaznická podpora se snaží, ale schopná moc není. Nedoporučuji pro exotické země, kam moc turistů nejezdí a nejspíš bývají jen nižší desítky prodejů eSIM.

Revolut nově také podporuje eSIM, avšak pokud máte adaptér, nezobrazí se vám v mobilu možnost je zakoupit.

Důležité upozrnění: eSIM se musí stáhnout a potřebuje k tomu data. Nestačí mít uložený QR kód a pak si vzpomenout, že ho načtu do aplikace 5ber a budu připojený.