úterý 8. srpna 2017

Co navštívit ve Fezu

Maroko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí Afriky. Přesto je mezi řadou českých turistů zbytečně opomíjeno. Jeden z jeho skvostů je město Fez, správně česky nazýváno Fás. Jeho medina představuje spleť úzkých uliček majících původ již v 8. století.


Fás je po Casablance druhé největší město Maroka. Nachází se v severní části země a je vklíněné mezi vrcholky pohoří Rif. Láká k prozkoumání jeho křivolakých uliček žlutavě zbarvené středověké mediny. Nejstarší část města má svůj původ v roce 789, kdy byl Fás založen Moulayem Idrissem I. Výjimečnou atmosféru místa podtrhují štíty pohoří Rif tyčící se nad městem.

Město Fás vetkané mezi štíty pohoří Rif

V medině Fásu život pulzuje svým vlastním tempem. Nejezdí tam auta a lidé stále využívají sílu všudypřítomných oslíků. Na každém rohu čeká vemlouvavý prodavač suvenýrů, koberců nebo koření. O cenách se tu ze zásady smlouvá. Když usmlouváte dobrou cenu, prodavač o Vás prohlásí, že smlouváte jako Berber. To je ta největší pochvala, jakou můžete od něj dostat.

Fás - modrá brána Bab Boujloud
Vstup do mediny hlídá modře se skvoucí brána Bab Boujloud. Neopomeňte tam navštívit medersu Bou Inania s jejími bílými stěnami plnými ornamentů (medersa znamená náboženská škola). Další významná stavba v medině je mešita Karaouinye. Vám jako nemuslimům do ní vstup, bohužel, zůstane zapovězen. Z Place Serrafine nedaleko mešity to svádí sejít dolů k řece Jahwar. Ocitnete se na prostranství u Bab Rcif (bab znamená brána). Na protějším kopci se nachází ohromná Andaluská mešita, do které jako nevěřící opět nesmíte vstoupit. Určitě také nevynechejte návštěvu jedné ze zdejších vyhlášených koželužen.

Koželužna ve Fásu
V uličkách mediny se snadno ztratíte, naneštěstí se nedá spolehnout ani na internetové mapy, v kterých odhadem chybí polovina ulic a uliček. Obecně se nedoporučuje využít služeb místních průvodců oslovující Vás na ulici. Kvalita jejich služeb neodpovídá ceně za ně poptávaných.

Brána Královského paláce (Dar el Makhzen)
Za návštěvu také stojí nádherné zahrady Jnane sbil plné obsypaných citrusovníků stojících vedle příjemně pobublávající fontány. Královský palác (Dar el Makhzen) vás uchvátí famózní zlacenou vstupní branou. Bohužel, jeho vnitřní prostory nejsou veřejnosti přístupné. Využívá je královská rodina.